Zobacz pełną wersję : Komplet rozporek zamiast zawieszenia mts?
Witam! Otoz chce kupic zawieszenie sportowe mts ja w linku
http://moto.allegro.pl/zawieszenie-sportowe-honda-civic-91-95-40-35mm-mts-i2869070264.html
ale posiadam felgi 17 calowe 7J ET40 z oponami 205/40. zakladalem te felgi to kolegi co ma ten zestaw tylko 30/30 i wyglada to tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/916850116d387a66.html
elegancko ale obawiam sie obcierania kol. I pytanie jest nastepujace czy jak bym zalozyl komplet rozporek tzn:
Przednia Górna
Przednia dolna H-brace
Tylna górna
Tylna dolna BEAKS co w komplecie wyniesie mnie okolo 750zł w miare porownywalne z zawieszeniem mts, to czy taki zestaw usztywni mi auto podobnie jak cale zawieszenie?
Rozpórki usztywnią budę, nie zawias. Poczujesz to, ale to nie to samo co twarde sportowe zawieszenie.
Nie nazywaj MTS twardym sportowym zawieszeniem:cool:
Twardy zawias to H&R i polibusze :cool:
jechalem u kolegi na mtsie 30/30 i jak dla mnie jest beton , po przejechaniu z jednego konca miasta na drugi bolaly mnie plecy wiec jak dla mnie jest beton, zero ugiecia wiec nie potrzeba wiecej. Zreszta po co przeplacac skoro itak wszystko jest made in china.
jechalem u kolegi na mtsie 30/30 i jak dla mnie jest beton , po przejechaniu z jednego konca miasta na drugi bolaly mnie plecy wiec jak dla mnie jest beton, zero ugiecia wiec nie potrzeba wiecej. Zreszta po co przeplacac skoro itak wszystko jest made in china.
Obawiam sie ze ten beton wynika z niskiego profilu opony na duzej feldze. MTS to jest taczka a nie beton , chyba nigdy nie jechales na twardym zawieszeniu , bo te mts czy tatechnixy przy jezdzie ponad 100km/h plywaja jak poduszkowiec .
A rozporki nie zmienia twardosci zawieszenia , beaks nic nie daje , to tylko lans. No i jak znalazles komplet za 750zl to beda sie wyginac tak samo jak karoseria bo to miekki material. Gra nie warta swieczki i kasa w bloto. 700zl MTS + 750zl rozporki to juz kup sobie Gwint AP ;)
To tak ogólnie stwierdziłem :D
Obawiam sie ze ten beton wynika z niskiego profilu opony na duzej feldze. MTS to jest taczka a nie beton , chyba nigdy nie jechales na twardym zawieszeniu , bo te mts czy tatechnixy przy jezdzie ponad 100km/h plywaja jak poduszkowiec .
A rozporki nie zmienia twardosci zawieszenia , beaks nic nie daje , to tylko lans. No i jak znalazles komplet za 750zl to beda sie wyginac tak samo jak karoseria bo to miekki material. Gra nie warta swieczki i kasa w bloto. 700zl MTS + 750zl rozporki to juz kup sobie Gwint AP ;)
Karamba kolega ma tylko 750 więc do AP trochę brakuje.
Kirk01 jak chcesz mieć trochę sztywniej i jak rozumiem nie zależy Ci na glebie bo chcesz bez problemów jeździć na swoim dotychczasowym felunku to chyba najlepiej deczko odłożyć na amor typu KYB AGX(pojawiają się używki w dobrych cenach). Sprężyna może zostać seryjna na początek lub właśnie jakiś H&R minimalnie obniżający.
Co do tego zestawu co proponujesz, jest na forum sporo różnych opinii-można sobie wyrobić zdanie. Pewnie jeśli chodzi o wysokość to byś sobie do wymagań dopasował, są frezy na amorach, u tokarza można sobie od biedy jakiś frezik dorobić aby było wyżej/niżej i z przodu jeszcze można kombinować z talerzykami.
ja tylko pytalem co lepiej :) ale widze ze jednak mts zamiast rozporek, zalezy mi na zejsciu w dol i twardosci a mts to daje pbo juz testowalem ale nie wiedzialem jak z rozporkami
To swietnie zadales pytanie o co ci chodzi hahaha
Potem piszesz ze to beton i Cie plecy bola , a teraz ze kupujesz MTS bo daje co chcesz hahah
Z tego co widze boisz sie ze auto bedzie sie przechylac na boki a kola obcierac , i slusznie bo mts to jest ponton na dziury , Tobie sie wydaje beton bo amory wcale nie tlumia a zachowuja sie jak tyczki na sprezynie :D To nie jest zawieszenie na glebe. Zrobisz co chcesz...
Przeciez wszystko jest i tak made in china :D więc po co przeplacac!
