Zobacz pełną wersję : Zerwana linka otwierania maski honda civic VI
fastforward
03-01-13, 17:42
Witajcie . Panowie potrzebuje pomocy otóż dziś miałem nie miłą przygodę , mianowicie wyciągnąłem cięgno wraz z linką od otwierania maski . Czy ktoś zna jakiś sposób na otwarcie tego ?? Pozdrawiam
Albo haczykiem dojdziesz przez grill do cięgna zamka albo od kanału ręka między zderzak a silnik i szukać cięgna od zamka
Osobiście robię najczęściej przez grill
Hondziarz84
24-01-13, 19:44
Próbowałem przez grill i nic. Słychać ten haczyk do otwierania zamka i nic wiecej się nie dzieje. Pozostaje tylko pojechać do kogoś kto ma kanał i wtedy próbować?
Słychać ten haczyk do otwierania zamka i nic wiecej się nie dzieje.
No trochę siły musisz w to włożyć
Linka jest długa to i siła mała ale haczykiem to trzeba się trochę wysilić
u mnie linka byla ok, ale zacial sie zamek. chlopaki w hondzie na parowcowej otworzyli mi go i wyczyscili za 20zl. z wymiana linki pewnie bedzie troche drozej... w kazdym razie, mocowali sie we dwoch (i pol) ze 20 minut.
patent polega na tym, ze sa 2 haczyki: ten bardziej z przodu jest odbezpieczany reka, jak otwierasz maske normalnie. wsadzasz reke od prawej strony pod zderzak i odginasz.
drugi haczyk (glebiej) jest zlaczony z reszta mechanizmu, trzeba wsadzic zagiety drut w odpowiednie miejsce i "odepchnac" go do gory w prawo (patrzac na przod samochodu).
z kanalu chyba nic sensownego nie zrobisz...
Hondziarz84
25-01-13, 14:24
Dodam, że stało to się jak ostatnio zwiedziłem rów... i uderzyłem błotnikiem z lewej strony w znak drogowy. Błotnik jednak nigdzie nie zawadza o maskę ani też się nie przesunęło nic. Ale jak próbuje otwierać ze środka to ta dźwignia otwierania maski lata luźno.
Dodam, że stało to się jak ostatnio zwiedziłem rów... i uderzyłem błotnikiem z lewej strony w znak drogowy. Błotnik jednak nigdzie nie zawadza o maskę ani też się nie przesunęło nic. Ale jak próbuje otwierać ze środka to ta dźwignia otwierania maski lata luźno.
patent na szybko 2 min. bez narzędzi , 6gen:
- "wciskamy" grill do środka (uwaga na chłodnice) aż puści sitka z plastiku ,
- wyciągamy siatkę z plastikowej ramki na zew. ,
- ciągniemy za linkę ,
i otwarta macha !
minusy to :
-grill do naprawy (nowa siatka)
-możliwość uszkodzenia linki