PDA

Zobacz pełną wersję : Skrzypienie w okolicach tylnego zawieszenia

arek_1988z
25-10-07, 18:37
Mam problem. Civic VI generacji. W momencie gdy bardzo wolno podjeżdżam pod wzniesienie: np: pod "leżącego policjanta" lub krawężnik tylne zawieszenie skrzypi :(. Nie jest to dźwięk, który łatwo opisać...coś jakby skrzypienie+tarcie. Powiem jeszcze, że takie coś pojawia się tylko i wyłącznie wtedy, gdy jadę wolno. Przy szybszej jeździe tego nie słuchać. Wtedy pojawiają się piski z przodu (ale to już inna historia) podobno to plastiki...jak słyszałem w Hondach normalka.

Macie jakieś pomysły co może skrzypieć z tyłu?

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

MaTeUsZ_V212
27-10-07, 19:59
Pewnie cukierki siadaja.

barytosz
27-10-07, 20:43
w moim przypadku były to łączniki stabilizatora tylnych wahaczy.pzdr

arek_1988z
28-10-07, 23:13
Dzięki za odpowiedzi. Czas odwiedzić mechaniora :(

dark
21-11-07, 12:22
co sie moze stac jak sie jezdzi na łącznikach stabilizatora tylnych wachaczy, ktore juz skrzypia?? jakie moga byc konsekwencje takiej jazdy??

Bartas29550
27-11-07, 20:00
mam to samo i irytuje mnie na maxa :djablek:
to sa jakby trzaski takiej blachy o balche jakby cos przeskakiwalo, napiszcie czy u Was jest wlasnie tak jak opisuje ja.Mam sedana z 99 z przebiegiem 111 tys wymienilem gumy we wahaczu ale nic nie pomoglo.Te trzaski istnieja tylko z lewej strony kilka razy probowalem wyciszyc polke i czasem wydawalo sie ze to mija jednak tylko na jakis czas.
Pomozcie bo trace na to zdrowie i w myslach wyzywam Hanke od najgorszych gdy zaczyna trzaskac a ja mam pasazera.
Jeszcze jedna uwaga to slychac bardziej na wolnej jezdzie choc i na szybkiej tez wystepuje tylko zaglusza to inny halas np wydechu.
ustepuje gdy z tylu siadaja ludzie i zawiecha ma obciazenie
dziekuje za pomoc bardzo i sory za poemat :(

TOMEK840123
27-11-07, 21:45
U mnie to tylne sprężyny w kielichach strzelały. :piwo:

dark
27-11-07, 23:04
hmm u mnie tak skrzypi jak jade po dziurach, czyli prawie cały czas :/ i nie wiem czym to grozi :d

Bartas29550
28-11-07, 07:12
sprezyny u mnie odpadaja bo je zmienilem :/

czym to grozi ?? u mnie napewno nerwica !! ;)

czekam na dalsza pomoc i odzew

arek_1988z
28-11-07, 19:18
sprezyny u mnie odpadaja bo je zmienilem :/

czym to grozi ?? u mnie napewno nerwica !! ;)

czekam na dalsza pomoc i odzew

Ktoś pisał, że miał ten problem ze sprężynami. Wymienił i to samo było. Podobno można spróbować wyciąć i nasączyć olejem taką niby podkładkę czy coś pod te sprężyny.
Ostatnio bardzo złe opinie słyszałem na temat zawieszenia w tych Hondach. :(

A weźcie mi powiedzcie: te cukierki to są tuleje wahacza dolnego wzdłużnego? Czy jak się konkretnie ta część nazywa? I gdzie znajdują się jeszcze jakieś gumy przez które zawieszenie może skrzypieć?

Quwra jeszcze muszę jakoś powalczyć ze skrzypami pod kokpitem bo mnie coś trafi niedługo.

kedzier
29-11-07, 08:13
A weźcie mi powiedzcie: te cukierki to są tuleje wahacza dolnego wzdłużnego? Czy jak się konkretnie ta część nazywa?
Tak

arek_1988z
29-11-07, 10:14
A weźcie mi powiedzcie: te cukierki to są tuleje wahacza dolnego wzdłużnego? Czy jak się konkretnie ta część nazywa?
Tak

Spasiba....balszoje spasiba :)

[ Dodano: Sro 26 Gru, 2007 ]
Jeszcze jedno pytanko mam. Może mi ktoś podać linka to zdjęcia tej części...bo już się pogubiłem :(

pe-ter
21-09-08, 14:10
a kto wie jak zlikwidowac skrzypienie z tylu - trze cos w bagazniku podczas jazdy po nierownosciach. Dodam, ze nasila sie gdy jest wilgotno a zupelnie ustaje jak podczas jazdy otworze bagaznik. Uszczelki nasmarowalem preparatem do uszczelek ale to nie pomoglo...