Zobacz pełną wersję : Niedziałający zamek centralny
Dzień dobry,
Niedawno zakupiłem Hondę Civic VII (2001 r.) Na wstępie chciałbym opisać zaistniałą sytuację. Poprzedni właściciel posiadał problem z zamkiem centralnym. Mianowicie początkowo nie działało zamykanie/otwieranie drzwi przednich i tylnych od strony pasażera (z kluczyka oraz pilotem). W samochodzie zainstalowane było urządzenie do automatycznego włączania/wyłączania świateł mijania. Nastąpiła awaria tego urządzenia. Właściciel nie zdecydował się na wymianę tylko demontaż (światła trzeba włączać ręcznie). Po wyjechaniu od elektryka, dokonującego demontażu urządzenia, okazało się, że nie działa również zamykanie drzwi zamkiem centralnym od strony kierowcy (z kluczyka oraz z pilotem).
Jako nowy właściciel chciałbym naprawić zamek centralny. Co może być przyczyną tej awarii?? Nie mam pojęcia gdzie znaleźć bezpieczniki. Nie mam możliwości sprawdzenia zasilania silniczków siłowników bez zdejmowania boczków z drzwi. Proszę o jakąś podpowiedź. Do elektryka chcę się udać w ostateczności.
Padające siłowniki centralnego zamka to bolączka tego modelu :/ Na forum masz opisane jak można spróbować zregenerować stary siłownik ewentualnie jak zamontować zamiennik.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?60372-Zr%F3b-to-sam-spis-tre%B6ci-w-FAQ
Dziękuję za pomoc. A wiecie może gdzie szukać bezpieczników od zamka centralnego ?? Być może podczas odłączania urządzenia sterującego światłami, elektryk spowodował jakieś zwarcie i to spowodowało awarię od strony kierowcy. Niestety nie posiadam miernika cęgowego, dlatego nie mogę sprawdzić zasilania siłowników bez demontażu boczków.
Witajcie.
Miałem podobny problem jak maciek987. Kupiłem Civica 2002 r., w którym nie działał centralny zamek od strony prawej. Problem polegał na tym, że auto z pilota zamykało drzwi lewe tylne + klapa, a z kluczyka dodatkowo zamykało drzwi kierowcy. Postanowiłem rozebrać drzwi. W środku natknąłem się na zamek wraz z siłownikiem centralnego, który po zdjęciu pokrywy nie dawał znaku życia. Zakupiłem więc uniwersalne siłowniki i bez demontażu oryginalnych przykręciłem nowe prosto do karoserii drzwi, zarówno z przodu jak i z tyłu. Koszt to zaledwie 30 zł za 3 sztuki i pare godzin grzebania przy aucie. Korzystałem wtedy z linku podanego wyżej. Załączam zdjęcie poglądowe wykonane w zimie w garażu, stąd ta "jakość":
Drzwi tylne:
http://imageshack.us/photo/my-images/844/img0274xc.jpg/
Montujesz tak, aby wszystko było łatwo połączyć drutem od siłownika oraz do prądów.
Drzwi kierowcy:
http://imageshack.us/photo/my-images/40/img0278za.jpg/
Oczywiście na tym zdjęciu pokazany jest montaż od zewnętrznej strony karoserii drzwi. Ostatecznie założyłem go od wewnątrz.
ODnowie stary temat. Ja mam problem, ze po pierwsze nie mam pilota a po drugie czy to z lewej czy z prawej jak zamykam to centralny nie działa. Moja honda to Civic VII 2001 sedan. Macie jakies pomysły ?
bunkerites
10-02-15, 14:18
padniete silowniki
padniete silowniki
Wszystkie ?
bunkerites
12-02-15, 17:51
Byc moze tak.U mnie na raz padly wszystkie w drzwiach.
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Witam wszystkich,
nie znalazłem odpowiedzi przeszukując forum więc pozwoliłem podłączyć się do tego.
Honda Civic VII 3d
SYTUACJA : jakiś czas temu przestały się otwierać drzwi pasażera. Po przeglądnięciu forum postawiłem diagnozę - siłownik drzwi do wymiany.
Dwa dni temu wymieniłem siłownik na zamiennik dedykowany do tego modelu (koszt około 50 zł na All...o). Na początku wszystko było dobrze ale już po kilkunastu próbach otwarcia/zamknięcia drzwi kluczem (nie mam pilota ani alarmu) co jakiś czas przestawały się zamykać drzwi pasażera oraz bagażnik i tak coraz częściej i częściej, aż obecnie jedyne co mogę zrobić za pomocą klucza to zamknąć i otworzyć drzwi kierowcy - drzwi pasażera i bagażnika NIE zamykają/otwierają się.
OBSERWACJE : 1.Drzwi pasażera mogę otworzyć (od strony kierowcy rzecz jasna), jeśli palcem wcisnę przycisk/kołeczek i zatrzasnę je, ale zamknąć już absolutnie NIE.
2 Drzwi kierowcy zamykają i otwierają się za każdym razem na pomocą klucza.
3.Siedząc w środku i używając suwaka LOCK przy klamce wewnętrznej kierowcy mogę prawe i lewe drzwi zamknąć i otworzyć bez problemu.
WNIOSEK : Siłowniki według mnie są dobre
A w takim przypadku gdzie jest pies pogrzebany ???
Witam, podobnie mam problem z zamkiem centralnym. Drzwi przednie działają prawidłowo, natomiast jakiś czas temu zaczął się problem z zamykaniem i otwieraniem tylnych drzwi od strony pasażera. Musiałem kilka razy wcisnąć pilot by otworzyły się drzwi, podobnie z zamknięciem, czasami musiałem ręcznie wcisnąć by zamknęły się z pilota wszystkie drzwi (mrugnięcie świateł).
Parę dni temu ten problem pojawił się również na drugich tylnych drzwiach. Tylne drzwi już w ogóle się nie otwierają z pilota (widać niewielki ruch przycisków,kołków blokowania zamków), chcąc otworzyć lub zamknąć drzwi tylne muszę to robić ręcznie.
W czym tkwi problem ? Siłowniki tyle padły ? Z kluczyka otwierając jest tak samo.
Miałem dokładnie te same objawy niedawno, padł siłownik. Po wymianie jest ok. Ponoć w 7 genach to powszechny problem.
Miałem dokładnie te same objawy niedawno, padł siłownik. Po wymianie jest ok. Ponoć w 7 genach to powszechny problem.
Ooo dzięki za odpowiedź ;) ma ktoś jakiś tutorial jak dojść do tego siłownika ?
potem jest kwestia zakupu odpowiedniego.
U mnie w 5d jest mega problem kupienia odpowiedniego zamiennika. Przód udało mi się trafić za drugim razem z tyłem po pierwszym razie powiedziałem dość i kupiłem uniwersalne mastery. Troche było kombinowania ale się udało je wcisnąć