PDA

Zobacz pełną wersję : problem z odpaleniem

umhc
29-12-12, 21:20
witam ! tak jak w temacie, mam problem z odpaleniem civica V gen sedan d15b2. objawy sa nastepujace : przy przekreceniu stacyjki na zaplon nie pala sie zadne kontrolki i zadne z elementow typu szyby szyber nagrzewnica nie dziala, dopiero kontrolki sie zapalaja przy kreceniu silnikiem.. nie wiem co jest grane bo rano jeszcze bylo okej, dodam ze sprawdzilem wszystkie bezpieczniki w srodku i pod maska, styczniki rowniez. kable i swiece tez sprawdzilem i fakt trzeba by wymienic ale watpie zeby byla to przyczyna braku kontrolek przy przekreconym zaplonie... co radzicie jeszcze sprawdzic???? niestety pewnie to moze byc wszystko://

KamilWWL
29-12-12, 22:10
Ja miałem podobnie, tyle, że u mnie kontrolki się zapalały, a jak chciałem zakręcić to tylko był cyk i nic. Okazało się, że był problem z klemą plusową. Po wymianie na nową nic się nie dzieje.

umhc
29-12-12, 22:22
sprawdzalem klemy plus i minus, slupki na aku przeczyscilem.. moja silnikiem kreci ladnie i zapala tylko od razu gasnie:/ objaw jakby nie bylo benzy ale no wlalem i to nie jest to. takze raczej wykluczam to ze nie dostaje paliwa. cos z ta elektryka sie pomieszalo

CRX1
30-12-12, 02:32
Kostka stacyjki,trzeba odkręcić ,rozmontować ,oczyścic ,sprawdzić styki.Jak są ok przesmarowasć i będzie śmigać.Jak styki są wypalone to do wymiany.

umhc
30-12-12, 11:05
crx1 chodzi ci o to co jest na dwie srubki przykrecone na koncu stacyjki i gdzie wlutowane do tej kostki jest 5 kabli? bo styki tam sa okej chociaz przeczyscilem i tak. niestety to nic jej nie dalo. dzis juz nawet nie odpala tylko kreci silnikiem i nic.

dobra juz czaje, tylko ze pewnie jak ta kostke sie rozlozy to juz sie nie posklada co?

Van_Dal
30-12-12, 11:40
stacyjka do wymiany. przepaliły sie styki ale wewnątrz niej

umhc
30-12-12, 12:07
probowalem przed chwila srubokretem odpalic z ominienciem stacyjki i objaw ten sam takze sklaniam sie ku temu co kolega mowil ze styki w kostce sie upalily. jutro bede mial druga kostke takze zamienie i zobacze co sie stanie. martwi mnie to ze wczoraj jednak jakos tam na mala chwile odpalala i gasla a teraz nic

CRX1
30-12-12, 12:26
Otwórz tą kostkę ,delikatnie podważ zatrzaski.Nie powinna się rozlecieć i zobaczysz jak wyglądają wewnątrz styki.

umhc
30-12-12, 13:02
dobra rozlozona. styki wygladaja ok oprocz tego ze sa cale brudne. przeczyszcze i zobaczymy co sie stanie

Van_Dal
30-12-12, 13:14
a jak odpalałeś śrubokrętem ?? do odpalenia trzeba w 3 miejscach kablami kostke zewrzeć ;]

umhc
30-12-12, 13:35
nie potrzeba:) wystarczy w miejsce gdzie wchodzi sworzen ze stacyjki wlozyc plaski srubokret:) efekt taki jak kluczem ze stacyjki tylko ze z jej ominieciem. zrobilem tak jak kolega CRX mowil i jeden styk byl upalony delikatnie takze oczyscilem dokladnie i przesmarowalem i odzyskalem zaplon w kokpicie. teraz czekam az mi drugie auto wroci zeby zapchnac bo zalana jest a aku juz nie da rady tego przekrecic. w kazdym razie byla to wina stykow za stacyjka. dzieki za pomoc i szczesliwego nowego koledzy:)

umhc
30-12-12, 22:36
jednak walki ciag dalszy bo teraz nie mam iskry na swiecy:/ swiece przeczyscilem druciakiem i wysuszylem bo byly zalane, kopulka jest ok, paluch byl na styku przerdzewialy ale papierem sciernym tez wyczyscilem.. pozostaje sprawdzic cewke i modul zaplonowy. koledzy jak nie w tym przyczyna to co jeszcze warto sprawdzic? bo mi zaczyna brakowac pomyslow:/

umhc
31-12-12, 15:36
zmienione graty w aparacie zaplonowym i kable i smiga ze az milo :) pozdr