Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic Si - jakie żarówki kupić?

Fifek9012
06-01-13, 00:17
Witajcie!
Jestem nowy na forum wiec moze przedstawie jaki samochod posiadam,zeby kazdy wiedzial:D
Honda Civic Si
2008rok
2.0l 201KM
Jak pewnie wiadomo wiekszosci z was,amerykance nie maja swiatel,ktore sa dopuszczalne w PL.Moje zostały lekko przerobione,tak,że są ponoć dopuszczone do ruchu(choc i tak ostatnio przy przegladzie jakis gostek robil problem);p no i z tego co wiem jest tam soczewka.Obecnie posiadam w niej zarowki zwykłe H1 +90%(i w swiatłach dziennych i długich) bo na zwykłych h1 nic nie widzialem w nocy...teraz tez jest ten problem,tylko juz nieco mniejszy,ale jednak nadal jest,ze ledwie cos widze w nocy..Co byscie proponowali,żeby zamontowac za zarowki?Myslicie ze te xenon(co np na allegro sa za 80-90zl xenon-hid lub jakies inne) beda dobre i policyja sie do mnie nie doczepi?Jesli tak to o jakiej mocy te zarowki?A jeśli nie to jakie byście proponowali,żebym cos w koncu zaczał widzieć na nieco wiekszą odległość?Kompletnie sie na tym nie znam...Nie ma niestety regulacji tych swiateł zeby swiecily nieco wyzej i świecą tylko kawałeczek przed samochod,bardziej w dol niz przed auto...
Bardzo prosiłbym Was o porade w tej sprawie,co i jak,żeby ani policja sie nie czepiała swiatełek i dowodu nie zabrała,oraz żebym coś w koncu zaczał widziec w nocy(nie mowie ze nie widac totalnie nic,ale przy tej predkosci powiedzmy 90km/h w terenie niezabudowanym,las,to trzeba jednak bardzo skupić sie na liniach bocznych np przy zakrecie szczególnie na swiatłach dziennych,bo na dlugich jeszcze jakos idzie jechac...) Dzięki z góry za jakiekolwiek porady

Fifek9012
06-01-13, 23:31
Pomoże ktoś?

Paluch_tcw
06-01-13, 23:42
DO xenonów obowiązkowo samopoziomowanie reflektorów + spryskiwacze reflektorów. Dodatkowo są inne załamania światła. Więc ten pomysł odpada skoro chcesz wszystko legalnie. Pierwsze co to podjedź na inną stację i sprawdź ustawienie świateł ewentualnie jak będą źle to niech Ci wyregulują. Jeśli to nic nie da to myślę, że powinieneś skontaktować się z firmą zajmującą się przeróbką amerykańskich lamp na polskie przepisy.

Fifek9012
07-01-13, 00:04
Ok.Dzieki za pomoc.Sprobuje podjechac na jakas inna stacje i niech sproboja jakos to wyregulowac bo na prawde zle sie jezdzi w nocy...jak nie to bede kombinowal co innego

uboat
12-01-13, 22:55
Nie ma niestety regulacji tych swiateł zeby swiecily nieco wyzej i świecą tylko kawałeczek przed samochod,bardziej w dol niz przed auto...

masz regulacje wysokości świateł manualną. otwierasz maskę, nad reflektorami masz otwory, w który wkładasz długi płaski śrubokręt i kręcisz tak długo aż będą świecić pod odpowiednim kątem.

F1le
12-01-13, 23:33
A nie masz jakiejś samoróbki tych reflektorów? Tak to się zazwyczaj kończy. W Si chyba nie było soczewek żadnych.

kamil.
13-01-13, 13:36
pokaż jakieś zdjęcie to będzie wiadomo czy to nie przypadkiem jakiś chińczyk :/ a jeśli nie chińskie soczewki to ktoś kto przerabiał wsadził kiepskie "wypalone" soczewki i nic z tym nie zrobisz :/

iced_devil
14-01-13, 20:40
W Si nie było seryjnie soczewek, ja mam swoją od nowości na seryjnych lampach i nie mam problemów z widocznością, owszem lampy są symetryczne, więc prawa nie oświetla tak pobocza jak w autach europejskich ale nie utrudnia to tak życia jak piszesz.... może masz jakieś aftermarketowe lampy niewiadomego pochodzenia??? kwestia jest jeszcze tego czy auto miało jakąś naprawę blacharską i czy to miało jakiś wpływ na ustawienie świateł? 80% aut z USA to auta "Salvage" czyli po szkodzie całkowitej, więc naprawy blacharskie muszą być porządnie zrobione.... nie wiem jaka jest historia twojego egzemplarza....

banyCC
25-02-13, 13:54
Witam, ja mam wymoenione lampy na soczewkowe (FK) i nie ma problemu z oświetleniem..... był taki po zakupie do momentu ich prawidłowego ustawienia.......