PDA

Zobacz pełną wersję : V-tec działa???

derbisendar2000
30-12-12, 17:05
Witam niedawno kupilem Honde civic VII generacji Coupe 1.7 V-tec. Mam pytanie co do tego Vteca wydaje mi sie ze on nie dziala bo honda ciagnie ciagle rowno po przekroczeniu 4500 obrotow nie czuc tego jeb....ia jaki powinien byc w vtecu jaak to sprawdzic czy sie on zalacza?? czy te hondy poprostu tak dziala????????

mloodzian
30-12-12, 17:15
w VII genie vtec nie działa już tak jak we wcześniejszych hondach..... możesz nie czuć tego bo jest to prawie nie wyczuwalne

jabko11
30-12-12, 17:30
poczujesz go jadąc lekko pod górke na wysokim biegu ;) tak to ten system juz nie jest tak odczuwalny, jedynie w wersja type r, czy type s

bunkerites
30-12-12, 18:52
mozna wyczuc zmiane dzwieku silnika

Jasiu
30-12-12, 22:03
Na równej drodze też go czuć, tylko nie zbierając się z gazem wciśniętym do podłogi. Trzymając równo wciśnięty pedał i lekko przyspieszając np na 3 biegu, czuć zmianę faz.
Nie można się jednak spodziewać jakiegoś mega wciśnięcia w fotel przy silniku SOHC, dopiero w B serii wyraźnie odczuwalny jest Vtec.

Blackskyline
31-12-12, 10:40
Jest tak jak koledzy piszą. Ja na początku też spodziewałem się "kopnięcia" przy zmianie faz ale jest to delikatne. Silnik zaczyna trochę głośniej chodzić (rasowo) i czuć lepsze odpychanie (ale delikatnie). Też myślałem że może mam zepsuty vtec albo się zacina ale po prawie roku użytkowania stwierdzam że tak już jest :) (mam nadzieje) :)

maciex
31-12-12, 11:44
VTEC is NOT "V-tec", "V-TEC", "V-tech", "V-TECH", "VTECH", "V-TEK", "vtech", "vtec", "vortech", "Vtec", or "Vtech". It's CAPITAL VTEC. No dashes, no lower case, no extra letters, no anything other than the correct and only spelling of VTEC. If you cannot respect the technology and simply use the correct spelling, you do not deserve what it gives you.

W 7 i więcej nie jest już tak brutalny ale np w akordzie 7gen po lekkiej zmianie dolotu słychać baardzo różnicę :)

Yotomeczek86
31-12-12, 11:53
VTEC is NOT "V-tec", "V-TEC", "V-tech", "V-TECH", "VTECH", "V-TEK", "vtech", "vtec", "vortech", "Vtec", or "Vtech". It's CAPITAL VTEC. No dashes, no lower case, no extra letters, no anything other than the correct and only spelling of VTEC. If you cannot respect the technology and simply use the correct spelling, you do not deserve what it gives you.

Polać koledze ;)

W D serii niema kopnięcia takiego jak w B serii i K serii. W VII Gen praktycznie wcale nie słychać, jak masz lepszy wydech i dolot to wtedy jest szansa że usłyszysz ;)