PDA

Zobacz pełną wersję : Osłona komory silnika od dołu

grmi
08-01-13, 12:28
Witam
Jak w temacie. Silnik 1,5. Macie jakieś opinie? Ktoś ma coś takiego? Standardowo czegoś takiego chyba nie montowali ale w niektórych samochodach coś takiego się dodaje. Zalety to np. mniejszy opór aerodynamiczny= mniejsze zużycie paliwa, szybsze doprowadzenie silnika do właściwej temp pracy, mniejsze zabrudzenia komory silnika. Ale czy np nie zagotuję silnika w lecie przy wysokiej temp ?
Proszę o opinie.

nikog0
08-01-13, 12:37
Zagotować nie zagotuje :) za to odpowiada odpowiednia chłodnica i wydajny wentylator. Z tym tempem nagrzewania też bym polemizował, wpływa pewnie ale bardzo nieznacznie, może dłużej by stygł - więc po ponownym odpaleniu po jakimś czasie szybciej łapał by temp. Kiedyś coś było o tych osłonach na forum, coś mi się kojarzy, ale nie pamiętam szczegółów.

mafia35
08-01-13, 14:47
Taka osłona szła w wersji 2,0 TD. W benzynie jest osłona na długości od zderzaka do kolektora. Moim zdaniem taka osłona w dieslu jest potrzebna właśnie jeśli chodzi o temperatury (zima). Co do czystości komory... Polemizowałbym. Ja mam osłonę standardową (krótką), silnik nigdy nie był myty, a nie jest jakoś tragicznie zasyfiony. Można powiedzieć, że przykurzony.
Moim zdaniem nie ma sensu się w to bawić. Chyba, że na siłę chcesz.
Lepszą inwestycją jest wyciszenie maski. Chyba, że masz...

grmi
09-01-13, 10:10
To wyciszenie maski: coś się przykleja do maski ?

nikog0
09-01-13, 12:25
To wyciszenie maski: coś się przykleja do maski ?

Ale po co, jak mata jest standardowo? Chyba że jakaś bardziej kompletna, bo mniej więcej nad zbiorniczkiem płynu do wspomagania nie ma maty i jeszcze w którymś miejscu.

MikeFoto
09-01-13, 13:09
Wałkowałem, żeby się nie powtarzać.

http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?92652-Os%B3ona-pod-silnik-Civic-VI-gen-5d&highlight=os%B3ona+silnik
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?36646-Os%B3ona-pod-silnikiem&highlight=os%B3ona+silnik

mafia35
09-01-13, 14:33
Ale po co, jak mata jest standardowo? Chyba że jakaś bardziej kompletna, bo mniej więcej nad zbiorniczkiem płynu do wspomagania nie ma maty i jeszcze w którymś miejscu.

Maty się nie przykleja. Oryginalna jest na zapinki.
Nie wszędzie jest standardowo. U mnie jej nie było. :)

MikeFoto
09-01-13, 16:01
U mnie jej nie było.

Bo w 1.4 jej nie ma :) Seryjnie była na pewno w VTi i bodaj niektórych wersjach 1.6 z końca produkcji. Seryjnie.
Jeśli ktoś ją dołożył samodzielnie to inna sprawa.

reXio
09-01-13, 18:28
1.6iLS byla w serii z 1996 roku ;)

mirasek
09-01-13, 20:07
1.4 iS z PL rocznik '99 wisi fabrycznie :) 1.5 z DE rocznik '96 nie ma, nie było i nie będzie, bo w sumie nie wiem co to daje, na pewno nie jest ciszej w środku od tej maty.

@grmi, osłona pod silnik zadziała wręcz kosmetycznie na rzeczy o których pisałeś, wg mnie nie ma sensu się w to bawić.

nikog0
09-01-13, 21:18
Bo w 1.4 jej nie ma :) Seryjnie była na pewno w VTi i bodaj niektórych wersjach 1.6 z końca produkcji. Seryjnie.
Jeśli ktoś ją dołożył samodzielnie to inna sprawa.

u mnie w d14z4 była (2000 rok), później jak kupowałem maskę z innego d14 to też była, tylko właśnie na zapinki. Czyli różnie wrzucali, w zależności od modelu czy silnika.

webi80
10-01-13, 00:55
Od dołu to się opłaca metalową osłonę jak się w KJS-y bawisz, chronisz silnik przed kamieniami i miskę olejową w wypadku jakiegoś grzmotnięcia. W cywilnym aucie bym się w to nie bawił, różnicy nie poczujesz żadnej.

straznik
10-01-13, 00:58
Może nie brudzilby się tak silnik?

MikeFoto
10-01-13, 07:52
Jeśli chodzi o brudzenie się silnika z pełną osłoną to jest tak że się nie brudzi. Gdy miałem pelna osłonę to silnik po miesiącu był taki jak go umylem. Na pokrywie zaworow był jedynie lekki kurz. Z rzeczy które się brudzily to tylko ścianą grodziowa. Reszta czysta.

Ale tak jak pisałem, do zglebionych aut sie nie nadaje. Moja zanim ją zdjalem była wielokrotnie klejona aż w końcu pękła w pół. Na każdych koleinach przycieralem osłona. Osłona wisiała jakieś 4cm nad droga.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

straznik
10-01-13, 19:16
A jak jest z tym ewentualnym większym grzaniem silnika? Groźne to czy niezauważalne?

MikeFoto
10-01-13, 19:58
Z tym że silnik się grzeje to jakiś mit. Przecież od chłodzenia to jest chłodnica i układ chłodzenia. Z osłoną to nawet jakoś szczególnie nie zauważyłem żeby się szybciej silnik rozgrzewał.

reXio
11-01-13, 14:51
Ja swego czasu kupilem na alledrogo oslone do diesla bo chcialem zakryc silnik od spodu. Kupilem, po roku wywalilem bo mi sie walala w garazu. Nie chcialo mi sie tego montowac.