Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D16Z6 mocno falujące obroty

Soon3y
31-12-12, 08:47
Witam. Mam ogromny problem. OD jakiegoś tygodnia mój silnik zaczął wariować. Jak jest zimny obroty utrzymują się na poziomie 2800-3000. Jak się rozgrzeje to falują w granicach od 1600 do 2800. Zmieniłem krokowca, przeczyściłem przepustnicę a problem nadal pozostał. Filtr powietrza także założyłem nowy. Już nie mam pojęcia co to może być :(

Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję

Karoles
31-12-12, 09:52
a plyn chlodniczy masz w ukladzie ?
ew spr uszcz pod kol ssacym

Soon3y
31-12-12, 13:15
Płyn chłodniczy jest. Zobaczę jeszcze tą uszczelkę. A możliwe żeby to sonda lambda była? Jak można ją sprawdzić, czy jest dobra? Postaram się inny krokowy wykombinować jeszcze i sprawdzę z innym.

Soon3y
31-12-12, 15:37
Próbowałem ustawić obroty tą śrubką na przepustnicy i żadnej reakcji. Ani w jedną, ani w drugą stronę. Ciągle to samo. Czy to możliwe żebym miał przepustnicę uszkodzoną?

FaziRBK
31-12-12, 15:50
Zdejmij Dolot, odpal auto, i zatkaj ręką całą przepustnicę. Jeżeli auto nie zgaśnie to uszczelka pod przepustnicą lub kolektorem ssącym nadaje się do wymiany. Jednakże, jeżeli auto zgaśnie to w tej kwestii przedmuchów nie masz. Jest to jedna z częstych przyczyn falujących obrotów ponieważ kolektor/przepustnica zasysają lewe powietrze.

Soon3y
31-12-12, 16:45
Już próbowałem to wcześniej, słychać było, że silnik się dusi z braku powietrza ale jak zaczynał się dusić to odpuszczałem, nie czekałem aż zgaśnie. Czyli uszczelki wychodzi na to że mam dobre.

siatek81
02-01-13, 08:58
Miałem takie same objawy jak kuna lub coś innego pogryzła jeden z przewodów ciśnieniowych przy wtrysku

daniel3808
02-01-13, 13:29
Zatkaj jeszcze raz przepustnicę i sprawdź czy zgaśnie na pewno, jak jest nieszczelność to jest możliwość że nie zgaśnie tylko będzie pracował bardzo nisko

Gumka23
02-01-13, 14:42
Podlaczajac wtyczki od krokowca nie odpinales innych? W tym miejscu sa 3 takie same wtyczki i zamiana dwoch z nich powoduje straszny bajzel w wolnych obrotach? Jakis check? Samodiagnostyka byla?

markotny
02-01-13, 15:04
a plyn chlodniczy masz w ukladzie ?

A co ma przepraszam płyn chłodniczy do falujących obrotów??

W tym miejscu sa 3 takie same wtyczki i zamiana dwoch z nich powoduje straszny bajzel w wolnych obrotach? Jakis check? Samodiagnostyka byla?

Też bym tu szukał przyczyny.

majson
02-01-13, 15:07
Ja mialem podmienione wtyczki od krokowca i czujnika temp powietrza i tez falowalo. Wyjasnilem sprawe ale czujnik temp powietrza sie stopil. wiec jak bedziesz mial podobnie to odkrec ten czujnik i sprawdz.

Soon3y
02-01-13, 15:50
Zatkałem dziś do końca przepustnicę i samochód od razu zgasł. Byłem u znajomego mechanika i powiedział że za dużo powietrza dostaje. Jutro jadę do kumpla i założę jego przepustnicę. Jeśli problem nie zniknie dalej będzie się myśleć.

markotny
02-01-13, 18:14
Byłem u znajomego mechanika i powiedział że za dużo powietrza dostaje.

A niby w jaki sposób?? Masz seryjną przepustnicę?? Jeśli tak a sama przepustnica sie nigdzie nie blokuje ani nie zawiesza to nie wiem jaką drogą miałby dostawać za dużo powietrza skoro zatkałeś i silnik gaśnie. Mówie ci sprawdź te wtyczki o których masz tu wspomniane, podejrzewam że podmiana przepustnicy nic nie da no chyba że jest faktycznie uwalona(np. któryś z czujników)

Soon3y
02-01-13, 18:48
Mówisz o wtyczkach do krokowca i przepustnicy?

markotny
02-01-13, 22:44
Tylko przepustnica. Masz na niej 2 czujniki: TPS i MAP Sensor i teraz opcje są dwie:

1. Zamienione są wtyczki między jednym a drugim czujnikiem. Tylko tutaj nie mam pewności czy wówczas niezapaliłby się Check Engine
2. Któryś z tych czujników jest uwalony ale wtedy to już bankowo zapalił by się Check Engine więc to co pisałem wyżej że podmiana przepustnicy nic nie da

Wogóle podstawowe pytanie czy grzebane coś było przy silniku przed tym jak problem zaczął występować?? Bo jeśli tak to informacja ta zapewne ułatwi znalezienie winowajcy bo takto to troche zgadujemy.

