PDA

Zobacz pełną wersję : Kontrola trakcji w Civic 1.8VTi.

Sebcio
21-10-07, 20:02
Czy kontrola trakcji była montowana w Civic Aerodeck 1.8 VTi, zresztą bez różnicy, może być w 5D VTi ??
Kiedyś zauważyłem, że ktoś w opisie miał jako wyposażenie kontrolę trakcji w Hondzie Civic Aerodeck 1.8VTi.
Jeżeli była dostępna, to czy w każdym VTi była montowana fabrycznie (w co raczej wątpię),
i czy jest możliwość zamontowania w moim aucie ??
W Acordeonach była, więc czemu nie w Civic :d
Z góry dzięki za podpowiedzi...

Gruszka
21-10-07, 20:14
Nie bylo zadnej kontroli trakcji.

Sebcio
21-10-07, 20:25
No to mnie zmartwiłeś.
A może jest jakaś możliwość założenia z Acorda Coupe ??
Czy ktoś, kiedyś próbował ogarnąć temat ??

Cairo
21-10-07, 21:48
zauważyłem, że w wielu ogłoszeniach Civców VTi jest wspomnianie o kontroli trakcji. Oczywiście jest to totalna bzdura. Być może w jakiś wersjach na rynek Japoński były, ale anglikach napewno nie!!!

Sebcio
21-10-07, 21:57
Czyli muszę poszukać, bo jeżeli były w jakichkolwiek montowane to jest szansa dostania takiego cacka. I zapewne z montażem też nie byłoby zbyt dużego problemu.
Podobno to tylko dodatkowy komputer wykorzystujący system ABS, przynajmniej tak czytałem.

Cairo
21-10-07, 22:02
jak dla mnie bez sensu, odpuść, zapewne nic nie znajdziesz, dwa po co Ci to?
Potrenuj troche jazde w bezpiecznym miejscu i sam sobie będziesz ESP :bicie:

Sebcio
22-10-07, 00:25
1. Co do treningu, to nie jestem początkującym kierowcą
2. kombi jest długie i trochę wysokie jak na Hondę, co przy moim pokonywaniu zakrętów jest odczuwalne :d
3. od pewnego czasu "chodzi za mną" chęć posiadania w Hondzie kontroli trakcji
4. a w CRX-ie nie mam takich pomysłów :blee:
www.honda.asn.pl

qba1983
22-10-07, 16:27
2. kombi jest długie i trochę wysokie jak na Hondę, co przy moim pokonywaniu zakrętów jest odczuwalne :d
zamontuj sobie stabilizator na tylnia os, na pewno odczyjesz roznice. rozumiem ze nie bierzesz pod uwage twardszego zawieszenia?

p.s. tylny stabilizator(z tego co kojaze) wystepowal tylko w 5DVTI

tomi
22-10-07, 16:49
p.s. tylny stabilizator(z tego co kojaze) wystepowal tylko w 5DVTI
ale pasuje do aerodecka, tak samo od rovera 400

Sebcio
22-10-07, 18:29
To jest racjonalne rozwiązanie.
Fakt w tym aucie nie zamierzam obniżać zawieszenia, ani kombinować z wyglądem.
Ma być wygodne, pakowne i szybkie...
...ale na zakrętach ma się trzymać jak przystało na Hondę!
Może ktoś da mi się przejechać wersją ze stabilizatorem, sprawdziłbym czy różnica jest odczuwalna i zobaczymy czy warto montować.

qba1983
22-10-07, 18:37
poczytaj na forum wypowiedzi na temat stabilizatora. nie slyszalem zeby ktos powiedzial ze nie widzi roznicy. koszt to ok 200zl (uzywany)
Fakt w tym aucie nie zamierzam obniżać zawieszenia, ani kombinować z wyglądem.
obnizac nie musisz, zasugeruje ci jedno rozwiazanie.
jak bedziesz wymienial amorki to zamiast oryginalow czy nawet dobrych zamiennikow(typu KYB excel-g, bilstein b4) kup np. KYB AGX maja regulowana sile tlumienia(w sposob bardzo wygodny) sa chyba 4 ustawienia i asm w zaleznosci od potszeb ustawisz sztywnosc zawieszenia bez zmiany wysokosci. ot takie male OT :aloha:

mirasek
22-10-07, 22:28
poczytaj na forum wypowiedzi na temat stabilizatora. nie slyszalem zeby ktos powiedzial ze nie widzi roznicy. koszt to ok 200zl (uzywany)
No dobra, a da sie wrzucić tylny stabi do "powolnego" 5d?

qba1983
22-10-07, 22:29
co amsz na mysli, bo nie skumalem :d
jesli pytasz czy da sie zalozyc taki sabilizator do wszystkich 5d, to piowiem ze tak, chyba ze nie masz otworow do montowania lacznika w wachaczu(bo takie wachacze tez wystepowaly)

mirasek
22-10-07, 22:38
co amsz na mysli, bo nie skumalem :d
jesli pytasz czy da sie zalozyc taki sabilizator do wszystkich 5d, to piowiem ze tak, chyba ze nie masz dzir do montowania lacznika w wachaczu(bo takie wachacze teaz wystepowaly)
Miałem na myśli swoją petarde ;) A miejsce na uchwyty w budzie jest? Bo jakoś nigdy nie zwróciłem na to uwagi.

qba1983
22-10-07, 22:39
tak sa, na podluznicach

Gruszka
22-10-07, 23:21
Kuba a Ty u siebie w D15Z8 masz otwory montazowe w wahaczach z tylu? U mnie w D14A2 (i we wszystkich D14) nie ma i podejrzewam, ze w D15Z3 tez nie ma. Obstawiam, ze moga byc w D16, ale SOHC VTEC, choc nie jestem pewien.

qba1983
22-10-07, 23:24
u mnie byly i sa nadal, a od jakiegos miesiaca jestem dumnym posiadaczem tylnego stabilizatora.

(i we wszystkich D14)
jestes pewien ??
bo zdazylo mi sie nie raz kiedy stalo jakies 1,4(ze znaczkeim) a zagladajac pod autko bylo widac otwory, za to chyba wiekszosc roverow nie miala tych otworow

Gruszka
22-10-07, 23:29
Pewien nie jestem :/ Po prostu nie spotkalem do tej pory, ale zanotuje sobie, ze mogly takie byc :)

Mysle, ze odbiegamy od tematu i kto jeszcze ma cos do dodania w sprawie rozporek i stabilizatorow - zapraszam do wyszukania odpowiedniego tematu i pisania tam.

Koniec OT.

Pzdr ;)

mirasek
22-10-07, 23:31
U mnie w D14A2 (i we wszystkich D14) nie ma i podejrzewam, ze w D15Z3 tez nie ma.
Jutro sprawdze jak jest. Możliwe że przed liftingiem były np. tylko w D16Y2 a w reszcze nie było, a po lifcie to już różnie
edit: u mnie otwory montarzowe są :)

EOT