Zobacz pełną wersję : Civic em2
Witam ,
po dosyć długich poszukiwaniach civica 7gen. stałem się wkońcu posiadaczem civica em2 z 2002r. 1.7 125KM w związku z tym ma kilka pytań odnośnie auta a mianowicie:
- jak włączyć spryski lamp? czy powinny działać razem z spryskiwaczami szyb? musi być włączony silnik?
-gdzie w em2 znajduję się antena radiowa?gdzieś jest wbudowana?
-co może być przyczyną nie równych obrotów na postoju i delikatnego szarpania podczas puszcznia gazu?(dodam że skrzynia chodzi perfekt)
-jakim olejem najlepiej zalac teń silnik motul 10w40 będzie dobry? przebieg 160tys.(znalazłem na forum dział o tym ale ludzie różnie piszą)
z góry dziękuję za wszelkie sugestie i informacje
pozdrawiam
Darjan
ta wersja 120km nie ma sprysków,ja miałem nie fabryczne radio i antena ''dorabiana'' umieszczona na lusterku wstecznym,gdy ja miałem problem z obrotami to najlepiej spr silniczek krokowy,wymienić lub przeczyścić.ja mam koło 170k przebiegu i olej 10w40 myśle ze to dobry wybór juz kilka wymian oleju i nie było problemu. polecam valvoline long life.
spryski tak jak mowie riche87 sa tylko w wersji z vtec'iem. antena jest w tylnej szybie wbudowana to sa te pionowe paski. jesli chodzi o obroty to moze byc krokowy i i nie wiadomo co jeszcze. mozna by bylo sprawdzic auto pod komputerem czy sa jakies bledy. ja bym zalal millersa albo valvoline olej :) a jezeli chodzi o lepkosc to albo 5w50 albo 10w40 :P zalezy jak jezdzisz. valvoline maxlife 10w40, albo valvoline 5w50 vr1 racing a jezeli chodzi o millersa to xfs 5w50 a ten 10w40 to nie pamietam jakie ma oznaczenie
jesli Ci nie bierze oleju sprobuj zalac syntetyk :)
dzięki Panowanie za odpowiedź czyli wychodzi na to że ma wersje 125km bo spryski są, tylko teraz jeszcze pytanie czy powinny działać razem ze spryskami szyby?
Tak i przy włączonych światłach mijania. Ale takie pytania lepiej zadawać w dziale - grupy towarzyskie - em2 lans squad.
Co do VTEC to najlepiej sprawdzić pod maską - na pokrywie zaworów piwinno być wytłoczone VTEC a i widać go w lewym górnym rogu głowicy. Spryski mogą być np - zderzak zmieniony przy naprawach...Generalnie EM2 z witkiem można rozpoznać po szyberdachu, spryskiwaczach lamp, auto klimie, oznaczeniach na zderzaku tylnym i często występuje też lotka na tylnej klapie.
sprawdz te rzeczy i bedzie wiadomo czy masz vteca
Blackskyline
05-01-13, 19:21
Co do oleju to ja jeżdżę na 5W50 Valvoline i zauważyłem że mniej więcej będzie litr na 14k km. dolewki. Co do VTEC'a to ja mam szyber, auto klime, lotke oznaczenia oczywiście ale byłem w salonie dowiedzieć się czy mój model miał spryskiwacze i po VINe powiedziano mi że NIE :/ teraz mam jakiś nieoryginalny (z takim kupiłem).
Widzę że w Płocku coraz więcej EM2, ja często tam bywam :)
pzdr
Jakby coś to w Płocku są spoty w niedzielę o 12 na statoilu przy piłsudskiego, weitec zapraszam.
Spryskiwacze powinny dzialac przy zapalonym silniku. Reszta jak napisali koledzy czyli powinien byc szyber, auto klima... ja mam 170k przebiegu i leje to samo od nowosci czyli mobil 5w50. Dolewam 100ml na 15k km. Rowniez myslalem o zmianie oleju ale nie wiem czy to ma sens. Gratulacje zakupu i oby Ci sie dobrze sprawowala.