Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Spocenie maglownicy.

Konrad84
23-10-07, 17:32
W czsie przeglądu technicznego w ASO dnia 16.10.07 stwierdzono w moim civicu wyciek z maglownicy od góry. Po wyjechaniu z serwisu, rzuciłem okiem i okazało się że nie cieknie tylko jest delikatnie spocona na łączeniu. Dzisiaj sprawdziłem jej stan i okazuje się że cały czas jest tak samo spocona - przejechałem około 500 km.
ASO oczywiście stwierdziło, że nie ma części, ale oni dorobili uszczelkę do tych magli, a jej koszt z wymianą to 1500 zł hehehe.
Na forum niektórzy radzą wymieniać, niektórzy regenerować (nowa 4000 PLN). Moje pytania są następujące:

1. Czy może być jakiś skutek uboczny gdy zostawie to do czasu gdy zacznie cieknąć (oprócz częstego sprawdzania płynu) ?
2. Czy słyszeliście coś na temat tych uszczelek ?
3. Czy ciężko wymontować magiel ? (skala od 1 do 10)
4. Czy ciężko ewentualnie wymienić tą uszczelkę? (skala od 1 do 10)

W eksploatacji auta nie dzieje się absolutnie nic dziwnego.
Dzięki za chwilę czasu.

Pzdr.
Konrad

mmyz
23-10-07, 20:04
Cześć. Słuchaj miałem podobny problem z maglownicą. Była spocona z jednej i drugiej strony, ubytku płynu dużego nie było ale gdzieś tam sobie ciekł. Od zauważenia problemu przejechałem ok. 40 tys. km i nadal jeżdżę. Padła mi tylko pompa wspomagania ale to chyba zbieg okoliczności. Magiel można zregenerować za ok 400 zł.
Pozdr.

Windykator
24-10-07, 00:20
Magiel można zregenerować za ok 400 zł.
dokładnie :)
Można też kupić już zregenerowaną, jest wtedy szybciej,ale drożej ;/

Konrad84
24-10-07, 10:05
400 zł to coś "dużo". Szukając na forum tematu o maglownicy wyczytałem, że można zrobić za 150 zł. Coprawda zdziwiłem się że tak tanio, 400 zł to i tak cena do zaakceptowania.
Do regeneracji trzeba zawieźć sam magiel ? Jeżeli tak, to ciężko go wyjąć ?? Nie wchodziłem pod auto, a z góry niewiele widać.

abarth81
24-10-07, 17:04
Witam co do maglownicy to równiez mam z nią mały problem tyle ze nie cieknie ale zaczyna pukać, rozawazam opcje zakupu innej uzywanej lub regeneracje ale slyszalem ze nie warto regenerowac bo szybko sie wybija znowu,z drugiej strony jest u mnie w miescie serwis który ma podpisane z firmą TRW umowe patronacką i sa ich przedstawicielem i, magiel w aucie jast z firmy TRW i gośc w sklepie powiedział ze oni ten magiel mogą zregenerowac czyli oddaje im swój a oni dają mi taki sam tyle ze po regeneracji w firmie TRW z papierami i gwarancja TRW, dla pwenosci zapytałe czy aby napewno zajmuje sie tym TRW a nie jakis tam warsztat "za rogiem", padła odpowiedz ze na pewno TRW i ze są papiery i padła tez cena orientacyjna ponad 1000 pln...sam juz nie wiem moze znacie kogos kto sie tym zajmuje i iest sprawdzony a kupic uzywke to mozna sie naciąc.

Konrad84
24-10-07, 17:15
abarth81 nie obraź się, ale twój post trochę zaśmieca ten temat. O maglownicy i jej regeneracji było na forum sporo, tak samo o pukaniu i luzach. Niektórzy polecają regeneracje, niektórzy wymianę na używkę. Żaden sposób nie jest długowieczny.
Nie było jednak/nie znalazłem tematu o wycieku, dlatego założyłem ten. Zaciekawił mnie on szczególnie ponieważ dla ASO jest to często przerabiany temat, podobno "wymyślili jakieś uszczelki" których koszt wymiany to 1500 zł.

abarth81
24-10-07, 17:25
Napisałem bo podejzewam ze jak zaczeło pukac to niedługo zacznie pewnie sie pocic o ile juz tego nie robi bo dawno pod autem nie bylem a za te uszczelki za 1500 z ASO to u siebie pewenie caly magiel wymienie, apropo patentów z ASO to wiecie ze podobno HONDA nie przewiduje wymiany cukierków tylko caly wachacz i tylko u nas sie to "opatentowało" dowiedziałem sie jak pytalem w aso o cukierki...a te uszczelki to pewnie zwykłe usczelniacze i kazdy warsztat to wymieni za 1/4 ceny z aso zwykły zestaw naprawczy, ostatnio mechanik robił u mnie w pracy taki patent z maglownicą w widlaku daewoo bo ciekło...

Konrad84
25-10-07, 08:58
Napisałem bo podejzewam ze jak zaczeło pukac to niedługo zacznie pewnie sie pocic
nie musi, żeby zobaczyć czy się poci nie trzeba wchodzić pod auto.

a te uszczelki to pewnie zwykłe usczelniacze i kazdy warsztat to wymieni za 1/4 ceny z aso zwykły zestaw naprawczy, ostatnio mechanik robił u mnie w pracy taki patent z maglownicą w widlaku daewoo bo ciekło...
to wnosi wiele do tematu :hinczyk: Muszę tylko sprawdzić czy jest dostępny zestaw naprawczy do magla do civica. Serwisant ASO twierdzi, że do tego nie ma części.

abarth81
27-10-07, 12:43
Witam dzisiaj bylem w warsztacie o którym pisalem ze mają jakies umowy z TRW zapytalem goscia czy jak podam mu numery z maglownicy TRW to bedzie w stanie zdobyc zestaw naprawczy czyli te uszczelki z ASO o których piasleś, powiedział zebym mu podał numery i jest duze prawdopodobięństwo ze będzie to do zdobycia.....

Konrad84
31-10-07, 11:28
super, ja nie miałem czasu ogarnąć. Jak będziesz coś wiedział to poproszę o info.
Pzdr.