PDA

Zobacz pełną wersję : szlif wału b18c4

ciemalek
26-12-12, 22:29
tak jak w temacie czy to ma jakis sens??
robił ktos z was taki szlif ??
ewentualnie jaki koszt??

jawasaki
26-12-12, 23:41
Sens ma jak się dobierze panewki i jak majster jest solidny - koszty , 200-250zł .

ciemalek
27-12-12, 00:17
robiles cos takiego kiedys??

luchuma
27-12-12, 00:29
walu sie nie powinno szlifowac, ma on wzmacniana powierzchnie i po jej starciu bedzie miekki metal :P

ciemalek
27-12-12, 00:57
tak to wiem ale pytanie zadalem gdyz mam pewne niescisłosci , panewki mozna dostac na pierwszy szlif 0.25 i to nawet z ACL , a honda orginalnie nie ma nadwymiaru w sprzedarzy, więc zastanawiające jest to czy robiąc pierwszy nadwymiar utwardzenie wału zostanie zdjęte czy nie ? opini slyszalem kilka jedni mowią ze warstwa utwardzenia wału jest nawet do okolo 3 milimetrów w gląb a drudzy ze warstwa jest powierzchniowa . robilem duzo rzeczy ze swoim silniczkiem ale wał zawsze zostawał nie ruszany , az do tej chwili gdzie panewka zaczęła stukac,a dostanie dobrego wału do b18c4 za rozsądne pieniądze jest ciezko, .

jawasaki
27-12-12, 11:15
- Kumpel robił szlif w d16 - jakieś 3 lata temu , jeździ do dzisiaj - żadnych problemów. Wytrzymałość tego zależy od jakości wykonania, oraz od odpowiedniego spasowania luzu. Zawsze dla spokoju można go azotować (utwardzić).

Yotomeczek86
28-12-12, 20:18
Do B18 bym oddawał wał na szlif do dobrego zakładu i sprawdzonego majstra który to wszystko potem poskłada, spasuje jak należy a nie na oko. Niestety licz się że cena za takie coś będzie spora, ale masz pewność że się nie wysra po 1kkm.

ciemalek
29-12-12, 14:53
koszta hmm jeszcze sie zabardzo nie orientowalem ale juz raz kupilem silnik b18c4 i byl masakra wiec oddalem i troszke sie zrazilem i nie pali mi sie do kupna drugiego słupka, .... jak to sie mówi jest ryzyko jest zabawa , będe musial sprubowac

Guscioren
29-12-12, 16:33
koszta hmm jeszcze sie zabardzo nie orientowalem ale juz raz kupilem silnik b18c4 i byl masakra wiec oddalem i troszke sie zrazilem i nie pali mi sie do kupna drugiego słupka, .... jak to sie mówi jest ryzyko jest zabawa , będe musial sprubowac

Zgłoś sie do JHM lub tygryska ;)

Misiekemeryt160
29-12-12, 17:04
walu sie nie powinno szlifowac, ma on wzmacniana powierzchnie i po jej starciu bedzie miekki metal :P

Ta jasne...

billiejoe
29-12-12, 17:08
Tyle można przeczytać po wpisaniu w google szlif wału ;)

Brnąc dalej teorii jest wiele, szkoda że paproków jeszcze więcej...warto jednak porozmawiać z kimś kto się tym zajmuje, najlepiej też nie weekendowo :)

crxd16
29-12-12, 17:31
to prawda ze wal w hondzie jest utwardzony powierzchniowo i nawet po pierwsyzm szlifie juz nie ma tego utwardzenia, awarie w hondach po szlifach przewaznie sie biora z zaduzych pasowan, gdzie silnik nie trzyma cisnieniania oleju, szczegolnie jak jest nagrzany/palowany a nie z tego ze wal juz nie jest tak twardy jak nominal