Zobacz pełną wersję : Civic VII 1.6 spalanie
Cześć,
przymierzam się do zakupu civica VII w wersji sport, 1.6 110 konii.
Natomiast nurtuje mnie pytanie, na temat spalania bo strasznie rozbieżne są opinie w raportach ludzie podają 7-8 litrów w mieście a autor pod filmikiami na YT 9-9,5l. Wiadomo, że zalezy od stylu jazdy, dlatego swoje pytanie kieruje do posiadaczy hond tej generacji. Jadąc tak spokojnie ale nie emerycko po mieście ile ta honda potrafi spalić ?
bunkerites
04-01-13, 19:55
zalezy od odleglosci jakie bedziesz pokonywal,na moim przykladzie moge napisac ze moja Hanka bierze 8-9 litrow PB,jazda spokojna,odleglosci do 5 km w jedna strone.Na trasie jazda spokojna 6.5litra,jazda "agresywna" :) 10 litrow:)
Miasto, zima, dojazdy 5 km, spalanie sięga nawet 10l. W lecie rekord niskiego to 8,2l. Na trasie rekord niskiego spalania to 5,5l (max 80 km/h wymuszone kawalkadą tirów), normalna jazda nie więcej niż 6,5l (trzeba się starać, aby tyle wyszło). Autostrady na południu Europy, prędkości ok. 140 km/h, spalanie poniżej 7l.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?147186-Civic-VII-1-4-czy-1-6&highlight=spalanie
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?114857-Spalanie&highlight=spalanie
Moja Pali też podobnie tylko ,żę Gazu 9-10 L w mieście , 7,5 - 8 L w trasie
silnik nie jest mega oszczędny ale paliwożerny tez nie
dużo zależy od opisanych wyżej, pokonywanych odległości jak i stylu jazdy
naprawdę dużo
Zalezy jak sie jezdzi ja napisze w ten sposob . Mi pali do 8 i wiecej nie ma szans. Warto tez dodac ze czesto zdarza mi sie robic odcinki po 2-2.5 km gdzie wiadomo silnik ledwo temp zlapie wiec i spalanie wieksze. Na trasie 6-6.5 . Na letnich 17" 205 szeroka opona wychodzi mniej wiecej tyle samo bo mimo ze opory wieksze itd to jednak jest cieplej i z tego powodu mniej paliwa. No i trza powiedziec ze jezdze po krk a nie po jakiejs malej miejscowosci 5 tys mieszkancow z kotami psami i innymi zwierzetami liczac gdzie spalanie przez mniejsze zatloczenie na drodze bedzie z automatu mniejsze :)
U mnie spalanie maksymalne 9 litrów, miasto, krótkie odcinki, bez oszczędzania - 8 km do pracy i 6 świateł po drodze. Minimalne w mieście 7,5 w podobnych warunkach jak pisałem. Trasa - udało mi się zejść do 5,5 litra ale jazda z muskaniem gazu. Przy 140 - autostrada - 7,4.
Honda VII 1.6 110KM 5D
We Wrocławiu pali nam 9-10l na 100 km, odcinki 8-10 km w jedna stronę
Zimą skacze do 11. Głownie jeździ dziewczyna, raczej spokojnie i żadko na sprzęgle, więc wynik na miarodajny.
Trasa to już nie taka prosta sprawa, wyniki 6.5 l to chyba najlepszy wynik jaki się da osiągnąć. Nie wierze w bajki o 5l. chyba ze z górki i na luzie. ;p. Raz mi udało się zejść poniżej 7 litrów (chyba 6.7), zrobilem trase 183km i jechałem najszybciej 80 km/h a wiekszośc trasy 50-60km/h.
Normalnie w trasie pali poniżej 8 (90-120 km/h), na autostradzie żłopie mi juz blisko 10.
Te wyniki się powtarzają u innych, więc jest to jakas norma.
