Zobacz pełną wersję : Stabilizator w civic V gen Eg5
Yotomeczek86
05-01-13, 17:09
Witajcie
Mam takie pytanie odnośnie tego staba.
Czy da radę go odkręcić i wymontować bez rozpinania połowy zawieszenia i wyjęcia sanek ?
no jasne.
Odkrecasz laczniki, obejmy, jak masz miejsce to nawet nie musisz wydechu rozpinac przy kolektorze. Ale wygodniej odkrecic kolek od reszty wydechu i zdjac stab.
Ja jak zakładałem u siebie w eg3 to rozpinałem jeszcze patyki drążka zmiany biegów - ale może coś przeoczyłem i nie trzeba było :)
Moge wiedziec skad takie pytanie? Na stale chcesz go wyjac?
Yotomeczek86
08-01-13, 23:24
Oczywiście, odpowiadam Ci już. Mam rozwalone wszystkie gumy w stabilizatorze i skrzypi on niemiłosiernie - do tego uszkodzone jedno mocowanie i wygięty element mocowania. Mam zamiar wszystko na poliuretany zamienić w aucie, odkładam na to kasę i jak zakupie to dopiero wszystko na powrót zamontuje. Nie opłaca mi się zamieniać na razie gum na zwykłe i jeździć np 2 miesiące a potem je wyrzucę. Tak samo nie kupię tylko kitu do stabów bo to bez sensu :)
Zdaje sobie oczywiście sprawę z tego kroku co chce zrobić, ale skrzypienie mnie mocno irytuje. A że brak gotówki to muszę na razie sobie tak poradzić.
tragicznie jezdzić sie będzie....
Jakoś EG3/4/8 i inne nie mają seryjnie staba i ludzie jeźdzą.. Nie przesadzaj :)
Jakoś EG3/4/8 i inne nie mają seryjnie staba i ludzie jeźdzą.. Nie przesadzaj :)
Chyba nie wiesz co mowisz, moze ktos kto wsiadl w takie EG3/4 po raz pierwszy to i jezdzi, ktos kto jest przyzwyczajony do jazdy ze stabilizatorem jak go zdejmie to bedzie tragedia.
A juz totalna masakra bedzie jak ma tylnego staba i zdejmie przedniego.
Możliwe - nie próbowałem jeszcze zdejmować ze swojej H stabilizatora :)
Ja nie mam stabow a mam wsadzone amory koni strt i eibachy -35 niby seria i jadac kumpla ek4 mam wrazenie ze on ma 3x twardsze to zawieszenie seryjne czy to moze byc spowodowane tym ze on ma staby i to dosc solidne w ek4 ??
Moze, czuc to szczegolnie w zakretach kiedy auto nie lapie takich przechyłow
No dokladnie o to mi chodzi ze bardziej buja samochodem przy skrecaniu
Yotomeczek86
13-01-13, 11:39
Myślę że z rozwalonymi gumami wcale nie jest lepiej jak będzie bez staba. Zdaję sobie sprawę że właściwości jezdne ulegną niestety zmianie na gorsze, ale nie mogę sobie na chwilę obecną pozwolić na dalsze uszkodzenia mocowań (bo już są 2 uszk) i tego cholernego skrzypienia. Tak jak mówiłem, niema sensu kupować nowych łączników,mocowań itp jak za jakieś 1-2 miesiące będą poliuretany. A sam gumy na staba poliuretanowe wychodzą jednak drożej niż całym zestawie.