Zobacz pełną wersję : Jakie sprzęgło do 1.7 cdti
Witam.
Jak w temacie. Poprzedni właściciel, albo nie ogarniał jazdy albo aż za bardzo i sprzęgło mi poślizguje na 4 i 5 biegu, nie bardzo i nie zawsze...no cóż. Bo chyba innej opcji nie ma, słyszałem że może wyciek z wału na tarczę, ale to się okaże po zdjęciu skrzyni. Trzeba zrobić i tyle. Wymieniał ktoś sprzęgło i na jakie ?
Pozdrawiam.
Witam Wszystkich
Mnie tez czeka wymiana sprzęgła bo przy ruszaniu popiskuje łożysko oporowe (tylko na jedynce). Kupilem hondzinke tez z tym silnikiem na liczniku miała 180tys po sprawdzeniu wyszło ze ma 335.500, ciekawe ile jeszcze pociagnie? Narazie ma jej sie na zycie, rozrząd wymieniony i olej z kompletem filtrów. Jezdzi tym moja Pani i widze ze spalanie to jest znikome wiec nawet jak bedzie slinik w przyszlosci niedomagał to sie zrobi remoncik i juz, wazne ze niewalona bo ciezko teraz o taka:-).
Wracając do wymiany sprzegła moze ma ktos opis jak zrobic to krok po kroku?
i na jakich czesciach byscie polecili?
Pozdrawiam
Moja ma 163tyś, była serwisowana w aso do 2011 i 134tyś. Przebieg sprawdzony i zgadza się z tym co jest w książce. Widocznie jakiś młodzian ostro jeździł i je załatwił innej opcji nie widzę przy takim przebiegu a tak to auto z zew i wew jak nówka. Może być też jakiś wyciek na sprzęgło albo sprężynki się wyrobiły. Rozebrać i tak trzeba, wtedy się okaże. Auto z 2005r.
Czekamy na pomoc przy wyborze sprzęgła.
Moja sprowadzona z Belgii w srodku jak noweczka z zewnatrz lakier w orginale tylko ten przebieg mnie martwi bo kto wie ile to jeszcze pojedzi. Mechanik powiedział ze gora 50tys jeszcze i moze byc koniec.
Ile przebiegu maja wasze furki z tym silnikiem?
Ogólnie ciężka sprawa z tym sprzęgłem w tym silniku. Przerabialiśmy to u braciaka w Civicu 1.7 Ctdi. Zamiennik jest ciężko dostać w InterCarsie powiedzieli że nie mają wogóle zamienników do tego modelu. W serwisie sama tarcza chyba 900zł (głowy sobie nie dam uciąć).
Dostać to idzie, np tu:
Blue Print dostępny od ręki, ale nic mi to nie mówi http://www.exedy24.pl/sprzeglo_honda_civic_1.7_CDTi_100km_ADH230108.html
Albo, 120zł droższe Aisin. Wygląda, że będzie sensowniejsze, ale na zamówienie http://www.exedy24.pl/sprzeglo_honda_civic_1.7_CDTi_100km_KH-072.html
Co o tych dwóch sprzęgiełkach sądzicie ? miał ktoś do czynienia z tymi firmami ?
Ok fajnie na stronce mają ale to nie znaczy że mają w magazynie. :) Ja dzwoniłem do takich firm i mówili że mają, że nie ma problemu. Jak zamawiałem to po godzinie oddzwaniali że jednak nie mają na magazynie.( nie mówie akurat o w/w sklepie)
mlodzian a coś konkretniej ? Wiem, że nazwa firmy nie powala. Jakieś złe doświadczenia ?
poszedł priv
może LUK?
masz linka na dole:
http://toc.luk-as.de/toc/pl/22FC50F0CCC1C83F60ED61A3AFF99211.srv;jsessionid=22 FC50F0CCC1C83F60ED61A3AFF99211?view=VIndexFrameset Jsp
Po lewej stronie jak otworzysz link masz "historia selekcji" kliknij na honde civic poniżej tamtego napisu a potem w menu na sprzęgło i bedziesz miał numery katalogowe
mloodzian: dzięki za informacje. Wychodzi jakieś 800zł LUK'a. Pytanie czy gdzieś to dostanę...
Dzisiaj fajna pogoda do testów. Co wyszło ? Więc tak:
Pierwsze 20km deptania, pod wzniesienia z obciążeniem na pokładzie (pasażer 130kg wagi :P) na 4 i 5 biegu. W tym podjazd pod strasznie stromą górkę, ale na 3jce i pełnym bucie. Sprzęgło nie ślizgało ani raz. Dopiero po przejechaniu jakiś 20-25km, zaczęło poślizgiwać...czytałem, że można zacząć od odpowietrzenia sprzęgła. Co o tym myślicie ? Trochę to dziwne, że po dłuższej jeździe dopiero się ślizga.
Sprzęgło zamówione. Tarcza + docisk Luk'a, łożysko Aisin. 1400zł z robocizną :( no cóż...
Można wiedzieć gdzie zamawiałeś sprzęgło?
Zamówiłem to u mojego mechanika który zajmuje się tylko Hondami, ale z tego co widziałem części będą z Intercarsu.
panowie a czy to sprzęgło wystepuje tylko w tym modelu ?
nic nieda sie podpasowac z grupy opla i ich silnikow na bazie isuzu ?
pewnie się da bo swiece żarowe są takie same jak w oplu 1.7 którego silnik też zrobiło isuzu
No właśnie niestety sprzęgło nie pasuje od Opla, świece jak najbardziej...ja już jestem jakiś czas po wymianie sprzęgiełka. Polecam Luk'a, teraz jeździ się naprawdę przyjemnie. U mnie tarczy jeszcze było na dobre 100-150tyś km i można było ją zostawić. Uszkodzone było słoneczko a dokładnie skrzywiona była jego połowa dlatego się ślizgało. Wada fabryczna ? Nie wiem.