To ja jestem w takim razie zawali droga jak auto mi pali na trasie 6.5-7 litra przy predkosciach 120-150 z trzema osobami i pprzypchanym bagaznikiem :) ? - no i nie slyne z opowiadania bajek, pisze jak jest . Moze jakies filtry , regulacje zaworow i tego typu eksploatacyjne rzeczy wartaloby zrobic i zobaczyc czy cos pomoze to w spalaniu ?
bunkerites
18-01-13, 19:59
Dbam o filtry,oliwe i zawory,spalanie nigdy nie spadlo do 7 L przy 150 km/h.Moze sugerujesz sie wskazaniem komputera? ktory klamie:)
Dlatemu doliczam 0.5 litra profilaktycznie :) bo tyle raczej w epce jest maksymalne przeklamanie, ale przy ciaglej jezdzie 150 to u mnie tez bez zadnych szans na taki wynik. To mowie raczej zwrocilem uwage na trasie typu przez jedziesz chwile 120 potem chwile 150 itd :)
Dlatemu doliczam 0.5 litra profilaktycznie bo tyle raczej w epce jest maksymalne przeklamanie, ale przy ciaglej jezdzie 150 to u mnie tez bez zadnych szans na taki wynik. To mowie raczej zwrocilem uwage na trasie typu przez jedziesz chwile 120 potem chwile 150 itd
Nie mam na komputerze spalania i tankuje pod korek, Tobie tez tak radzę jak mówisz o spalaniu, może ja mam za wysokie spalanie, ale jakoś te wyniki się powtarzają u innych. Więc jest to jakaś norma. 6.7 to mój rekord, pewnie da się mniej, ale poniżej 6 nie ma szans.
PS. temat wałkowany wielokrotnie, na pierwsze stronie są 2 o spalaniu, zamknąć go lub połączyć, bo kolejny raz nie potrzebna dyskusja się robi.
To za tydz, dwa , miesiac napisze efekty :)
Nie wiem jak to robicie, że uzyskujecie takie spalanie (niskie).
Honda oficjalnie w specyfikacji podawała spalanie w mieście na poziomie 8,2 l/100km (sedan).
Mi w Warszawie na umiarkowanie zakorkowanych trasach wychodzi 9-9,5. Raz się poświęciłem i jeżdżąc delikatnie do 3 tys obr, nie przekraczając 100km/h wyszło 8l/100km.
W Niemczech jadąc autostradą (bez korków) 120-130 km/h w 2 os. z niedużym bagażem spalił 6,3 litra.
Ja kiedyś miałem taką hanke i mi paliła przy spokojnej jezdzie w mieście 7-8l w mieście przy deptaniu 9-10 na trasie moj rekord 5l!! ale średnio 6-6-5l
Jeżdżąc delikatnie najmniej udało mi się osiągnąć 6,45L........, 1,6 w budzie 5D :)
Sedan-> lato :
na trasach 3-4km max 8,25l (do 3tys max!)
Dociskajac bardziej 9,5l (3,5tys pare razy 5,5)
Zima:
3-4km 9,3-5l
50% trasy 3-4km 50% 15-20km to 8,9-9,1l
Pierwsze pół roku wiec mysle ze w cieple dni zejde jeszcze nizej.
To juz chyba lepiej kupic 2.0 I miec 160 koni przy niewiele wyzszym spalaniu czasem takim samym:)
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
pod kazdym wzgledem lepiej kupic k serie :)
bunkerites
27-07-15, 22:52
Kupiłem i szatan potrafi 17 litrów wypić 😃.Przy normalnej jeździe udało mi się zejść do 9.8
mój 5d z 2001 pali w granicach 8<
Za tydzień montuję podtlenek wiec kwestia spalania już nie będę taka ważna ;)
picasso2000
29-07-15, 01:13
Nigdy nie miałem spalania na poziomie 8 litrów. Zawsze waha się w zakresie od 6.2-7.2l/100km. (benzyna 1.6)
Na początku jeździłem bardzo delikatnie to biłem rekordy spalania i najwyższe wynosiło 6.7 a najniższe 4.6 ale najniższego nigdy mi się nie uda pobić bo to były specyficzne warunki i eco driving. Dodatkowo moje hamulce z tyłu stawiały opór, co miało wpływ na spalanie.
Silnik ten jest wrażliwy na ciężką nogę i wówczas spalanie wzrasta. Znajomy w Megance z silnikiem benzynowym 1.6 ma spalanie niższe o ponad litr. Dużo bardziej ekonomiczny silnik ma Meganka. Ale i samochód bardziej mułowaty.
Teraz jeżdżę trochę dynamiczniej aczkolwiek, jednak pełna kultura i płynność jazdy, pasażerowie zadowoleni bo nikomu się rzygać nie chce, czego doświadczają po jeździe z moim kuzynem jego focusem. Spalanie w tym roku mam w okolicach 6.5 tryb mieszany, miasto do 50 tys. mieszkańców.
Do tego prawie zawsze komputer fałszuje spalanie o 0.5 litra(zaniża). Tylko raz, czy dwa pokazał mi poprawnie spalanie co pokrywało się z tankowaniem, ale wówczas była to trasa po równej płaskiej drodze więc komputer nie miał problemów z wyliczeniem średniej.
