Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Znikający prąd w aucie? Wraca sam po krótkim czasie.

Saiti
08-01-13, 14:06
Witam.
Kolejny raz zdarza mi się jakby nie patrzeć męcząca sytuacja: znika totalnie prąd w samochodzie. Samochód umiera: nie działają światła, żadne kontrolki, przekaźniki nie pikają. Po prostu jakbym odłączał akumulator. ZERO PRĄDU.

Dzieje się tak niezależnie od sytuacji. Potrafi umrzeć podczas jazdy. Potrafi umrzeć po krótkim postoju. Potrafi umrzeć po długiej jeździe, po krótkiej, po pałowaniu i nie. Nie działa wtedy nic. Prąd wraca po 30 sekundach, po 5 minutach, różnie. Wtedy nic nie robię, nie grzebię szukając przyczyny, tylko czekam. Klemy czyste, masy w dobrym stanie. Co może być przyczyną? Myśle o akumulatorze, ale kręci ładnie, po kilku dniach mrozu nadal odpala (chociaż i tak praktycznie codziennie jeżdżę). Gdzie szukać powodu takiej sprawy?

Van_Dal
08-01-13, 21:22
sprawdź styki w pomocniczej skrzynce bezpieczników, te duże bezpieczniki szczególnie ;
kilak pytań
- pada w trakcie dużego poboru mocy ?
- czy jak jezdzisz bez świateł/ radia / dmuchawy czy to coś zmeinia

Saiti
08-01-13, 23:19
nic nie zmienia. Pooglądam te łączenia. Wilgoć nie ma znaczenia, tym bardziej po 150 km które ostatnio zrobiłem, zauważyłem też, że czasami przy załączeniu ABS przygasają mi światła. Cholera wie ...

jasiek09
08-01-13, 23:25
Kable masowe pewnie sprawdziłeś ?

CRX1
09-01-13, 01:41
Przyczyną może być stary skorodowany przewód masowy i czyszczenie końcówek nic nie pomoże.

Saiti
09-01-13, 06:44
masy w dobrym stanie

Kable masowe pewnie sprawdziłeś ?

Czy to stare i skorodowane, hmm, no miękkie i elastyczne :)

Van_Dal
09-01-13, 12:22
hmmm skoro rozrusznik (potwór pobierający mnóstwo prądu ) zawsze ciągnie bez problemu to sprawdzanie mas sobie odpuść, bo jakby taka była naruszona to właśnie przy takim poborze by wysiadła.

rozrusznik bierze prąd bezpośrednio z akumulatora bez jakichkolwiek bezpieczników albo przekaźników. jak chcesz to mozesz sobie sprawdzić czy zakręci łącząc sygnał z bendiksa z + akumulatora => wykluczysz przy tym winę akumulatora

a naruszony masz gdzieś obwód od akumulatora do któregoś wielkiego bezpiecznika wliczając w to właśnie te bezpieczniki. Ewentualnie jakiś główny przekaźnik. posprawdzaj wszystko a jakby coś to poszukam schematów do del sola i popatrzę na co masz zwrócić uwagę. ale to nie wcześniej niż przed niedzielą

Saiti
17-03-13, 12:27
No i miałeś mi znaleźć schematy :P Lewym fantem okazał się akumulator - wymieniłem na inny i śmiga jak złe ^^

Van_Dal
17-03-13, 15:34
sory ale temat mi jakoś umknął ;] a miałęś sprawdzić to co Ci mówiłem :P