Zobacz pełną wersję : Problem z elektryką - gasną zegary i świeci sie abs EJ9
Dzisiaj zdarzyła mi się dziwna sytuacja. Zaświeca sie kontrolka od abs'u obrotomierz i prędkościomierz nie działa, radio gaśnie, to samo z tylnymi światłami. Samochód nie gaśnie, ale jak da mu sie da więcej gazu to trochę go dusi. Po zgaszeniu i przekręceniu kluczyka wszystkie kontrolki działają lecz samochód nie odpala, jakby był wyczerpany aku. Po kilku minutach odpala od tyku ale po jakimś czasie znowu robi się to samo. Co to może być ?
Obrotomierz i prędkościomierz jest jest na tej samej wiązce co alternator - miałem podobne problemy gdy miałem zwarcie na tej własnie wiązce - u mnie problem bym z kablem przy silniku krokowym - izolacja była przetarta i zwierał do kol. ssącego. Możesz mieć też problem z alternatorem.
Dobra sprawa rozwiązana, nie było ładowania a bład absu wyskoczyl wlasnie przez niskie napięcie. Okazało sie ze jakimś cudem pasek od alternatora byl luzny chociaz wszytsko było poskręcane... Doszłem do wniosku ze jak robili rozrząd musieli chyba zle zalozyć pasek na koło pasowe i wskoczył teraz na swoje miejsce.
Doszłem do wniosku ze jak robili rozrząd musieli chyba zle zalozyć pasek na koło pasowe i wskoczył teraz na swoje miejsce Sory za ot, ale kolejny dowód, że niewarto zostawiać auta w warsztacie :P
Zgadzam sie... Na dodatek to zaufany warsztat prowadzony przez ludzi którzy bawili sie w piaskownicy z moim ojcem... Ale wiadomo jak to jest z niektórymi pracownikami ;D