Soon3y
03-01-13, 08:32
Problem pojawił się kilka dni przed świętami. Nic wcześniej nie było robione. Jakoś w lato czyściłem swój krokowy ale to raczej nie spowodowało przedświątecznej usterki. Przed sylwestrem przeczyściłem przepustnicę i zmieniłem krokowca ale na pewno wszystko dobrze podpiąłem.

Gumka23
03-01-13, 12:57
Wyjasnilem sprawe ale czujnik temp powietrza sie stopil.

A to dlatego mialem stopiony IAT, a Crome pokazywal -27,5 stopnia :) Jak go wymienialem to nie moglem wpasc na to co on taki stopiony jest ;)

Soon3y
03-01-13, 13:52
Wróciłem właśnie od kumpla. Podmieniłem przepustnicę i krokowca. Sprzęt w 100% sprawny pochodzący także z silnika D16Z6. Jednak to problemu nie rozwiązało :( Nie mam już pojęcia co to może być :/

FaziRBK
03-01-13, 22:26
To teraz czas na podmianę aparatu zapłonowego od kolegi, jeżeli posiada sprawny. Sprawdź również czy, któryś kabel zapłonowy nie ma przebicia.

TurboTech
04-01-13, 11:52
Panowie przepraszam że się wtrące do tematu ale jestem tu nowy i też mam problem z obrotami tzn na zimnym falują mi o około 100-150obr/min, ale to najmniejszy problem. Problem rodzi się wtedy gdy auto się nagrzeje i w czasie jazdy np. przy dojeźdzaniu do skrzyżowania auto przygasa lub w ogóle gaśnie. TPS ustawiony wedlug manuala, map sensor sprawny podmieniany i nie pomaga to. Co to może jeszcze być?

skolopendra
04-01-13, 11:59
Co to może jeszcze być?

zapłon

TurboTech
04-01-13, 12:23
czyli co cewka zaplonowa? czy jak już wymieniać to palec, kopułkę, cewkę bo przewody i świece mam wymienione.

skolopendra
04-01-13, 12:36
czyli co cewka zaplonowa?

cały układ zapłonowy sprawdzić należy

TurboTech
04-01-13, 12:46
a mógłbyś mi podpowiedzieć jak to sparwdzić bo nie mogę tego nigdzie znaleźć. Byłbym bardzo wdzieczny

Soon3y
08-01-13, 13:43
Po odpięciu wtyczki od sondy lambda brak zmian. Ciągle ten sam problem. Czy to znaczy że mam do wymiany sondę? Nie mogę jej wykręcić i sprawdzić bo się zapiekła :(

markotny
08-01-13, 13:56
A zapłon sprawdziłeś jak ci radzono wyżej?? Zamień na chwile wtyczki od TPS i MAP Sensora, nic złego sie nie stanie a wykluczysz tę opcję o której marudzę od dwóch stron:)

Soon3y
08-01-13, 14:00
Tylko że wtyczka od jednego do drugiego nie starcza :) kabel jest za krótki, także wątpię żeby były podmienione. Ale dobrze, specjalnie dla Ciebie postaram się to zrobić :) Chociaż wiem że kable na pewno nie są podmienione, bo wcześniej nic nie było tam grzebane ;)

markotny
08-01-13, 14:13
Skoro masz pewność to ok już nie cisne:)....ale ten zapłon to sprawdź.

Soon3y
08-01-13, 14:48
Dla pewności sprawdzę te wtyczki, potem zapłon. Jeśli nie to to wychodzi na to że pozostaje tylko sonda lambda?

Soon3y
08-01-13, 17:13
Po podmienieniu wtyczek brak reakcji na gaz, obroty na zimnym silniku utrzymywały się na poziomie 2000 obr/min. Jutro sprawdzę zapłon.

Soon3y
08-01-13, 20:53
Aparat zapłonowy sprawdzony, przeczyszczony. Układ chłodzenia odpowietrzony. Problem pozostał :( Pozostaje już chyba tylko sonda

skolopendra
09-01-13, 15:09
już chyba tylko sonda

na stacji diagnostycznej niech ci sprawdzą spaliny

Soon3y
09-01-13, 17:31
na stacji diagnostycznej niech ci sprawdzą spaliny

Pod jakim względem mają je sprawdzić? Bo nie bardzo rozumiem

dimo
09-01-13, 17:41
ja sonda będzie zje*bana to zauważą podczas badania spalin, bo wartości będą delikatnie mówiąc nie takie jakie powinny być.. mozesz też zamiast tego podjechać na zmierzenie napięcia na lambdzie.

kazio93
07-05-13, 16:38
Soon3y rozwiązałeś swój problem ? Jeżeli tak to co to było ?