Zobacz pełną wersję : szlif wału b18c4
tak jak w temacie czy to ma jakis sens??
robił ktos z was taki szlif ??
ewentualnie jaki koszt??
Sens ma jak się dobierze panewki i jak majster jest solidny - koszty , 200-250zł .
robiles cos takiego kiedys??
walu sie nie powinno szlifowac, ma on wzmacniana powierzchnie i po jej starciu bedzie miekki metal :P
tak to wiem ale pytanie zadalem gdyz mam pewne niescisłosci , panewki mozna dostac na pierwszy szlif 0.25 i to nawet z ACL , a honda orginalnie nie ma nadwymiaru w sprzedarzy, więc zastanawiające jest to czy robiąc pierwszy nadwymiar utwardzenie wału zostanie zdjęte czy nie ? opini slyszalem kilka jedni mowią ze warstwa utwardzenia wału jest nawet do okolo 3 milimetrów w gląb a drudzy ze warstwa jest powierzchniowa . robilem duzo rzeczy ze swoim silniczkiem ale wał zawsze zostawał nie ruszany , az do tej chwili gdzie panewka zaczęła stukac,a dostanie dobrego wału do b18c4 za rozsądne pieniądze jest ciezko, .
- Kumpel robił szlif w d16 - jakieś 3 lata temu , jeździ do dzisiaj - żadnych problemów. Wytrzymałość tego zależy od jakości wykonania, oraz od odpowiedniego spasowania luzu. Zawsze dla spokoju można go azotować (utwardzić).
Yotomeczek86
28-12-12, 20:18
Do B18 bym oddawał wał na szlif do dobrego zakładu i sprawdzonego majstra który to wszystko potem poskłada, spasuje jak należy a nie na oko. Niestety licz się że cena za takie coś będzie spora, ale masz pewność że się nie wysra po 1kkm.
koszta hmm jeszcze sie zabardzo nie orientowalem ale juz raz kupilem silnik b18c4 i byl masakra wiec oddalem i troszke sie zrazilem i nie pali mi sie do kupna drugiego słupka, .... jak to sie mówi jest ryzyko jest zabawa , będe musial sprubowac
koszta hmm jeszcze sie zabardzo nie orientowalem ale juz raz kupilem silnik b18c4 i byl masakra wiec oddalem i troszke sie zrazilem i nie pali mi sie do kupna drugiego słupka, .... jak to sie mówi jest ryzyko jest zabawa , będe musial sprubowac
Zgłoś sie do JHM lub tygryska ;)
Misiekemeryt160
29-12-12, 17:04
walu sie nie powinno szlifowac, ma on wzmacniana powierzchnie i po jej starciu bedzie miekki metal :P
Ta jasne...
Tyle można przeczytać po wpisaniu w google szlif wału ;)
Brnąc dalej teorii jest wiele, szkoda że paproków jeszcze więcej...warto jednak porozmawiać z kimś kto się tym zajmuje, najlepiej też nie weekendowo :)
to prawda ze wal w hondzie jest utwardzony powierzchniowo i nawet po pierwsyzm szlifie juz nie ma tego utwardzenia, awarie w hondach po szlifach przewaznie sie biora z zaduzych pasowan, gdzie silnik nie trzyma cisnieniania oleju, szczegolnie jak jest nagrzany/palowany a nie z tego ze wal juz nie jest tak twardy jak nominal