Koni jest made in china
Bilstein jest made in china
KW jest made in china
AP jest made in china
KYB jest made in china
MTS jest made in china
Faktycznie, nie ma co przeplacac :D MTS to swietny zawias, ktorego nie ma absolutnie jak porownac do reszty made in china, ktore sa totalnie z dupy przy MTS tylko 3-5 razy drozsze :D
Co za wspaniala historia :D
MTS beton, pojedz szybciej po zakretach na tym MTSie to zobaczysz jaki to jest beton :D
trzeba szybko napisać to info ludziom na grupowcach żeby nie kupowali bo po ch*j :D szkoda czasu a mają od ręki mts na allegro za 700zł :D
kolejny posrany temat na tym forum :rolleyes:
Ogromnie zaluje ze wydalem tyle pieniedzy na Koni i sprezyny Weitec, moglem od razu kupowac MTSa :D
Zeby tego bylo malo to chyba mam jakas podrobe Koni bo nie jest made in china tylko made in holland :)
BTW:
Wspaniale wyglada hebel pod ta 17-tka na focie z pierwszego postu :D
jak czytam wasze szczeniackie odpowiedzi to mnie az rzuca! nie mowie ze mts jest najlepszy ale dobry! a jak byscie umieli czytac to pytalem co lepsze czy zawias czy same rozporki a nie zebyscie polemizowali waszymi malo inteligentnymi móżdżkami.Jak bym chcial to bym se nawet za 4tys z japonii sprowadzil zawieche czy nawet z pakistanu bo mnie stac tylko nie jestem naiwny zeby bulic za firme!A tak sie sklada ze mialem przyjemnosc jechac na sprezynach H&R i amorkach Kayaba AGX co podobno sa takie swietne bo za komplet amorkow placisz 1400zł :) smiech:) jak dla mnie zadnej roznicy nie ma tylko w cenie. Wiec najpierw czytajcie uwaznie co pisze. Nie pytam czy mts jest ok tylko czy zamiast mts jak zaloze rozporki to czy to samo. Dziekuje za odp .
Widac ze nie masz zielonego pojecia co piszesz , a jeszcze sie wielce ciskasz ? To wyjedz na MTSsie na droge gdzie nikogo nie bedzie , i pojedz naprawde szybko to albo hamulce z tej foty padna albo skonczysz w rowie. Zadales totalnie laickie pytanie na ktore moja dziwczyna zna odpowiedz a ciskasz nam ze mamy male mozgi. Forum nie jest dla kretynow ani dla gimbusow. Zapraszam na sadistica...
A jak stac Cie na zawias z Japonii za 4tys to wiesz co ? Kup MTS i kup u mnie gwint ISC i zobacz czy w marokowym zawiasie i w guwnianym zawiasie nie ma roznicy.
Rece opadaja serio...
jechalem wlasnie na tej czarnej z foty 180 w slalomie miedzy autami wiec wiem jak sie sprawuje mts i polowa vw jezdzi na nich i chwala ale ja nie pytalem o to wiec nie wiem po co ta gadka. Nie mam pojecia o czym pisze? to wytlumacz mi dlaczego zestaw mts kontra zestaw H&R z kayaba agx to jedno to samo g...no?w tym ze jeden zestaw kosztuje 700 a drugi kolo 2500. Firma to se moze byc naklejona najwaniejsze jak to sie sprawuje w jezdzie. Jesli chodzi o hamulce w tym aucie to sie nie martw to nie seria.Szkoda gadac!Testowalem jedno i drugie i co mi tu bedziesz wciskac? macie oczy zamydlone Firmami rodem z aut Fast and the furious:)
Boze widzisz i nie grzmisz:confused:
Wiesz co, idz sobie pojezdzic dalej te 180 tym slalomem miedzy autami - ktos cos mowil o szczeniackim zachowaniu czy mi sie wydawalo?:rolleyes: - moze je*niesz w koncu troche bania w cos i Ci sie klepki na miejscu ustawia. Tylko nie zabij przy okazji niewinnej osoby. A skoro jestes takim znawca, to rozumiem ze wiesz ze skrecanie nie konczy sie na zmianie pasa... a na MTS bokiem zderzaka pieknie trzesz asfalt jadac np na torze bo jest KUR*EW*SKO miekki - co pieknie pokazal lozek na ostatnim zlocie. Ten zawias do bujania sie po miejscie z obnizeniem moze i jest spoko za te cene, wady takie jak stukanie tych amorow od nowosci to owej ceny efekt w koncu - ale nie mow ze tak samo prowadzi sie auto na tym shicie jak na dobrym zawieszeniu o skroconym skoku amortyzatora - bo mi po prostu Cie szkoda. I uzytkownikow drog ktorzy trafia cie na drodze.