Gdzieś był wątek o spalaniu tego modelu gdzie wkleiłem spalanie po kolejnych tankowaniach na przestrzeni chyba roku czasu.
bunkerites
29-07-15, 07:22
Zacznij dawać mu w piz... to zobaczysz ile D16V1 potrafi spalić.Taka jazda na niskich obrotach daje w dupe po lozyskach w skrzyni.
O witam kolegę z Dębicy.
Takim spalaniem zaniżasz średnią. Też przed zakupem na raportach spalania czytałem że spalanie 6 litrów. A po kupnie trochę się rozczarowałem ;) Oczywiście można osiągnąć to ale samochód ma jechać a nie zamulać.
A nie oszukujmy się nasze Hondy lubią obroty i w sumie dopiero wtedy ten samochód żyje.
no i nie oszukujmy sie ze 1.6 ma moc :)
ja po zakupie z krakowa do wroclawia a4 roznie od 110-140 spalanie na poziomie 7 l
a po swapie na 2.0 zdecydowanie poprawila sie dynamika a spalanie nieco wyzsze a kultura pracy znacznie wyzsza
bunkerites
29-07-15, 08:33
Nie ma co porównywać d16v1 z k20a1czy a2 .Żona teraz jeździ moim ep2 a ja kupiłem ep3.Oj spora różnica w dynamice jak i komforcie.Komfort w ep3 na minus.Twardy zawias który powoli mnie wkurza.Polatam przez rok i zamieniam na accorda k24
picasso2000
29-07-15, 14:18
Zacznij dawać mu w piz... to zobaczysz ile D16V1 potrafi spalić.Taka jazda na niskich obrotach daje w dupe po lozyskach w skrzyni.
To nie jest jazda na ekstremalnie niskich obrotach jak niektórzy jeżdżą dieslem :) Kręcenie bardzo wysoko też za zdrowe dla silnika na dłuższą metę nie jest wbrew pozorom, wówczas też przy tym defekcie skrzyni są przenoszone na nią duże obciążenia i wychodzi na to samo.
Jak trzeba mu dać mocniej w gary to tak robię, ale z umiarem. Ten samochód sensownie jedzie powyżej 2500 obrotów. Po prostu jak jadę to przewiduję gdzie będę hamował i się bez sensu nie rozpędzam, jak to wielu ma w zwyczaju dając zaraz po hamulcach. Jednocześnie nie jestem na drodze maruderem żeby nie było.
Jednak nie ma się co oszukiwać, jakoś specjalnie ekonomicznym silnikiem nie jest, ale przynajmniej niezawodnym.
Rekord spalania jaki uzyskałem według obliczeń 5.1 bo komputer zaniża o pół litra, miał miejsce przy pokonaniu trzykrotnie trasy z Dębicy do Tarnobrzega. Jak ktoś jechał to wie, że to w zasadzie prosta droga gdzie łatwo uzyskać dobrą średnią przy prędkości 50-60-90.
Mój silnik jest w takim stanie, że nie dolewam ani kropli oleju pomiędzy wymianami, nawet nie jestem w stanie wykazać na bagnecie zużycia oleju.
Tutaj macie moje średnie spalania po obliczeniach z cpn:
489km - 5,11L
555km - 6,6L
544,3km - 6,7L
425,5km - 7,17L
378 km - 6,83L
381 km - 6,99L
331 km - 7,47L
449 km - 7,26L
411 km - 7,39L
407 km - 6,88L
313 km - 6,89L
455 km - 6,94L
606 km - 6,17L
368 km - 5,6L
336 km - 6,66L
431 km - 7,0L
540 km - 6,2L
253,2km - 7,18L
478km - 7,35L
253,2km - 7,69L
387km - 6,97L
498,2km - 7,13L
503,3km - 7,4L
543km - 7,10L
533km - 6,98L
O witam kolegę z Dębicy..
Witam :)
bunkerites
29-07-15, 16:27
D16 sensownie jedzie od 4 tys obr.Nawet K2O dobrze się nie odpycha z 2.5 tys obr 😃.
picasso2000
29-07-15, 20:23
Zależy kto co rozumie pod pojęcie sensownie :> Ja mam na myśli to, ze się zaczyna zbierać i to jest odczuwalne dopiero do 2500 tys. obr. Jeśli chodzi o lepsze przyspieszenie to oczywiście 4 tys. obrotów jak najbardziej.