Zobacz pełną wersję : Silnik pytanie
moscilowski
29-12-12, 02:16
Witam, dowiedziałem się, że nie długo będę miał możliwość nabycia po okazyjnej cenie tego silnika B16B, DOHC VTEC, 16V, 1595 cm, 185 KM. Nie mogę nigdzie znaleźć zdjęć, a w najbliższym czasie nie będę miał możliwości by dokonać oględzin, a muszę powiedzieć chociaż czy będę zainteresowany dlatego chciałem się dowiedzieć czy pasował by on do mojej Hondy Civic 5 generacji, oczywiście silnik + osprzęt chodzi tylko o swap czy się da bez skomplikowanych przeróbek to włożyć do V czy nie, bo nie wiem czy sobie zawracać głowę, czy to nie będzie wymagać przeróbek karoserii. Z tego co wiem to jest silnik z Civic VI generacji.
Cała masa civiców z B serią masz na forum, nie jest to jakiś koszt z kosmosu. Jeśli nie wiesz jak się zabrać do tematu, to wstaw samochód do Tygryska w Mińsku Mazowieckim i jestem pewien, że Ci wszystko dobrze ogarnie. Nic w karoserii przerabiać nie trzeba, tylko jak nie znasz nawet stanu silnika, to szykuj od razu kasę na generalny remont razem ze zmianą panewek, bo nie wiadomo co tam siedzi. Ta "okazyjna cena" też świadczy raczej o tym, że silnik do remontu.
Takie silniki powinno się w ciemno remontować, chyba wolałbym ten okazyjny i od razu go rozebrać na części pierwsze niż być zapewnianym o stanie bez względu na cenę...
Są osoby, od których można kupić silnik w ciemno (x-tygrysek-x) i wcale remontu robić nie trzeba.
moscilowski
30-12-12, 00:11
Myślę, że powinno mi się udać,a co do remontu to i tak miałem w planach, mój obecny silnik brał olej, wyremontowałem i odpukać do tej pory jeździ bez zarzutu.
Yotomeczek86
30-12-12, 00:28
Są osoby, od których można kupić silnik w ciemno (x-tygrysek-x) i wcale remontu robić nie trzeba.
A remont to kto robił co :p Zakup używki wiąże się z tym że może być coś nie tak ;) Kupuj ten silnik, rób remont na markowych i dobrych gratach, potem wrzucaj pod maskę.
A remont to kto robił co
Sprzedawca, jak dobrze pamiętasz :) Miałem dostać zdrowy silnik i taki też dostałem.
Gorzej jak silnik będzie bardzo ostro zajechany, bo i kasę większą wyłożyć trzeba.
Zdrowy silnik w momencie zakupu nigdy nie będzie równał się żadnemu silnikowi po konkretnym remoncie w odpowiednich rękach...
Wiadomo że nawet zdrowy silnik wyjdzie taniej niż każdy inny + remont ale tak jak nie jestem zwolennikiem nowych aut, tak silnik chciałbym mieć zrobiony od podstaw i wiedzieć że za jego stan od samego początku jestem osobiście odpowiedzialny.
Teraz zależy wszystko tylko i wyłącznie od tego jak ktoś zrobi ten remont. Nie ukrywajmy b16b to nie jest tani silnik a robiąc remont nie warto utopić pieniędzy w błoto u jakiegoś partacza. Więc, jeżeli chcesz kupić taki silnik to oddaj to komuś kto na prawdę jest sprawdzony i da Ci gwarancję na ten remont.