Zobacz pełną wersję : Czarny dym z wydechu.
hondapruszkow
21-10-07, 19:09
Ostatnio jak jechałem po trasie zauważyłem że przy 4 000 tysiącach zaczyna z wydechu lecieć czarny dym. Kiedy zdejmuje noge z gazu jest nagły mocny dym i ustaje. Czym jest to spowodowane? Czyżby świece?? Mam diesela 5D.
Jestem troche nie spokojny ponieważ zbliża się zima i nie wiem co robić? Więc prosze o odpowiedz :)) Pozdrawiam
Świece to to napewno nie są!! Dym w dieslu może lecieć z różnych powodów, czasem jest to chyba normalne zjawisko bo widze, że w nowiutkich dieselkach czy Audi czy BMW jak przycisną to dym leci, a 4krpm to chyba już dużo na ten silnik więc być mozę nie ma powodu do zmartwień.
a jak sprawa wyglada do tych 4 tysiecy ?
mogą zaczynac lac wtryskiwacze.......
kup sobie STP do czyszczenia wtryskiwaczy......zalej na jak najmniejszą ilosc paliwa w baku......pojezdzij troche z ogniem.... i zobacz wtedy......moze pomoze :/
Po pierwsze sprawdz w jakim stanie masz filtr powietrza. Dymienie na czarno pojawia sie, gdy silnik dostaje za duzo paliwa w stosunku do ilosci powietrza. Moze byc to wiec filtr, albo zle ustawiony zapłon (paliwo podawane jest za pozno), moga te lac wtryski
hondapruszkow
22-10-07, 20:26
a jak sprawa wyglada do tych 4 tysiecy ?
Nic nie dymi wszystko jest normalnie do 4 000tyś. Oki postaram się sprawdzić wszystko dzięki za za pomoc:)
Juz nie pamietam kiedy docisnalem do 4k, no przy 170km/h jest tak cos kolo tego ;) ale wtedy wsteczne lusterko tylko kontrolnie. Pamietam, ze latem tez sie czasem zdazalo - mam wrazenie, ze po trochu to rowniez kwestia paliwa. Z filterem dobry pomysl - przetrenuje u siebie - zima idzie nie zaszkodzi wymienic.
hondapruszkow
22-10-07, 21:17
Po pierwsze sprawdz w jakim stanie masz filtr powietrza. Dymienie na czarno pojawia sie, gdy silnik dostaje za duzo paliwa w stosunku do ilosci powietrza. Moze byc to wiec filtr, albo zle ustawiony zapłon (paliwo podawane jest za pozno), moga te lac wtryski
Filtr mam prawie nowy w Lipcu wymieniany więc napewno nie jest to wina Filtra.
A co do tych nowych Dieseli widziałem Nowiutką X5 i kiedy zmieniał biegi i przyspieszał szedł okropny dym...
powiem ci kolego ze u siebie zauwazylem czarny dym na 1 biegu jak mu pocisnalem i przy redukcji jak kogos chce szybko wyprzedzic ale i to niewielki takze jak u ciebie jest podobnie to uwazam ze nie masz sie czym martwic
tez widzialem w nowszych wersjach z dieslem ze dymia i doszedlem do wniosku ze nie ma czym sobie glowy zawracac :d