w tym zawiasie masz tez skrocony skok amora:)a ja chce to po miescie a nie na tor, jak bym chcial auto na tor to bym se kupil tylnonapedowke
jechalem wlasnie na tej czarnej z foty 180 w slalomie miedzy autami wiec wiem jak sie sprawuje mts i polowa vw jezdzi na nich i chwala ale ja nie pytalem o to wiec nie wiem po co ta gadka. Nie mam pojecia o czym pisze? to wytlumacz mi dlaczego zestaw mts kontra zestaw H&R z kayaba agx to jedno to samo g...no?w tym ze jeden zestaw kosztuje 700 a drugi kolo 2500. Firma to se moze byc naklejona najwaniejsze jak to sie sprawuje w jezdzie. Jesli chodzi o hamulce w tym aucie to sie nie martw to nie seria.Szkoda gadac!Testowalem jedno i drugie i co mi tu bedziesz wciskac? macie oczy zamydlone Firmami rodem z aut Fast and the furious:)
Miałem się nie odzywać. *******isz głupoty aż ręce opadają i pojęcie masz zerowe. Najlepiej puść swoją teorię w świat, to profi zawodnicy w sporcie zamiast wydawać 10k pln na zawieszenie KW/H&R/Ohlinsa/Proflexa, wydadzą 1000 zeta na chinola i też będą robić wyniki... Jeździć można na wszystkim, a do gleby pociąć sprężyny, tylko jest "jazda" i jazda.
MTS za 700zł nadaje się do taczania się po mieście i w sumie do tego został stworzony. Nikt nie traktuje tego jako zawieszenia do sportu, bo nie do tego go zrobili. MTSa można założyć na samochód i patrzeć jak ładnie wygląda obniżony, a jego zadaniem jest przejechanie ~40tys. km i wywalenie go do śmietnika.
Oczywiście VAGowcy są zadowoleni, bo używają tych zawieszeń zgodnie z przeznaczeniem, skręcą sobie gwint na maxa i turlają się z prędkościami nie przekraczającymi 40km/h, bo na turbo modnej glebie i tak szybciej w mieście się nie pojedzie.
180km/h między samochodami można latać równie dobrze na seryjnym zawieszeniu nikt nie broni.
Co do zestawienia MTS'a z KYB/H&R po prostu za mało zrobiłeś kilometrów na obu zawieszeniach, żeby mówić o jakiś porównaniach. No chyba, że nie zwracasz uwagi na kwestie np. wybierania nierówności. Kayaba dziurę wybierze, MTS nie i odbije się jak ping pong. Miałem trochę zawieszeń w ręku i nawet tanie AP pod względem samej jakości wykonania bije na głowę wszelakie chińskie gwinty.
Nie mówię, że MTS jest zły, jest warty po prostu tyle ile kosztuje.
Boze widzisz i nie grzmisz:confused:
a na MTS bokiem zderzaka pieknie trzesz asfalt jadac np na torze bo jest KUR*EW*SKO miekki - co pieknie pokazal lozek na ostatnim zlocie.
A jaaaak :) mts jest pseudotwardy- oznacza to ze ma dosc twardy amor na mieciutkiej sprezynie. Jadac po nierownej drodze masz wrazenie ze jest twardo a jadac po zakretach masz swiadomosc ze wylatujesz z nich ;) moglem auto bujac rekami... Mialem tego dosc zmienilem zawias na kyb excel-g plus springi H&R i teraz dopiero nazwalbym to dobrym zawieszeniem choc w sumie bardziej nadalby sie twardszy amor ze skroconym skokiem. Pierwszego dnia po zmianie poczulem od razu ze w koncu to auto sie jakos prowadzi....
Nie wiem jak mozna stwierdzic ze MTS to beton w momencie gdy na zakretach rysujesz bocznym lusterkiem po asfalcie.
Jeszcze te regulowane amory mtsa sa git ale gwint i sprezyny to jest porazka sto pro. Kupa jakich malo ;) nie polecam
w tym zawiasie masz tez skrocony skok amora:)a ja chce to po miescie a nie na tor, jak bym chcial auto na tor to bym se kupil tylnonapedowke
I dostawal baty na torze od przednionapedowek bo mialbys pewnie zalozonego mtsa, poza tym jezdzic trzeba umiec a auto tylko pomaga czasem.
Jak dla mnie to masz jakies dziwne ideologie i nie da sie Ciebie przekonac. Jak wiesz wszystko najlepiej to idz pan kup tego mtsa I daj juz spokoj na forum
Sent from my ST25i using Tapatalk
.......twardszy amor ze skroconym skokiem......
Widzę, że bardzo dużo osób przy każdej możliwej sytuacji poleca amor ze skróconym skokiem.
Proszę o odpowiedź co to ma dać, jakie są tego zalety i jak jest to osiągnięte w amorach o których mówicie.
Widzę, że bardzo dużo osób przy każdej możliwej sytuacji poleca amor ze skróconym skokiem.
Proszę o odpowiedź co to ma dać, jakie są tego zalety i jak jest to osiągnięte w amorach o których mówicie.
