Zobacz pełną wersję : Olej
Witam wszystkich:)
Mam pytanie odnośnie wymiany oleju silnikowego. Wiem ze trzeba wymieniać co 10tyś km lub raz w roku, ale jak ja jeżdze bardzo mało czyli rocznie robie ok 6tys km to nie moge przeciągnąć wymiany o pół roku ? Czytałem na przeróżnych forach i wszyscy się wypowiadają podobnie 10 tyś lub rok, ale niektórzy mechanicy starej daty twierdzą że jak mało jeżdze to nie musze tak czesto wymieniać. Bezpieczniej jest wydać te 200 zł na olej z filtrami ale może nie ma potrzeby.
Jak sądzicie ?
IMO nie ma co się sztywno trzymać tego terminu i jeśli przedłużysz to o te pół roku (a bedziesz dbał o jego poziom) to nic się nie stanie. Znam osoby co nie wymieniały oleju przez 2 lata tylko dolewały jak coś i jeżdżą dalej..
Wymiana oleju wypada mi na marzec i jakbym przeciągnął o pół roku to bym wymieniał przed zima a to chyba troszke kiepsko bo lepiej wymienić po zimie niż przed...
Nie chce z drugiej strony przesadnie oszczędzać bo to nie ma sensu. Honda ma przekulane 195 tyś więc chyba nie ma co szaleć z oszczędnościa.
Co mi doradzisz ?
Po pierwsze: olej zawsze warto wymieniać przed zimą (robię tak od lat), bo zima to najtrudniejsze warunki dla silnika, świeży olej zimą to najlepsze co może spotkać Twój silnik, bo nawet drobne pałowanie silnika latem nie jest tak przykre dla silnika, jak zimne rozruchy zimą.
Po drugie: instrukcja obsługi dla tego modelu zaleca wymianę oleju co 20tys lub co roku (10tys dla trudnych warunków eksploatacyjnych), w zależności co nastąpi pierwsze. Ja wymieniam co rok i 10/11 tys, bo tyle robię w rok. Powiem Ci, że w przypadku 6 tys rocznie chyba wymieniałbym olej co dwa lata, czyli te 12 tys, przy niezłym syntetycznym oleju, nie będzie to wcale jakieś mocne uchybienie eksploatacyjne, myślę że porównywalne z wymianą co roku po 20 tys km.
bunkerites
02-01-13, 19:40
Gdybym wymianial olej co 20 tys to chyba bym silnik musial razem z olejem wymianiac:)...u mnie po 8 tys przebiegu olej jest solidnie czarny.Ciekawe co by bylo po 20 tys..Olej wymianiam 2 razy w roku,wymiana latem i zima,robie srednio 20tys km w rok
ddeenniiss
04-02-13, 12:53
Ja zalałem swoją Hankę świeżym olejem (Motul) równo 1,5 roku temu i przejechałem nią jakieś 8 tys km :) ( częściej jest na myjni jak w trasie ;) i do tej pory olej nie jest mocno ciemny. Planuję wymianę na wiosnę. Uważam, że takie rygorystyczne trzymanie terminów wymian jest świetne, ale nic się nie dzieje jak przymkniemy na to oko...
klakier dohc
06-02-13, 22:58
zawsze mozna isc na kompromis jak sie robi malo km to moze przejsc na tanszy olej o tych samych parametrach i wymieniac chociaz raz na rok , na swierzym oleju zawsze silnik bedzie mial lepsze smarowanie a te 6 tys to i chyba nawet tani mobil da rade honde nasmarowac , chociaz z wlasnego przekonania na oleju bym nie oszczedzal , jesli nie ma poboru
Panowie odświeżę temat i zapytam. W okolicach maja (koniec kwietnia) planuję wymienianę oleju. Obecnie samochód zalany jest Motulem X-Cess 8100 5W40 ale ostatnio jak sprawdzałem poziom to jest blisko minimum i w związku z czym chciał bym "coś" dolać i tu pytanko: czy mogę dolać jakiegoś castrola albo Mobila o takich samych właściwościach (5W40) bo Motula nie kupię w pobliskich sklepach a nie opłaca mi się zamawiać 1L :/
Jaki ewentualnie polecacie na dolewkę ?
Możesz wlać któryś z tych co podałeś. Dla silnika dużo gorsza jest jazda z niskim stanem oleju przez dwa dni przez które zastanawiasz się co wlać niż wlanie oleju innego producenta.
Możesz też kupić 5l bańkę Motula jeśli masz zamiar nadal go używać. Teraz zrobisz dolewkę, a pozostałą cześć będziesz miał na wymianę w kwietniu :)
Tak auto dalej będzie zalane Motulem, ale z uwagi iż teraz mam trochę wydatków ten zakup muszę przesunąć właśnie na kwiecień - maj :/
Wracając do tematu - prawda jest taka, że już dawno minęły czasy kiedy olej się starzał, jak przejechałeś 6 tys km na obecnym oleju to jak najbardziej możesz wymienić później.
olej zawsze warto wymieniać przed zimą
Popieram przedmówcę, że najlepiej wymienić przed zimą aniżeli po niej.
.u mnie po 8 tys przebiegu olej jest solidnie czarny
- nie trzeba 8 tys. żeby olej był czarny - obecne oleje bardzo szybko uzyskują ten kolor pod wpływem temperatury, co nie znaczy, że są wyeksploatowane.
Witam!
Co zalać: D17A9 zalany 10W40 Przebieg 110tys
W książce serwisowej znalazłem, ze w 2008r przy przebiegu 43ty niemiecki serwis zalał już 10W40.
Myślę o 5W40 Valvoline Durablend lum maxlife. Czy mam sie czego obawiać? (w mitsubishi Galant zamieniłem 10W40 na 5W40 przy przebiegu prawie 180tys i było ok)
A jaki przebieg teraz?
Lej 5W40, przecież to niemal żadna różnica.