Zobacz pełną wersję : Spalanie D15B7
Witam mam problem odnośnie spalania gazu a mianowicie pali mi około 11-12 litrów na 100km przy spokojnej jeździe (staram się nie przekraczać 2,5 tys. obr przeważnie obroty mam poniżej 2tys może są za małe?) dla tego chciał bym zapytać czy w takim silniku d15b7 gaz sekwencja powinno być takie spalanie? może coś trzeba wymienić(świece, kable, filtry) by spalanie spadło. Dodam że mam filtr stożkowy może to przez niego? może są jakieś błędy choć check nie świeci, proszę o jakieś porady co robić gdyż czytałem że takie spalanie to przy szybkiej jeździe występuje. pozdrawiam
Spalanie spore, wymień filtr powietrza tj stożek bądź go wyczyść.
Stożek prawdopodobnie wypadnie i wróci seria no ale czy od niego spalanie mogło wzrosnąć o 2-3 litry (myślę że powinien spalać przy tej jeździe około 9l) choć może to i wina mojej jazdy, może za bardzo go obciążam jeżdżąc nie raz poniżej 2 tys? sam już nie wiem, dzięki za odpowiedź i czekam na jakieś inne sugestie od forumowiczów
Witam mam problem odnośnie spalania gazu a mianowicie pali mi około 11-12 litrów na 100km przy spokojnej jeździe (staram się nie przekraczać 2,5 tys. obr przeważnie obroty mam poniżej 2tys może są za małe?) dla tego chciał bym zapytać czy w takim silniku d15b7 gaz sekwencja powinno być takie spalanie? może coś trzeba wymienić(świece, kable, filtry) by spalanie spadło. Dodam że mam filtr stożkowy może to przez niego? może są jakieś błędy choć check nie świeci, proszę o jakieś porady co robić gdyż czytałem że takie spalanie to przy szybkiej jeździe występuje. pozdrawiam
Za niskie obroty. Jak nie chcesz remontować silnika po obroceniu panewki to radze je zwiększyć. Silnik się zwyczajnie męczy tym bardziej, że mocy za wiele nie ma. do 3,5tys jeżeli chcesz być oszczędny. Czasem tez lepiej wrzucić jeszcze wyższe (redukcja czy coś) a nie bawić się w ciśnięcie pedału gazu na niskich obrotach.
poza tym 11-12 litrów gazu to chyba w miare normalny wynik jak na zimę...
poza tym 11-12 litrów gazu to chyba w miare normalny wynik jak na zimę...
Przy niskich temperaturach zużycie paliwa trochę wzrasta.A jazda na małych obrotach =niższe ciśnienie smarowania silnika,i jak zauważył lozek ,nie jest to zdrowe dla jednostki napędowej.
Dzięki za info co do obrotów myślałem że jest to oszczędna jazda ale skoro mówicie by zmieniać przy ok 3,5tys to spróbuje się przestawić choć myślałem że przy takich obrotach to spalanie wzrośnie no zobaczymy. A co do spalania tylu litrów w zimę to powiem że spalanie się nie zmienia odczuwalnie pomiędzy zimą a latem kwestia może 0,5l w lecie również pali ok 11-12l może zmieni się to gdy zmienię styl jazdy dzięki za odpowiedzi
vnv_nation
10-01-13, 11:55
Raczej przy tym silniku 9-10 max przekraczac spalanie nie powinno...zacznij od regulacji gazu no ale najpierw ogarnij sprawe z tym filtrem powietrza
Czasem tez lepiej wrzucić jeszcze wyższe (redukcja czy coś) a nie bawić się w ciśnięcie pedału gazu na niskich obrotach. Rozpędzać po redukcji, ale jechać na takich obrotach bez przyspieszeń można :)
Mi w d15b7 wczoraj spalanie wyszło 8,5L na 100, i to przy normalnej jeździe.