Skrócona sprężyna wymaga krótszego amortyzatora, żeby ten mógł pracować w swoim optymalnym zakresie, nie ma tu żadnej większej ideologii.
Zeby tego bylo malo to chyba mam jakas podrobe Koni bo nie jest made in china tylko made in holland :)
A nie z Argentyny? Mi sie wydaje ze mi na Koni strt pisalo made in argentyna a przyp[lynely z Holandi
Chyba zle zacytowalem, wybaczcie ale sie tyczy spycha:D
Ja *****, az sie wstydze, ze typ jest z Lodzi :D
co za fantasta, az mi sie odpisywac nie chce na jego wywody :)
180 slalomem miedzy autami po miescie, chyba w Need For Speed Underground buehehehehe
Te heble z foty nie sa seria, buehehehe wystarczy, ze sa 240mm :D Przyjedz czlowieku jutro na spota, z checia przejade sie na moim mega lipnym Koni (nawet zostawie rozkrecone na max miekko tak jak mam w tej chwili) dodatkowo z kiepskimi heblami, przed tym wspanialym wozem na MTS z mega heblem nie seria :D
Akurat sobie pomaluje tylny zderzak z OC, bo jakas lajza delikatnie musiala przydzwonic i mam popekany lakier :D
Kubson wszystkie Sporty jakie do tej pory trzymalem w reku i widzialem zawsze byly Made in Holland, nigdzie nic nie bylo, ze Argentyna :)
Dawno nie bylo tutaj takiego "gimbusa" :D
Skrócona sprężyna wymaga krótszego amortyzatora, żeby ten mógł pracować w swoim optymalnym zakresie, nie ma tu żadnej większej ideologii.
OK, to w takim razie gdzie tu krótszy skok?
No jak to gdzie? M.in tłoczysko jest krótsze i amortyzator ma odpowiednio twardszą charakterystykę, tak uogólniając.
Get brain! Proszeeee! Nalegam! W innym wypadku gadka nie ma sensu bo nic nie czaisz I fantazjujesz.
Sent from my ST25i using Tapatalk
A ja panowie od czasu do czasu lubię się pośmiać, jak ktoś fantazjuje do aż tak przesadnego stopnia :)
Więc od dziś, każdy z nas kupuje gwint MTS'a bo po co przepłacać :)
Tak przy okazji 180 po mieście między autami ? Kolego zanim samego siebie zabijesz to możesz komuś innemu zrobić krzywdę.
No niestety tak to jest, że teraz chłopaki zamiast czytać opinię innych, snują swoje idealne refleksje w tematach o których nie mają zielonego pojęcia.
Jak dla mnie możesz sobie wrzucić rozpórki zamiast tego mts'a, może przynajmniej nie skończysz po którymś zakręcie w rowie.
Get brain! Proszeeee! Nalegam! W innym wypadku gadka nie ma sensu bo nic nie czaisz I fantazjujesz.
Właśnie denerwuje mnie jak ktoś powie jakąś głupotę a wszyscy później to powtarzają bez pomyślunku jakiegokolwiek.
Co ma wspólnego krótsze tłoczysko do skróconego skoku? NIC!!!
To, że do twardszej sprężyny jest wymagana inna charakterystyka tłumienia to jest właśnie sedno sprawy. Skok jest jedynie pochodną tego.
I tak naprawdę to można mówić, że zawieszenie będzie pracowało w mniejszym zakresie (skoku) (podczas jazdy) właśnie ze względu na twardszą sprężyne i inną charakterystykę amortyzatora. Co niby Ci przeszkadza, że amortyzator będzie miał taki sam skok skoro będzie miał dopasowaną charakterystykę do sprężyny? Mówię o skoku samego amortyzatora a nie o "skoku" podczas jazdy.
Stąd moje pytanie ( do osób co cokolwiek wiedzą o amortyzatorach a nie jedynie powtarzają bzdury bez sensu) dlaczego niby ma być akurat mniejszy skok i dlaczego nic innego nie jest ważne poza tym żeby był "krótszy skok"? Rozumiem, że wg Ciebie krótszy skok determinuje poprawną charakterystykę amortyzatora, odpowiednią regulację siły tłumienia itp do każdej twardszej sprężyny (mimo, że są różne "twardości" tych sprężyn)
Myślałem, że może jest to jakoś powiązane ze srednicą tłoka, czy ciśnieniem gazu czy może jeszcze z innymi ważnymi rzeczami w amortyzatorze.
