Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Honda Civic 1.7 CDTI 2005 r 2/3 drzwi Jakie głośniki do drzwi?

kubaskrk
19-12-12, 20:14
Witam. Chciałbym zamontować nowe głośniki do drzwi ,ale niestety nie jestem dobry w te klocki i nie orientuje się jaki rozmiar itp. Chciał bym żeby głośniki grały dobrze czyli czysty dźwięk oraz fajny bas ,ale nie za mocny żeby nie przesadzać. Z jakimi kosztami mam się liczyć żeby zakup był udany ? Co polecacie ?

iljash
19-12-12, 23:36
<mozg rozj*bany> co za post ...
Oryginalnie w drzwiach sa te 160 mm czy 165 mm ale tym sie nie sugeruj bo seryjne glosniki sa bardzo "plytkie " i hmm dziwne ?, wiekszosc innych glosnikow nawet przy plytkim koszu/magnesie - jak to nazwac nie wejdzie, wiec potrzebujesz dystanse ( dystanse mdf civic - alledrogo ). Moze sie okazac ze nawet dystanse nie pomoga i bedziesz musial podciac blache aby zrobic miejsce na glosnik.

Idac dalej, piszac "bas" , domyslam sie ze w audio zadne w aucie to sie nie bawiles jeszcze. Potrzebujesz dokladnie wygluszyc drzwi aby myslec o jakimkolwiek basie z wooferow w przeciwnym razie blachy beda wchodzic w taki rezonans ze nic poza nim nie uslyszysz. Wiec koszta podziel po polowie, polowe na gluszenie drzwi ( w przeciwnym razie szkoda dotykac w ogole glosnikow ) a polowe na glosniki. Pomijajac ze bas z wooferow to nie bedzie jakis szalowy, jesli jeszcze chcesz to wszystko podpiac pod seryjne radio, ktore badzmy szczerzy jakoscia nie grzeszy jak to seria.

Polecam lekture od siebie na temat montazu sprzetu, wygluszen itp, potem poczytac co sie poleca w Twoim przedziale finansowym ( ktorego nawet nie podales bo kazdy pod pojeciem " udany zakup" rozumie co innego ) a nastepnie juz Ci sie jakas wizja nasunie

To tak w skroci :)

Fl0w
20-12-12, 13:06
w ES7 w drzwiach są 13cm, a półka 165mm, iljash jesteś pewny, że w EP2 są 16? :> oczywiście dystanse są potrzebne ok 15zł/szt. plastikowe, drewniane(bardziej wytrzymałe) ok 35zł.
Przed akcją wymiany głośników zainwestuj w dobre radio, nie ma sensu wymiana głośników bez odtwarzacza. Obecnie za 200zł można kupić pionnera z USB bez CD, ale po co komu w obecnych czasach CD :)
co do głośników, zobacz jakieś używki alpine lub pionnera na allegro, po kosztach dobre głośniczki kupisz za 100zł (2-drożne), lecz lepszą opcją byłby zestaw odseparowany. Jak masz lusterka elek. tweetery wstawisz w zaślepki od lusterek.

iljash
20-12-12, 13:13
Rozebralem cale drzwi jakis tydz temu i no 99% ze sa to 160 albo 165 mm ( jeszcze dzis wieczor sprawdze dla pewnosci), tyle ze u mnie nawet 4 cm dystanse sadze ze by nie pomogly bo magnes / kosz glosnika sie nie miescil ( o czym juz wczesniej czytalem zreszta ale liczylem caly czas ze sie obedzie ) i byla potrzeba przerabiania tego otworu montazowego na wiekszy. Tyle ze to mowie, zalezy od glosnikow ale te konkretniejsze to tak moze sie okazac, conajmniej dystans potrzebny, moze wtedy obedzie sie bez rzezby w drzwiach.

Ogolnie to Jak wymieniasz glosniki to zmien to badziewne radio i zainwestuj w jakies najtansze maty chociazby na drzwi , inaczej to sie mija z celem zabawa. Trzeba to zrobic na raz wszystko bo rozbieranie i skladanie tego do kupy moze byc meczace i tez glownie chodzi o to ze szansa polamania bolców tapicerki rosnie

Fl0w
20-12-12, 13:22
ja bym poczekam do wiosny, teraz plastiki zmarznięte to +50% większe szanse na złamanie ;] ogólnie nie jest to trudny zabieg do wykonania, ale w moim przypadku miałem momenty zwątpienia :D, że odrobinkę mocniej i zaraz coś ****i... :D nie mówiąc już o demontażu tylnej półki w sedanie :)

kubaskrk
20-12-12, 21:16
Okej dzięki za informacje :) Przynajmniej wiem teraz mniej więcej w co się pakuje próbując "udoskonalić" audio :) Jeżeli post wydawał się smieszny dla Ciebie sorry nie każdy rodzi się z wiedzą co do takich rzeczy...... ;) ale dzięki za odpowiedź na pewno mi się przydadzą te informacje ale tak jak wspomniał FlOw zacznę bawić się z tym na wiosnę :)

iljash
21-12-12, 02:14
Smiejcie sie ale ja swoje jak w garazu rozbieralem to drugi boczek mial polgodzinny nawiew z farelki na maks grzaniu. Nie macie pojecia o ile szybciej i mniej stresowo go zdjalem :) Takze trzeba sobie radzic w zimie,zalowalem tylko ze dopiero przy drugim boczku na to wpadlem !