Zaloguj siê

Zobacz pe³n± wersjê : bulgotanie i znikanie p³ynu z ch³odnicy

kicibobek
22-10-07, 00:17
Witam serdecznie. Po zgaszeniu samochodu s³ychac dziwne bulgotanie nie wiem sk±d ale wydaje mi sie ¿e z zbiorniczka wyrównawczego od ch³odnicy. Czêsto ubywa tez p³ynu ch³odniczego ze zbiorniczka. Dodatkowo czasami jak silnik troche pojezdzi i otworze zbiorniczek to leci z niego dymek( nie wiem czy to normalne czy nie). dodatkowo na wlewie od chlodnicy oraz na rurce w zbiorniczku wyrownawczym zbiera sie czarny osad. Prosze o pomoc.

Hartke
22-10-07, 07:14
Niestety uszczelka pod g³owic±, niedawno mia³em to samo.

dwupak
22-10-07, 10:22
Bankowo uszczelka, te¿ to przerabia³em.....
Bolesna sprawa..

Revoltec
22-10-07, 20:40
A ja mia³em tez to samo identyczne objawy i to by³ termostat

tomiek
22-10-07, 21:52
Wybierz sie do mechanika. Je¶li to nie uszczelka to mo¿e termostat.
A je¶li to uszczelka, to wymieñ tez termostat. Ma tendencjê do wywalania termostatu wraz z uszczelk±...

dwupak
22-10-07, 21:52
Tylko ja akurat w±tpliwo¶ci nie mia³em gdy¿ przy wkrêcaniu na wy¿sze obroty wyrzuca³o mi p³yn ch³odniczy... :(

kwazi
23-10-07, 14:14
Sprawdz korek chlodnicy, moze byc uszkodzony i nie trzymac cisnienia w ukladzie. Mia³em to samo.

BARTAS998
23-10-07, 15:16
A co zrobic jezeli nic nie bulga, nie leci dymek a plyn TYLKO w zbiorniczku ucieka gdzies?A chlodnicy caly czas jest ok pod sam korek. Zaznaczam ze nie dolewam rozrobionego koncetratu tylko plyn PRESTONE ktory nadaje sie do dolewki do kazdego plynu chlodnicvzego. Temperature trzyma dobra czasami lekko nizej pod polowa a czasami jeszcze nizej. Nie grzeje sie.

muzammil
23-10-07, 15:49
mialem podobne objawy. dolewalem i dolewalem a i tak plynu zawsze bylo lekko na dnie zbiorniczka,mysle gdzies pekniecie moze ale co sie okazalo ze chlodnica przeciekala, na poczatku byl wlasnie taki objaw, pozniej zaczela mi wyciekac woda na postoju a nastepnie przegrzewac, jak sie okazalo nie bylo kawalka chlodnicy:DD po prostu skorodowal i tam lecialo. oczywisice nie mowie ze masz to samo na 100% ale moze warto obejrzec chlodnice czy nigdzie nie cieknie a takze sam zbiorniczek, moze gdzies ma wyciek.

luniz
24-10-07, 14:48
Tylko ja akurat w±tpliwo¶ci nie mia³em gdy¿ przy wkrêcaniu na wy¿sze obroty wyrzuca³o mi p³yn ch³odniczy... :(

a mi sie tak dzia³o kiedy mia³em walniety korek chlodnicy

dwupak
24-10-07, 15:02
Tylko jak ja przy odkrêconym korku wkrêca³em silnik to mialem fontanne z ch³odnicy.. ;)

luniz
24-10-07, 15:10
przy odkreconym korku w nagrzanym silniku to normalne

Revoltec
24-10-07, 16:21
Jak masz nagrzany silnik, i odkrecasz korek ch³odnicy to cisnienie wywala to jest normalne