Bo rozmumiem, że wszyscy co mówią o krótszym skoku nie mają na myśli tylko krótszego tłoczyska bo to dopiero świadczyło by o "braku mózgu"
wszyscy pier... o torach:) ja nie chce auta na tor , jak bym chcail kupil bym se tylnonapedowke i po torze zapie.... bokiem. Jasne ze da sie na serii jechac miedzy autami 180:) ale buda buja sie jak Żyd. A nawet w tanim mts juz tak nie jest. I zastanawiam sie czy taka banda debi...i jak wy sa w stanie ogarnac i zrozumiec ze temat na poczatku byl inny a wy je...cie takie glupoty nie na temat:) chyba w podstawowce omineliscie czytanie ze zrozumieniem:)Pozdro dla moderatora i zalozyciela tej poje.... zgromadzenia de...li i znawcow.
http://www.youtube.com/watch?v=MzHZnYb8X9Y i niech mi powie ktos ze to jest miekkie
idzta se kupta buty adidasa za 500zł zeby miec 3 paski:)palanty
Kirk01, poziom Twoich wypowiedzi jest bardzo niski. Nie tylko merytorycznie, ale i z kultura wypowiedzi masz problem.
Nie pomyslales o tym, ze te zawiasy nie sa wszedzie takie same, i moze do VAGow jakos sie to sprawuje, a w Hondach jest po prostu gorzej?
Oczywiscie, ze Cie stac na zawias za 4k, a 20 letnim autem z tarczami 240 na przodzie jezdzisz z zamilowania. Jak my wszyscy. Na szczescie dotarles do tajemnej wiedzy, ze zawias za 700 stow niczemu nie ustepuje markowym. Niestety, kazdy kto przesiadl sie z MTSa na cos lepszego dowiaduje sie jak bardzo byl w bledzie.
Kivik, jak sie zapewne domyslasz, w calej tej aferze o skok amortyzatora, chodzi o to zeby on nie dobijal.
Jak skrecamy prosty gwint ma maksa, to sila rzeczy amortyzator jest bardziej scisniety i blizej swojego dolnego granicznego polozenia.
Tego ludzie chca uniknac i pozadaja "krotszego skoku". Nikt przeciez nie podkreci gwintu tylko po to zeby w stanie spoczynku tloczysko amora bylo w polowie zakresu ruchu. Przeciez gleba musi byc;)
LOL. tylko bluzgi ci płynnie wychodzą... Gratuluje osiągnięć w życiu.
Poza tym ktoś ci juz w pierwszej odpowiedzi "odpowiedział" na twoje pytanie wiec co sie ciskasz.
Chcesz żeby cie pogłaskać po głowie i powiedzieć że twoj wybór zawieszenia to najlepszy wybór na Świecie (mimo, że tak nie jest) to:
Super wybrałeś zawias, MTS sprawdzi sie rewelacyjnie, nie ma co przepłacać moje dziecko.....
Lepiej?
DO zapieprzania do miasta zawias musi przede wszystkim dobrze wybierać ale jak to osiągnąć to wiesz, bujanie budy łatwo zmniejszyć w inny sposób ale też to wiesz. Widzę, że rónież wiesz, że nie wolno porównywać zawiasów i ich praktyczności pomiędzy innymi modelami samochodów, skoro producent nie podaje nawet najważniejszych inforamcji/specyfikacji swojego zawiasu. O to wszystko nie pytasz wiec fajnie, że zdajesz sobie z tego sprawę.
A jeżeli chodzi o rozpórki vs zawias. Rozpórki usztywnią budą. Nie w podobny sposób co zawias.
A ja sie pytam gdzie jest moderator bo jakis virus wpadl na forum i prosi sie o bana !!
Kirk01 , na sile robisz z siebie posmiewisko przed wszystkimi :(
http://img2.cda.pl/PV9vdnJac257MF8hMT03fmtkMi05YWN5bDYxd2I3OS5uZDgnNT Iwejg0MDpqdWdDPDIzOjE3MzI8MjNLMTM1Kj80MCEyNGJxxxxP w==/5187bfd299dcea61cb292cd83570f540.jpg
Kirk01, zanim zaczniesz się wypowiadać, spróbuj wziąć słownik do ręki. Zamiast dyskutować na temat, czy gwint Ta-technixa jest dobry, po prostu go kup i załóż w swoim samochodzie. Przecież z każdej Twojej wypowiedzi wynika, że Ty wiesz lepiej aniżeli inni. W takim bądź razie po co w ogóle zadałeś to pytanie?. Najzwyczajniej w świecie, kup gwint tej jakże renomowanej firmy, tym samym nie zaśmiecając forum oraz nie tworząc tak idiotycznych tematów.
Miejmy nadzieję, że za kilka lat zmienisz zdanie.
Tak przy okazji, kupując np: najtańszy sworzeń wahacza, też myślisz, że jest takiej samej jakości jak ten droższych firm? Według Twojego toku myślenia wynika, że tak.
Reasumując zamiast kupować buty adidasa za 500zł, pewnie kupujesz trampki w Tesco za 15zł(Z pięcioma paskami) bo przecież są takiej samej jakości, po co przepłacać!.
Kivik, jak sie zapewne domyslasz, w calej tej aferze o skok amortyzatora, chodzi o to zeby on nie dobijal.
