Zobacz pełną wersję : Antynapad ECU i swap
Hmm lada moment robie swapa na D16, mam wiazke z D14 OBD2b, z silnikiem dostane kompa pod te sama wiazke OBD2b, jednak ma immo i nie bede mial stacyjki do niego bla bla. To jeden problem, ktory latwo mozna rozwiazac wkladajac przejsciowke i P28 - jest jeden problem a mianowicie to ze mam zakladany w salonie hondy opcjonalny antynapad. Z tego co rozumiem to musi on byc w pewien sposob powiazany z moim obecnym ecu - i tu pojawia sie wlasciwe pytanie - czy jest mozliwosc doprogramowania tego do nowego ecu (prawdopodobnie p28)?:confused:
P28 nie obsługuje immobilizera, nic tam nie doprogramujesz. Poza tym wątpie aby antynapad był zapisany w ECU, zapewne masz od tego osobny moduł.
Hmm czyli jest szansa ze po zmianie kompa antynapad bedzie dalej dzialal jak gdyby nigdy nic?
P28 i tak bede musial chyba wlozyc skoro bede chcial wystroic nowy silnik... ale rozumiem ze skoro nie ma immo to kazdym hondowskim kluczykiem bedzie mozna odpalic samochod?:)
Przy okazji reg. kolo do "Dserii" AEM'a bedzie pasowac do Y8?:confused:
Kluczyki nie są przecież identyczne dla każdego civica (z założenia, bo wszyscy wiemy jak to wygląda między generacjami), poza tym serio myślisz, że seryjne immo w kilkunastoletnim samochodzie zmieni cokolwiek? Ufo wyprowadzają bez problemu, a Ty się o VI gena martwisz. Chcesz zabezpieczyć, to albo autorskie zabezpieczenia, albo supermega*****isty system za gruby hajs, który i tak rozbroi ktoś kto się naprawdę zna. Najlepsze zabezpieczenie to ubezpieczenie.
To to ja wiem:) Pytam z czystej ciekawosci, a jakby nie patrzec kazde zabezpieczenie wiecej to fajna rzecz - nie podpusci jakiegos gnoja ktory zobaczy i zajara sie ze fajny samochod to "moze sie przejade"...
A ja sie martwie o swoje auto bo w nie pakuje pieniadze jak glupi i troche by mi bylo przykro jakby mi ktos je zabral. Tym bardziej jesli nie znalazlbym gagatka wiec nie mialbym komu obciac narzedzi do kradziezy:)
Antynapad powinien działać nadal. Jak zastąpisz komputer takim bez IMMO to pozostanie tylko odcięcie rozrusznika, bez Twojego kluczyka rozrusznik nie zakręci - co oczywiście także można obejść - jak wszystko.