Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanka!!!
Siemano, czy przejade jakies 15 km. na jednej srobie od tylnego wahacza od cukierka tam sa dwie sruby co trzymja cukierek czy dojade bez jednej bo sie urwała i musze jakos dojechac do znajomego do warsztatu. I drugie pytanko czy konsola srodkowa pasuje od 6 gen do 5 gen ta z biegami razem ta szeroka? z Góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
skolopendra
24-10-07, 17:06
bo sie urwała i
dojedziesz :)
ja tez mam szybkie pytanie. z jaką siła dokreca sie łożyska w kołach w 5gen? mi mechanik dokręcał chyba na maks tzn. on 90kg wiszący na kluczu z przedłużką 2metry to wychodzi 180kg/m.... :speszony:
bo sie urwała i
dojedziesz :)
Chodzi mi czy nie urwie mi sie ta sroba od cukierka ta jedna co jesti bo jak sie urwie to wtedy tylko bedzie mi sie trzymał na wahaczach poprzecznych :/
ja tez mam szybkie pytanie. z jaką siła dokreca sie łożyska w kołach w 5gen? mi mechanik dokręcał chyba na maks tzn. on 90kg wiszący na kluczu z przedłużką 2metry to wychodzi 180kg/m.... :speszony:
Ja dokrecalem z sila 182-185 Nm.
sory za offtop, ale jestem politycznie poprawny... [Nm] to jednostka momentu a nie siły...
no to mój pan machanik 10 razy mocniej. własciwie az trzeszczało. Ale mam rozumiec ze 180Nm to odpowiednia siła?
Ja też przepraszam za offtop ale tu się widzę gwałci fizykę :D
1Nm to jest oczywiście, jak zauważył bidz, jednostka MOMENTU siły, a nie siły. Jednostką siły jest 1N.
Zakładając, że mechanik wisiał 90kg na 2metrowej przedłużce, to dokręcał w tym momencie nakrętkę momentem ~1760 Nm. trochę dużo :aloha:
W Sam naprawiam... jest napisane w tylnej zawieszce Dokręcić nową nakrętkę piasty momentem 180Nm. (Nie wiem czy o ten moment chodziło, bo w życiu łożysk nie wymieniałem :D )