Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : polerowanie przednich lamp

Bapka
21-12-12, 11:07
mam problem sarna wymusiła pierwszeństwa i zbiła mi lampę prawą zakupiłem nową a lewa z oszczędności została i jest trochę żółta i matowa jak ją doprowadzić choć trochę by się bardzo w oczy nie rzucało do stanu troszkę idealnego :D

badyl12
21-12-12, 11:10
bierz papier 2000 na wode i matuj ją póżniej dobrą paste polerską i pucujesz aż sie zacznie swiecic

ml0dy
21-12-12, 12:10
jak szklana tlenek ceru na allegro powinien byc

Bapka
21-12-12, 12:40
plastik dokładnie valeo
a papierem robiłem tamtą i za bardzo efektu nie było może nie miałem dobrej pasty ale została taka matowa żółty kolor tylko starł się

Michał102
21-12-12, 13:31
Jeśli to Valeo, to niestety czeka Cię duuuuuużo pracy;)
Ja u siebie mam 2 różne lampy... jedna Stanley, druga Valeo. Obie polerowałem. Valeo jest pokryte grubą warstwą jakiegoś gumo podobnego czegoś... jeśli tego do końca nie usuniesz, to lampy porządnie nie wypolerujesz (ta guma/folia jest miękka i nie zrobisz z tego lustra). Samo usuwanie tego papierem ściernym to syzyfowa praca... nawet jak będziesz do darł 400ką na mokro - papier przykleja się do lampy i szlag Cię trafi;).

Ja poradziłem z tym sobie tak: pierw rozmiękczyłem to cholerstwo rozpuszczalnikiem nitro - klosz uległ poważnemu "uszkodzeniu"... zrobił się bardzo matowy, mocno zżółkł i pojawiła się na nim "pajęczyna". Następnie poczekałem aż to porządnie wyschnie i stwardnieje i zacząłem to szlifować papierkiem na mokro o gradacji 400 (przez klocek). Trzeba to drzeć do momentu aż cała powierzchnia lampy zrobi się idealnie równa i cała "pajęczyna" zniknie. Jak już będziesz mieć to idealnie równe i będziesz czuł, że papier juz się nie klei do lampy, to zaczynasz szlif coraz to drobniejszym papierem - 600->800->1000->1200->1500->2000->2500 (choć ja użyłem tylko 400, 800, 1500 i 2500). Później już pozostaje to wypolerować maszynowo. Ja użyłem twardego pada firmy Boll (kolor niebieski) oraz pasty Farecla G3. Gdy miałem już niemal idealne lustro poprawiłem to jeszcze miększym padem i lampy stały się jak nowe... powierzchnia była perfekcyjnie gładka bez najmniejszej ryski.

Od polerki minął już ponad rok i lampy dalej są w idealnym stanie. Ważne, by dokładnie usunąć to gumowate badziewie, bo jak tego nie zrobisz, to lampa z czasem dalej będzie żółknąć i nie wyciśniesz z niej idealnej przejrzystości.

Bapka
22-12-12, 10:03
Dzięki Michał teraz już wiem jak to zrobić twój dokładny opis wyjaśnia wszystko:D między świętami mam wolne więc się tym zajmę i spróbuję

kiko13
23-12-12, 18:21
Popatrz tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=5sZg9cj2hxI

kiler113
24-12-12, 22:36
ja robilem tak jak chlopaki tu

http://www.youtube.com/watch?v=Ag94hb5UXlI

mialem plastikowy klosz od angeli ostro zmatowiony na calej dlugosci, po polerce z tego filmiku szkla jak nowe

zreszta zobacz sobie

http://i50.photobucket.com/albums/f310/kiler113/18102012167.jpg

na calej dlugosci widac zmatowione przez srodek szkło, po tej aplikacji szklo jak nowe (niestety nie mam na kompie foty zeby ci pokazac)

Bapka
31-12-12, 14:06
hej miałem dzień wolnego i zrobiłem papier i pasta zeszło około godziny jest lepiej ale jeszcze nie jest to co ma być jak znajdę wony czas to wyjmę ją i spróbuję z tym nitro bo to ciekawe bo papier się ciągle klei do lampy tego się raczej wodnym nie da zedrzeć

Michał102
31-12-12, 14:22
No jeśli jeszcze masz warstwę tej gumy, to efekt po polerce będzie kiepski. Musisz to ustrojstwo zedrzeć do gołego plastiku.

fil0ne
31-12-12, 15:07
Że się podczepię panowie pod temat, chcąc zakupić zestaw pod polerke, mając wkrętarkę.

