Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zgrzyty silnika przy wysokich obrotach D15B3

fil0ne
31-12-12, 15:31
Cześć! Kilka dni temu, zauważyłem dość niepokojący problem u siebie w jajku.
Przy obrotach powyżej 6k, silnik zaczyna metalicznie zgrzytać, tak jak by wał albo coś innego nie wyrabiało.
Nie mam pojęcia czy to nie są zgrzyty w skrzyni, ale np nie jest to odczuwalne na drążku od biegów, tylko dobiega ten dźwięk spod maski.
A robiąc tym autem większe odległości dość często zaczynam się bać.
Jeżeli potrzeba więcej informacji, śmiało bo sam nie wiem co mógłbym jeszcze dopisać.

Soon3y
31-12-12, 15:40
Może panewki?

lozek
31-12-12, 15:47
taki dźwięk? :)

https://www.youtube.com/watch?v=q0BSCapeSVU

Może masz źle wyregulowane zawory? Jest milion opcji

Panewke w sumie byłoby słychać też na niższych obrotach. to może być jednak też skrzynia mimo, że na lewarku nic nie czuć.

fil0ne
31-12-12, 16:14
Nie, to nie dźwięk z filmu wyżej, tu jest bardziej pukanie, a u mnie zgrzyt.
Byłem się przejechać, i na luzie, ten zgrzyt nie występuje, chociaż byłem przekonany że jest to dźwięk w okolicach odcięcia.
Dzwięk występuje przy zmianie biegów od 1 do 3 . Po kupnie auta, miałem problem, bo 2 ciężko wchodziła, po wymianie oleju problem znikł, ale widzę że dzieje się coś nowego.

Wlodek
01-01-13, 18:26
a na postoju jak przegazujesz do tych 5-6 tys to też słychać?

lozek
01-01-13, 19:07
Nie, to nie dźwięk z filmu wyżej, tu jest bardziej pukanie, a u mnie zgrzyt.
Byłem się przejechać, i na luzie, ten zgrzyt nie występuje, chociaż byłem przekonany że jest to dźwięk w okolicach odcięcia.
Dzwięk występuje przy zmianie biegów od 1 do 3 . Po kupnie auta, miałem problem, bo 2 ciężko wchodziła, po wymianie oleju problem znikł, ale widzę że dzieje się coś nowego.

Skrzynia. Co dokladniej? To i tak nie istotne bo w d serii nie oplaca sie naprawiac skrzyni skoro kosztuja 100-350zl

Sent from my ST25i using Tapatalk

fil0ne
03-01-13, 01:00
a na postoju jak przegazujesz do tych 5-6 tys to też słychać?
Nie, silnik wkreca się ladnie ponad 8k

Skrzynia. Co dokladniej? To i tak nie istotne bo w d serii nie oplaca sie naprawiac skrzyni skoro kosztuja 100-350zl

Ehh, zaś wydatki, a tyg temu zrobiłem zawieszenie :F

1 lepszy link z allegro - http://moto.allegro.pl/skrzynia-biegow-civic-1-3-1-5-16v-92-95-typ-s20-i2896565808.html będzie pasować ?
Dodam że wersja mojego jajka to kanadyjka / skandynawka wole się upewnić wcześniej, bo już miałem kilka razy przypadek że kupiłem część a nie pasowała ;(

lozek
03-01-13, 01:04
tak, będzie :D

Lcfr
03-01-13, 08:46
1 lepszy link z allegro - http://moto.allegro.pl/skrzynia-biegow-civic-1-3-1-5-16v-92-95-typ-s20-i2896565808.html będzie pasować ?
Dodam że wersja mojego jajka to kanadyjka / skandynawka wole się upewnić wcześniej, bo już miałem kilka razy przypadek że kupiłem część a nie pasowała ;(
"kanadyjka / skandynawka" - mogła mieć dłuższe przełożenia
taka z linku może mieć krótsze - to tylko korzysc
większość części jest taka sama w tej wersji.. róznica jest w układzie hamulcowym, zasilaniu (gaźnik) i tyle głównie...

piotrstrojek
03-01-13, 18:01
Pewnikiem się synchronizatory kończą...