Jak skrecamy prosty gwint ma maksa, to sila rzeczy amortyzator jest bardziej scisniety i blizej swojego dolnego granicznego polozenia.
Tego ludzie chca uniknac i pozadaja "krotszego skoku". Nikt przeciez nie podkreci gwintu tylko po to zeby w stanie spoczynku tloczysko amora bylo w polowie zakresu ruchu. Przeciez gleba musi byc;)
Wiem o co chodzi, wiem również, że przez etap gleby trzeba przejść ;).
To jest oczywiste co piszesz.
Chodzi mi o to, że na forum wiele osób przychodzi i zadaje pytania nie wiedząc nic na dany temat i chcą sie doształcić.
Raczej odpowiadać tzreba z sensem a nie na dzień dobry mylić pojęcia. Później to sie rozchodzi w Świat i efekt jest jaki jest.
Ludzie chcą krótkiego skoku mimo, że tak naprawdę wszystko inne jest ważne tylko nie ten skok, który wychodzi wynikowo.
Właśnie denerwuje mnie jak ktoś powie jakąś głupotę a wszyscy później to powtarzają bez pomyślunku jakiegokolwiek.
Co ma wspólnego krótsze tłoczysko do skróconego skoku? NIC!!!
To, że do twardszej sprężyny jest wymagana inna charakterystyka tłumienia to jest właśnie sedno sprawy. Skok jest jedynie pochodną tego.
I tak naprawdę to można mówić, że zawieszenie będzie pracowało w mniejszym zakresie (skoku) (podczas jazdy) właśnie ze względu na twardszą sprężyne i inną charakterystykę amortyzatora. Co niby Ci przeszkadza, że amortyzator będzie miał taki sam skok skoro będzie miał dopasowaną charakterystykę do sprężyny? Mówię o skoku samego amortyzatora a nie o "skoku" podczas jazdy.
Stąd moje pytanie ( do osób co cokolwiek wiedzą o amortyzatorach a nie jedynie powtarzają bzdury bez sensu) dlaczego niby ma być akurat mniejszy skok i dlaczego nic innego nie jest ważne poza tym żeby był "krótszy skok"? Rozumiem, że wg Ciebie krótszy skok determinuje poprawną charakterystykę amortyzatora, odpowiednią regulację siły tłumienia itp do każdej twardszej sprężyny (mimo, że są różne "twardości" tych sprężyn)
Myślałem, że może jest to jakoś powiązane ze srednicą tłoka, czy ciśnieniem gazu czy może jeszcze z innymi ważnymi rzeczami w amortyzatorze.
Bo rozmumiem, że wszyscy co mówią o krótszym skoku nie mają na myśli tylko krótszego tłoczyska bo to dopiero świadczyło by o "braku mózgu"
Ale to nie jest żadna głupota, tylko krótszy skok jest podstawą prawidłowej pracy zawieszenia. Jak do seryjnego amortyzatora założysz krótszą sprężynę, to siłą rzeczy zabierasz te kilka cm z zakresu pracy - tłoczysko jest wciśnięte, amortyzator pracuje pod większym obciążeniem, niż było to planowane przy jego konstrukcji, więc nie dosyć, że zabijasz amortyzator to jeszcze nie jesteś w stanie wykorzystać jego jakiejś tam wyliczonej pierwotnie charakterystyki, która zakłada powiedzmy pracę np. w zakresie 10cm, a nie 6cm.
Najlepszy odnośnik Bilstein B6/B8. B6 jest amortyzatorem o "sportowej" charakterystyce przeznaczonym do seryjnej sprężyny, B8 jest do sprężyn skracanych, w większości amortyzatorów B6 i B8 mają bardzo zbliżone charakterystyki tłumienia i różnią się właśnie samym tłoczyskiem.
http://www.youtube.com/watch?v=MzHZnYb8X9Y i niech mi powie ktos ze to jest miekkie
Ten MTS jest tak samo swietny jak klapki i biale skarpetki typa wystepujacego na tym filmie :D
wiecej bo powiedzenia juz nie mam, bo szkoda klawiatury aby odpowiadac na Twoje zenujace posty.
Jeszcze raz powtarzam, przyjedz dzisiaj o 18 na spota tym wspanialym wozem i z checia sie przelece po miescie "180" miedzy autami, w dobrych godzinach to i 100 wystarczy, zebys sie posral w gacie na MTSie polaczonym z tym wspanialym heblem :D
Wyslales gosciu link w ktorym sam jego autor na dole w komentarzach pisze ze zgadza sie w 100% z tym ze jest to najmiekszy zawias tego typu na rynku a Ty piszesz zeby Ci czasem ktos nie powiedzial ze to jest miekki zawias bo 70kilogramowy synek opiera o niego rece i probuje zabujac buda ogarnij sie naprawde.
sacrosaint
10-01-13, 11:42
Ten MTS jest tak samo swietny jak klapki i biale skarpetki typa wystepujacego na tym filmie
a jego passat ma również odpowiednie dla felgi (i odwrotnie) hamulce. pewnie ze 180 hamują tak samo świetnie jak 240mm w civicu. :D
banda pedalow i tempakow szkoda gadac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
http://i.qkme.me/353ljn.jpg
banda pedalow i tempakow szkoda gadac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odezwał się znawca który zawieszenie chce zastępować rozpórkami :cool:
Dziecko, popros mame, zeby odlaczyla Cie na jakis czas od neostrady !!
