PDA

Zobacz pełną wersję : dwa pytania odnosnie H22 w civicu

Igła
22-12-12, 01:06
Witam... Nurtuje mnie jedna sprawa jakich chłodnic używacie przy tych swapach bo mimo że wskazówka jest w normie nie ma oznak zeby cos zlego sie działo to jednak objetośc chlodnicy z civica vs 2.2l pojemnosci to chyba duzo wiecej ciepła do odprowadzenia..
Kolejną sprawą jest fakt iż ilośc oleju w silniku wraz z filtrem to 4.8l jak spusciłem od siebie z silnika olej to wszystkiego wraz z filtrem było 2,8l a na bagnecie był max. Zapewne ma to zwiazek z pochyleniem silnika.(silnik jezdził w innym civicu z sokołowa podlaskiego ktorego kupiłem na swap do swojego..i chyba przez cały swoj żywot miał 2.8l w silniku)

Tompro
22-12-12, 09:30
Ja mam u siebie grubą chłodnicę aluminiową (rozmiarowo taka jak zwykła z civica - oprócz grubości), jest to wyrób jakiś made by china i daje spokojnie rade.

Co do oleju to u mnie wchodzi ponad 4 litry na pewno. Jak teraz wlałem 4,5 to mam na bagnecie połowę, ale miałem zlany cały olej z silnika, bo robiłem troche przeróbek w nim.

Igła
22-12-12, 12:37
i masz normalnie poziom na bagnecie miedzy minimum a max? u mnie po wlaniu 4.5l pojawiły sie dwa stany oleju :D może mam bagnet od czegos innego.. ciągle mnie zaskakuje ten silnik...

Tompro
22-12-12, 13:27
Tak, mam stan w połowie pomiędzy min a max. Tylko tak jak pisałem, ja miałem zlany olej z całego silnika, czyli z głowicy, bloku i miska też była pusta, bo zmieniałem głowicę na obrobioną z innymi wałkami oraz tłoki.

Igła
22-12-12, 13:32
z tego co wiem silnik suchy po remoncie powienien dostac niby 5.8l a wymiana z filtrem to 4.8.... a mogł bys sprawdzic długośc bagnetu z ciekawosci.. od kropki MAX do poczatku gumki?

Tompro
27-12-12, 11:01
U mnie od dziurki max do miejsca gdzie guma się blokuje w rurce jest 45,2 cm a do początku gumy 42,6 cm.

Igła
27-12-12, 12:00
dzieki za info

civiccoupe
04-01-13, 07:15
U mnie wchodzi około 4,6-4,7 litra oliwy razem. I tyle samo spuszczam...
Może u Ciebie łyka olej, dlatego zleciało tak mało, wgięta miska może... Popatrz.
Chłodnice mam z Prelude Vti. Szeroka od lampy do lampy. W zime pokazuje około 70stopni na wskaźniku, ale chłodnice przysłaniam do połowy szerokości. W lato podczas jazdy jest około 80-85 stopni. Spalanie bez żadnych odchyleń.

LongeR
16-02-13, 22:16
Chlodziarka z 1.8VTI daje rade,nie mialem zadnych niespodzianek:)