Wystarczy że zakupię - http://moto.allegro.pl/filc-polerski-polerowanie-szyb-i-szkla-tlenek-ceru-i2898478709.html plus tlenek i papier ?
I będę mógł sobie w spokoju już zacząć polerować lampy ?
I czy dodatkowo jest gdzieś jakiś inny filc, aby móc polerować nim blachę, czy mogę to zrobić tym samym ?

Bapka
31-12-12, 16:00
ja osobiście polerowałem lampy tym samym filcem (średnio twardym) co i blachę bo tylko taki posiadam lecz na wiosnę chcę się zaopatrzyć w komplet ze względu na to że muszę wydobyć choć trochę lakieru z auta bo ten R 81 bardzo wyblakł ewentualnie
malowanie całego auta mi pozostaje. A szyby przedniej bałem się polerować tym filcem i tą pastą by jej bardziej nie porysować

Atardin
04-01-13, 19:21
Ja mam jeszcze pytanie co do tych nieszczęsnych lamp Valeo, trochę się boje zdzierać tą gumę żeby nie zniszczyć klosza. czy po zdarciu gumy, ten plastik nie będzie żółknąć? jakby nie patrzeć to ta guma niby chroni plastik. Czy ten plastikach spod gumy nie jest jakiś słabszy, bardziej miękki, wrażliwy na zarysowanie w porównaniu z plastikowymi kloszami np. stanley?

Atardin
10-02-13, 01:13
Hallo?? Pytanie nadal aktualne...;)

a4tech33
16-02-13, 08:28
Od polerki minął już ponad rok i lampy dalej są w idealnym stanie. Ważne, by dokładnie usunąć to gumowate badziewie, bo jak tego nie zrobisz, to lampa z czasem dalej będzie żółknąć i nie wyciśniesz z niej idealnej przejrzystości.

cos wiecej potrzeba?

embargo
17-02-13, 14:21
Jak chcecie polerować plastikowe klosze w 6 genie tlenkiem ceru i filcem to znaczy że nie macie pojęcia o tym, takim zestawem poleruje się SZKŁO klosze w 6 genie zawsze są z tworzywa sztucznego.
Bapka - chcesz filcem polerować lakier ? gratuluje weź lepiej szczotkę drucianą... - czy tak ciężko poszukać w Google ?

Atardin - jeżeli będzie odpowiednio zabezpieczone to nie zżółknie, jeżeli się boisz to wal pw - www.hidretrofit.pl

Atardin
17-02-13, 19:15
co to znaczy "odpowiednio zabezpieczone? po polerce ponowne lakierowanie?

embargo
17-02-13, 19:28
Za pomocą odpowiedniej chemii.

damian.n
18-02-13, 00:34
rok po polerce lamp valeo i nie zabezpieczaniu ich niczym później lampy dalej wyglądają bardzo dobrze

Atardin
18-02-13, 20:17
Jak zdzierałeś lakier/gumę?

embargo
18-02-13, 20:27
Jak są tylko ubytki lokalne to nie warto ściągać całego zabezpieczenia, lepiej uzupełnić.

Atardin
18-02-13, 21:25
u mnie nic nie schodzi, ten lakier jest cały. Lamy maja jednak jakiś taki niejaki kolor. Wyglądaja jakby byly zaśniedziałe. Odbłyśniki w lampach przez to wygladaja jakby ten "chrom" był brudny, zasniedziały, nie ma w ogole koloru chromu, tylko bardziej kolor nazwijmy to metalowy. Jak stanie przy mojej jakiś inny civic, to te klosze aż bija po oczach swoją brzydota :/
Dlatego myślę o polerce

damian.n
19-02-13, 01:14
ja zdzierałem papierem wodnym, a później zwykła polerka (sam nie wiem jaką pastą bo polerował kolega co ma warsztat)

Bapka
20-02-13, 00:50
Bapka - chcesz filcem polerować lakier ? gratuluje weź lepiej szczotkę drucianą... - czy tak ciężko poszukać w Google ?
tak napisałem filc i tu był mój błąd ze względu na to że to był gabczasty pomyłka myslałem o filcu i pisałem a robiłem innym dzięki za wyprostowanie sprawy embargo bo dopiero na wiosnę wrócił bym do tematu i może bym zauważył że się pomyliłem.