Zglosilem juz moderatorowi ale widac jeszcze nie zablokowal tego gimbusa....
ja bym go zostawił, może przyczyni się do kolejnego ataku śmiechu u mnie :D
z niecierpliwością będę czekał na kolejne tematy tego użytkownika :D
a jak go zablokujecie to dupa... jednego kwiata mniej, a czymże jest życie bez kwiatów haha :rolleyes:
Przerodzyn;)
Szkoda tylko, że takie "inteligenty" jeżdżą po drogach. Jak tu się potem dziwić, że mandaty chcą podnosić i fotoradar co 50m. stawiać :/
Taki koleś powinien mieć zakaz po chodniku chodzić, a co dopiero jeździć samochodem. Żal.
Panowie panowie... przestancie karmic trola, bo nie przestanie. Niech zalozy rozporki i z glowy... Who cares?
gumka klatkę nawet może wspawać pełną :P
Ale to nie jest żadna głupota, tylko krótszy skok jest podstawą prawidłowej pracy zawieszenia. Jak do seryjnego amortyzatora założysz krótszą sprężynę, to siłą rzeczy zabierasz te kilka cm z zakresu pracy - tłoczysko jest wciśnięte, amortyzator pracuje pod większym obciążeniem, niż było to planowane przy jego konstrukcji, więc nie dosyć, że zabijasz amortyzator to jeszcze nie jesteś w stanie wykorzystać jego jakiejś tam wyliczonej pierwotnie charakterystyki, która zakłada powiedzmy pracę np. w zakresie 10cm, a nie 6cm.
Najlepszy odnośnik Bilstein B6/B8. B6 jest amortyzatorem o "sportowej" charakterystyce przeznaczonym do seryjnej sprężyny, B8 jest do sprężyn skracanych, w większości amortyzatorów B6 i B8 mają bardzo zbliżone charakterystyki tłumienia i różnią się właśnie samym tłoczyskiem.
No widzisz, sam tłumacząc elementarne rzeczy od których zaczynasz dobór amortyzatora ani razu nie użyłeś słowa krótszy skok. O to mi od początku chodziło, żeby używać adekwatnych pojęć do problemu i wiedzieć na co zwrócić uwagę czytając katalog.
Czytając wypowiedzi wielu osób można było odnieść wrażenie, że jak amortyzator ma "krótszy skok" to wszystko jest OK i trzeba szukać tego magicznego krótszego skoku. Jakoś nikt z nich nie dodał, że może warto chociażby dopytać jaką charakterystykę ma amortyzator i z jakimi mniej wiecej twardościami sprężyn jest wstanie współpracować - żeby sie nie okazało że nie będzie wstanie ich odpowiednio wytłumić lub wytłumi za bardzo.
Temat jest bardzo skomplikowany i dodatkowo brakuje wielu inforamcji od producentów szczególnie tych tanich sprężyn bądź amortyzatorów.
Wydaje mi sie, że lepiej jest powiedzieć np: mam zestaw amor X i sprężyna Y. Zestaw pracuje dobrze, wydaje sie że współpracują obie rzeczy, np że wybiera dobrze nierówności ale coś tam..... niż kupuj amorka z krótkim skokiem (choć myśli o krótszym tłoczysku) - będzie git.
A jak zadałem grzecznie pytanie o krótszy skok to zamiast wyjaśnień ( za wyjątkiem 2-3 osób) posądzono mnie o brak mózgu itp.
Później są kwiatki typu:
- do turbo obniż kompresję (chodzi o stopień sprężania ale w sumie to detal - w sklepie jak chcesz kupić spodnie to też przecież prosisz o T-shirt)
- kolektor triY jest lepszy od 4-2-1. *****ioza szkoda tylko, że oba oznaczenia opisują kolektory mające taką samą konstrukcję bo to pojęcie zamienne.
- już o tym że większość ma wachacze i jeździ na chamownie to szkoda gadać, choć ostatnio jednak chyba coraz częściej na hamownie zaczyna sie jeździć.
