Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : P06 OBD1 na OBD2b a przepustnica

vipek
25-12-12, 17:54
Panowie sprawa wygląda następująco. Mam w swoim D14Z2 ssaka z D15B7 z seryjna przepustnicą z D14, zmieniony wałek i zrobiony wydech z 4-2-1 i tym podobne mniej istotne mody. Chciałem to wszystko dobrze wystroić więc nabyłem P06 z wstępnie zrobionymi mapami przez Jogala pod moje graty. Po podłączeniu kompa poprzez przelotke OBD1-OBD2b obroty mocno falują. Po rozmowie z Jogalem wyszło, że problemem jest krokowiec z D14 (jest na przepustnicy), którego P06 nie potrafi ogarnąć. Chce kupić krokowca z B7 i zamontować na kolektorze ssącym (aktualnie mam tam zaślepkę home-made). Wtyczkę z krokowego B7 tez będę miał i z tego co mówił Jogal da sie to bez problemu podpiąć do seryjnej wiązki (nie pamiętam tylko dokładnie który kabelek trzeba wypiąć, więc jak macie pojęcie to tez proszę o doprecyzowanie).
Pytanie brzmi czy to będzie działać i czy mogę na razie zostawić przepustnice z D14 z niepodłączonym seryjnym krokowym, a podłączyć krokowca na kolektorze ?
Docelowo wpadnie większa przepustnica pewnie z B16

QowaX
26-12-12, 12:43
http://www.ff-squad.com/technet/wiring.obd2b.htm

marcus209
26-12-12, 13:29
Nie bardzo rozumiem pytanie. Chcesz odłączyć korkowca od d14 i jeździć? Czy po jego odłączeniu podłączyć krokowca od B7 i pytasz czy będzie działał?

vipek
26-12-12, 14:41
Odłączyć tego na przepustnicy i podłączyć od b7. Czy będzie latać, czy muszę od razu zmienić też przepustnice na taką pod obd1

Wysyłane z mojego LT22i za pomocą Tapatalk 2

kamilgt
26-12-12, 15:18
Odkręcić krokowy od przepustnicy i przykręcić zaślepkę wykonaną np. z blachy. :)

marcus209
26-12-12, 17:04
Przepustnicy nie musisz wymieniać, ale dobrze byłoby to zrobić. Zaślepiasz otwór na przepustnicy w miejscu krokowca od D14 (nie wiem jak jest z tym krokowcem, niepodłączony od OBD1 jest cały czas zamknięty). Krokowca od B7 przykręcasz na swoje miejsce. Przejściówka OBD2-OBD1 pewnie załatwi sprawę wiązki, musisz jedynie dorobić wtyczkę od B7. Obroty będą dalej falować (no może trochę mniej) dopóki nie wymienisz przepustnicy na taka z zaworem FITV. Także jak będziesz szukał przepustnicy od B16, szukaj takiej, która go ma.

vipek
26-12-12, 17:18
dzięki marcus, za rzeczową odpowiedz !

pioootr
28-12-12, 10:24
http://civic.sebastix.nl/obd1/