Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zestaw malarski

Inside4
05-01-13, 19:46
Ma ktoś doświadczenie w zestawach tego typu:
http://allegro.pl/zestaw-malarski-pistolet-malowania-kompresor-600w-i2889464208.html
Czy da rade np. pomalować element karoseri, felgę, zakonserwować?
Jaki zestaw godny polecenia?

lozek
05-01-13, 19:48
Ma ktoś doświadczenie w zestawach tego typu:
http://allegro.pl/zestaw-malarski-pistolet-malowania-kompresor-600w-i2889464208.html
Czy da rade np. pomalować element karoseri, felgę, zakonserwować?
Jaki zestaw godny polecenia?

karoserii nie, felge może - np lakierem epoksydowym. Głównie pomalujesz tym płot lub ściany w garażu ;)

Karpiczek
05-01-13, 20:07
Lepiej odłożyć jeszcze troszkę kasiory i kupić sobie kompresor z prawdziwego zdarzenia, który się przyda nie tylko do malowania.

Inside4
05-01-13, 20:12
Czy warto kupować kompresor do 300-400zł?
Używanie oczywiście sporadyczne.

Infi
06-01-13, 00:11
jesli chcesz miec do lakierowania np po 1 elemencie to szukasz kompresora 50l. i do tego dobry pistolet niskocisnieniowy (w okolicy 300zl kupisz fajne "kopie" uznanych firm)
i przy odrobinie wprawy mozna sobie dzialac w garazu/piwnicy czy jakims innych ogarnietym i czystym i cieplym miejscu. ale najpierw to trzeba sie dobrze nauczyc przygotowywac element a dopiero potem myslec o "psikaniu" farba...

Inside4
06-01-13, 10:42
Zgadza sie przygotowanie to podstawa i trening czy mistrza a kompresor zawsze się przyda.

Brylant1
06-01-13, 11:19
jesli chcesz miec do lakierowania np po 1 elemencie to szukasz kompresora 50l. i do tego dobry pistolet niskocisnieniowy (w okolicy 300zl kupisz fajne "kopie" uznanych firm)
i przy odrobinie wprawy mozna sobie dzialac w garazu/piwnicy czy jakims innych ogarnietym i czystym i cieplym miejscu. ale najpierw to trzeba sie dobrze nauczyc przygotowywac element a dopiero potem myslec o "psikaniu" farba...

Nie jest tak jak piszesz, pistolet nisko ciśnieniowy jest zabójstwem dla małego kompresora, owszem potrzebuje on małego ciśnienia ale za to zużywa dużo powietrza. Do małego kompesora tylko pistolety hp ewentualnie rp, z tanich którymi da się coś przyzwoicie pomalować mogę polecić sico bronze.

zabas
06-01-13, 11:33
ja mam kompresor 50l plus HVLP z Sico :) daje rade do malowania felg, elementów karoserii i itp :)
do podkładu mam inny pistolet o innej dyszy :)

jak będziesz kupował to nie bierz tego zestawu universalnego z akcesoriami do kompresora bo tam jest taki smieszny pistolet z dolnym zbiorniczkiem - pomalujesz cos ale fatalnie sie nim operuje i zawsze zmarnujesz farbe bo wszystkiego z dna nie wciagnie.

ja mam takiego Sico http://allegro.pl/pistolet-lakierniczy-sico-red-hvlp-1-4-mm-kurier-i2922348688.html

Inside4
06-01-13, 11:53
Zapas jaki masz kompresor?

Brylant1
06-01-13, 12:15
Jeżeli nie będziesz malował jakiś dużych powierzchni to 50 litrowy na początek wystarczy, co prawda nie pomalujesz nim np maski na raz bo wyczajnie nie utrzyma ciśnienia. Większość tych małych kompresorów to chińczyki które mają bardzo zawyżoną wydajność więc za bardzo nie sugeruj się nią przy zakupie, bo cyferki na tabliczce a rzeczywistość mają mało z sobą wspólnego, raczej zwrócił bym uwagę na długość gwarancji i dostępnośc i jakoś serwisów w polsce.

Inside4
06-01-13, 12:21
Czyli gdybym chciał takim 50l pomalować maskę to trzeba by malować cieniutkie warstwy?

zabas
06-01-13, 13:06
ja mam zwykły jednotłokowy Spectre z castoramy czy z Obi nie pamietam :D maske pomalujesz ale nie tak że prysniesz ja cała za jednym zamachem bez właczania i dobijania kompresora :)

Brylant1
06-01-13, 13:13
Przy lakierowniu musisz dac odpowiednia warstwe szczegolnie przy metalikach zeby ziarno ulozylo sie odpowiednio ale do tego sam dojdziesz. Chodzi o to ze pistolet potrzebuje okreslonego cisnienia zeby pracowal poprawnie. Zaluzmy ze lakierujesz maske jestes juz w polowie i kompresor zwyczajnie nie wyrabia, cisnienie zaczyna spadac a pistolet zaczyna pluc farba i efekt przy metaliku i perle moze byc taki ze wyjda ci na jasnych kolorach takie jakby chmurki czyli ciemniejsze plamy. Moja rada kup sobie jakas 50 probuj lakierowac male elementy i zabaczysz czy lapiesz o co chodzi. Jesli zacznie wychodzic to kupisz sobie jakis kompresor pozadny. A jak nie bedzie wychodzic to kompresorek i tak sie w garazu przyda a nie wydasz jakis wielkich pieniedzy. Pierwsze lakierowania wychodza drozej niz u profesjonalisty bo czasem trzeba poprawiac bo cos nie wyjdzie, ale inaczej nie nauczysz sie niz na wlasnych bledach.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Inside4
06-01-13, 13:21
Wielkie dzięki za wskazówki :)

Inside4
06-01-13, 14:22
Zacznę teorię od http://lakiernik.info.pl/index.php
dużo ciekawych informacji.

Brylant1
06-01-13, 18:26
Dokladnie z tego forum czerpalem teorie. Polecam

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Inside4
23-11-13, 22:12
Czy ktoś się bawił areografem?
Na co zwrócić uwagę przy zakupie pistoletu?