- inne przykłady to że aparat X robie lepsze zdjęcia o Y bo ma wiecej megapikseli a TV Z jest lepszy od N bo ma cztery wyjścia HDMI a nie trzy i ma jakiąś tam większą wartoć kontrastu ( mimo, że nikt nie podaje jakim sposobem mierzona)
itd itd
A co Ty Kivik chcesz swiat naprawiac tak jest bylo i bedzie czy sie wypocisz i bedziesz to wypisywal czy nie nic tego nie zmieni kazdy tez o tym wie wiec nie wiem po co sie produkowac i wypisywac takie rzeczy?
Może i jesteśmy bandą pedałów, ale pomyśl, że cała ta banda rucha Cię w dupę i Twoje skretyniałe posty. Najlepiej byś zrobił gdybyś się zarejestrował na forum Vaga może tam Ci podpowiedzą co masz zrobić. Kup sobie tego Mts'a i milion rozpórek, ale nie zapomnij o najważniejszej rzeczy, zmień swoje nie seryjne tarcze hamulcowe na jeszcze mniejsze, według Twojego toku myślenia pewnie będą jeszcze lepiej hamowały, w końcu po co przepłacać. :)
No widzisz, sam tłumacząc elementarne rzeczy od których zaczynasz dobór amortyzatora ani razu nie użyłeś słowa krótszy skok. O to mi od początku chodziło, żeby używać adekwatnych pojęć do problemu i wiedzieć na co zwrócić uwagę czytając katalog.
Czytając wypowiedzi wielu osób można było odnieść wrażenie, że jak amortyzator ma "krótszy skok" to wszystko jest OK i trzeba szukać tego magicznego krótszego skoku. Jakoś nikt z nich nie dodał, że może warto chociażby dopytać jaką charakterystykę ma amortyzator i z jakimi mniej wiecej twardościami sprężyn jest wstanie współpracować - żeby sie nie okazało że nie będzie wstanie ich odpowiednio wytłumić lub wytłumi za bardzo.
Temat jest bardzo skomplikowany i dodatkowo brakuje wielu inforamcji od producentów szczególnie tych tanich sprężyn bądź amortyzatorów.
Wydaje mi sie, że lepiej jest powiedzieć np: mam zestaw amor X i sprężyna Y. Zestaw pracuje dobrze, wydaje sie że współpracują obie rzeczy, np że wybiera dobrze nierówności ale coś tam..... niż kupuj amorka z krótkim skokiem (choć myśli o krótszym tłoczysku) - będzie git.
A jak zadałem grzecznie pytanie o krótszy skok to zamiast wyjaśnień ( za wyjątkiem 2-3 osób) posądzono mnie o brak mózgu itp.
Później są kwiatki typu:
- do turbo obniż kompresję (chodzi o stopień sprężania ale w sumie to detal - w sklepie jak chcesz kupić spodnie to też przecież prosisz o T-shirt)
- kolektor triY jest lepszy od 4-2-1. *****ioza szkoda tylko, że oba oznaczenia opisują kolektory mające taką samą konstrukcję bo to pojęcie zamienne.
- już o tym że większość ma wachacze i jeździ na chamownie to szkoda gadać, choć ostatnio jednak chyba coraz częściej na hamownie zaczyna sie jeździć.
- inne przykłady to że aparat X robie lepsze zdjęcia o Y bo ma wiecej megapikseli a TV Z jest lepszy od N bo ma cztery wyjścia HDMI a nie trzy i ma jakiąś tam większą wartoć kontrastu ( mimo, że nikt nie podaje jakim sposobem mierzona)
itd itd
To, że producenci tanich amortyzatorów nie podają żadnych wartości to nie jest problem, bo, żeby spełniać normy i mieć jakieś stałe wartości wyrób musi być powtarzalny, chinole nie są (chociaż MTS/TaT wszystkie dosyć podobnie trzymają) natomiast kiedyś było coś takiego jak GT cupline, gdzie każdy amortyzator działał inaczej i było to odczuwalne smyrając go łapą ;) Krótszy skok to z automatu inna charakterystyka. Prawda jest taka, że w warunkach warsztatowych nie da się poskładać zawieszenia idealnego mając do dyspozycji amortyzator bez regulowanej charakterystyki tłumień i jeden komplet sprężyn. Zresztą nie ma czegoś takiego jak idealne zawieszenie, bo zależnie od warunków potrzebujemy innej charakterystyki. Dlatego przyjęło się, że w zestawie na ulicę stosuje się odpowiednio twardszą/krótszą sprężynę i odpowiednio skrócony amortyzator o charakterystyce pozwalającej na pracę z krótszą sprężyną, nie jest to zawieszenie idealne, tylko jakiś tam kompromis-lepszy niż seria, ale nie najlepszy na świecie, przy odpowiednim doborze taki setup i tak przerasta umiejętności 95% kierowców :p Znowu uogólniając, ale ten mityczny "skrócony skok" = (uogólniając :p) charakterystyka przystosowana do pracy ze skróconą sprężyną, twardsza etc.
PS. A chamownia to takie miejsce gdzie spotykają się chamy i wymieniają się wykresami :D