PDA

Zobacz pełną wersję : Błąd airbag, nie można usunąć.

michal_mc81
21-12-12, 11:58
Witam forumowiczów.

Mam problem z usunięciem błędu airbag.
Auto: Honda Civic 2004, 1.4, po lifcie.
Błąd pojawił się w momencie odłączenia fizycznego poduszki powietrznej pasażera.
Na przednim fotelu było przewożone dziecko w foteliku i z uwagi na jego bezpieczeństwo, poduszkę należało odłączyć.
To było około 2 lat temu, jeździłem tak z tym błędem, aż zachciało mi się to naprawić.

W warsztacie elektro-mechanicznym udało nam się podłączyć do komputera, sczytać błąd.
Był dwukrotnie ten sam błąd, nie wiem czy dobrze pamiętam ale kojarzę kod błędu 02-001 - błąd poduszki pasażera.
Kasowane były te błędy lecz za każdym razem była informacja na komputerze, że nie można skasować błędu.
Elektryk próbował rozłączać i ponownie podłączać poduszkę lecz nic to nie dało.
Błąd jak był tak jest, a ja mam zostawić im kiedyś auto na dłużej.

Ponowie czy ma ktoś jakiś pomysł, czemu nie można usunąć?
Czy błąd poduszki jest w stanie się sam wyłączyć tak jak błąd check engine, wyłącza się po kilku uruchomieniach silnika(w przypadku gdy wszystko jest OK)?

Pozdrawiam i czekam na pomysły.
Może bez wizyty u elektryka mogę coś sam spróbować.

thomason_2006
29-12-12, 20:55
Witam,
Miałem problem z czujnikami bocznymi i też nic nie dało się skasować. Sporo to zajęło również elektrykowi (byłem i w serwisie H. i kazali kupić nowe czujniki - kupa kasy) ostatecznie trzeba było wymienić czujnik boczny - kupiłem uzywkę - wilgoć go zabiła i stąd błąd. No i również konieczny był nowy soft w module SRS.

Jak Ci to nie przeszkadza to radzę nie ruszać. ryzyko jest jednak duże - nie masz czynnych poduszek.

Pozdrawiam.

michal_mc
02-01-13, 12:15
Dzięki za informację.
U mnie raczej nie będzie to samo.

Już przyzwyczaiłem się do tej świecącej lampki airbag ale jednak system sprawny nie jest,
a po to jest żeby zadziałał w razie konieczności.

Czy pod fotelem jest jakaś kostka np. od napinaczy, która może się rozłączyła i wywala błąd nie pozwalając usunąć błędu.?

michal_mc
03-01-13, 10:20
Witam ponownie.
Wczoraj postanowiłem samemu usunąć błąd zgodnie z instrukcją z innego forum dotyczącą resetu systemu SRS.
Procedura wygląda tak, że należy znaleźć żółtą wtyczkę koło bezpieczników, podłączyć w nią zwarte 2 druciki, włączyć stacyjkę aby zapaliły się ikonki włącznie z tą od SRS.
I w tym momencie w sprawnym układzie ikonka od SRS powinna zgasnąć na około 4 sekundy i przy występującym błędzie ponownie się zapalić.
(w tym momencie operując czasami i drucikami robi się reset SRS)
Ale niestety w moim wypadku ikonka od SRS nie gaśnie i nic nie da się zrobić.

Czyli coś w układzie jest nie tak, autko jest w pełni super bez żadnych dzwonów itp. jestem drugim właścicielem a kupiłem od brata.

Gdzie szukać problemu?
Może te nieszczęsne wtyczki od napinaczy pod siedzeniem pasażera.
Wczoraj tam zajrzałem ale na oko nic nie widać.
Proszę o info gdzie to jest, fizycznie w siedzeniu w dolnej jego części czy w podłodze pod siedzeniem?
Może trzeba zdemontować fotel aby się dostać, jeżeli tak to poproszę przy okazji instrukcję demontażu fotela.

Bardzo proszę o jakieś informację bo jak na razie to praktycznie sam piszę w swoim temacie.
Pozdrawiam.

pyrek
05-01-13, 00:13
Wykonaj samodiagnostykę airbagu poprzez zrobienie zworki w złączu serwisowym, odczytaj kod błędu i znajdź w manualu algorytm usuwania błędu. Jak sprawdzić kod masz w linku poniżej (w civicu 6g robi się to za pomocą wtyczki do diagnozy silnika).
http://www.youtube.com/watch?v=4t4ds8ae9tM

michal_mc
29-01-13, 10:59
Dzięki za odpowiedz.

Udało mi się znaleźć kartkę z wydrukowaną diagnostyką z komputera.
Kod błędu: 002-001
Opis: Obwód zapłonowy poduszki powietrznej po stronie pasażera, Przerwa.
Ilość usterek: 2 (Dwa razy jest ten sam błąd)

Błąd próbowałem usunąć.
Kostka znajduje się za bezpiecznikami pod kierownicą, jest żółta, 2-pinowa i wpięta w ślepe gniazdo.
Ale tak jak pisałem, nie mogę nawet zacząć wykonywać próby usunięcia błędu bo lampka od poduszki świeci się cały czas i nawet na sekundę nie zgaśnie,
tak jak to powinno być gdy układ jest sprawny.
Tak samo komputer nie mógł usunąć błędu, tak samo ja nie mogę go usunąć, coś jest nie tak w układzie.

I nadal nie wiem co?

michal_mc
22-02-13, 13:48
No i w końcu odstawiłem auto do elektryka.
Mówi, że po rozłączał wtyczki, po doginał przewody, wszystko złączył ponownie i się naprawiło.
Błąd usunął i nic już nie świeci, tylko na zapłonie, i po odpaleniu gaśnie.
Szkoda, że samemu nie udało się, sukces jest ale niesmak pozostał.;)