Zobacz pełną wersję : Co to jest LSD?
Witam!
Użyłem opcji szukaj ;-) ale nie mogę się doszukać.
W związku z tym czy możecie mi powiedzieć co to jest LSD.
Pytanie dotyczy mojej Hondy Civic Aerodeck 1.8VTi
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szpera
http://www.insomnia.pl/co_to_jest_szpera_!!-t202596.html
Dzięki piękne. Rozwiałeś moje wątpliwości.
I mam rozumieć, że moje autko ma oczywiście ten świetny wynalazek :d
I mam rozumieć, że moje autko ma oczywiście ten świetny wynalazek
Tak. Kazde 1.8VTi mialo LSD (a raczej skrzynia S9B miala).
ja slyszalem ze nie kazde VTI 1.8 mialo LSD
Kto naocznie widział 1.8 VTi ze skrzynią S9B bez LSD? Jestem ciekawy poznawczo.
Ja nie napisalem ze z taka skrzynia, czy inna, jedynie, ze nie kazde VTI 1.8 mialo szpere. Jakie skrzynie mialy te auta, to Ci nie powiem. jesli mialy tylko jedna, o której piszesz, to widocznie jedne mialy, inne nie.
Nie mam czasu i checi, na szukanie tego na forum, ale byl taki temat, nie wiem czy ARTX sie wtedy w nim nie wypowiadal i tam bylo podawane, gdzie byly, a gdzie nie.
Moze zajrzy tutaj ktos obeznany i to przytoczy. Mi sie nie chce. Pisze tylko co slyszalem i czytalem tutaj lub na hondatechu. Nie musi to byc prawda !!
Gearbox Number S9B
1st 3.230
2nd 1.900
3rd 1.360
4th 1.034
5th 0.848
Reverse 3.000
FD 4.266
Clutch Hydraulic
Differential Torsen
Transmission Front
Polecam lekturę : http://www.answers.com/topic/honda-b-engine?cat=technology
B18C4
VTEC
Found in:
1996-2000 UK Civic 1.8i VTi 5-door Hatch
1996-2000 UK Civic Aerodeck 1.8i VTi 5-door Wagon
1998-1999 EU Civic Aerodeck 1.8i VTi 5-door Wagon
1998-1999 EU Civic 1.8i VTi 5-door Hatch
Displacement: 1797 cmł
Compression: 10.0:1
Power: 169 hp (124 kW) @ 8000 rpm & 129 ft·lbf (174 N·m) @ 7500 rpm
Transmission: S9B
0/100km/h : 8.3 seconds (8.8 Areodeck)
Wszystkie b18c4 miały s9b.
była jeszcze skrzynia s4c z lsd w ek9 do silnika b16b
LIO, po prostu ktos kiedys napisal, ze nie wszystkie B18C4 ze skrzynia S9B mialy szpere. Co oczywiscie bylo nieprawda, bo jak wiadomo wszystkie ja mialy. Tomi mi kiedys powiedzial, ze to moglo byc wynikiem tego, ze napis LSD na obudowie skrzyni jest zwyklym "stemplem" i w wyniku np. mycia komory silnika - mogl ulec wytarciu. Zapewne stad bledne wnioski. Ja tez kiedys myslalem, ze nie wszystkie VTi ja mialy.
Jedno jest pewne - w 5D 1.8VTi byla zawsze szpera a tamte posty na roznych forach mowiace, ze tak nie bylo - sa mylne i wprowadzaja zamet.
Pzdr,
Posiadacz VTi ze szpera oczywiscie ;)
Co to jest LSD?
LSD - substancja psychoaktywna zaliczana do psychedelików. Jest to jedna z najaktywniejszych substancji psychodelicznych - 100 razy bardziej czynna biologicznie niż psylocybina i 4000 razy bardziej niż meskalina. Po raz pierwszy LSD zostało zsyntetyzowane w 1938 r. przez szwajcarskiego chemika Alberta Hofmanna w laboratoriach firmy Sandoz (obecnie Novartis). Początkowo planowano wykorzystać tę substancję jako lek działający pobudzająco na układ krwionośny i oddechowy. W trakcie dalszych badań poznano jego psychodeliczne własności. Lek był wtach 40. i 50. XX wieku stosowany w psychiatrii. W latach 60. i 70. XX w. jako narkotyk LSD uzyskało popularność w pewnych kręgach młodzieży szczególnie związanych z ruchem hipisowskim.
A tak na powaznie to Gruszka wszytko napisał ale powtorze jeszcze raz w civicu 5d 6 generacji z silnikiem b18c4 wystepowal tylko jeden model skrzyni biegow S9B byla ona seryjnie wyposazona w LSD - czyli dyferencjał z ograniczonym poślizgiem, ktory to nie jest generalnie najmocniejszy i spina zaledwie cos kolo w granicach kilkunastu procent, ale wiadomo lepiej to niż nic, i tyle w temacie
Pozdrawiam
To ja dla jasności potwierdze, że już dawno zaostały rozwiane wątpliwości o występowaniu skrzyń bez szpery w 5D/Aero VTi.
Co do jej słabego spinania powiem tak, przy starcie, owszem niewiele daje jednak szybko pokonywanych zakrętach na 1,2, czy 3 biegu czuć że zewnętrzne koło ciągnie a nie ma efektu buksowania wewnętrznego odelżonego koła.
Cieszę sie z wyczerpujących odpowiedzi :d
Jest jeszcze jedna rzecz ktora mnie ciekawi, neich ktos kto ma na kompie katalog sprawdzi numery mechanizmu w skrzyni s9b i s80 bo cos mi sie wydaje ze jest to to samo, a pogloski jako w s80 spinala znacznie mocniej moze byc podytktowane tym ze itr jest znacznie lzejszy i o wiele lepiej sie prowadzi co jest zasluga dobrego wywazania samochodu a nie koniecznie mocniejszego lsd, ale oczywiscie moge sie myslic wiec niech ktos to sprawdzi bo ja nie mam jak
Jest jeszcze jedna rzecz ktora mnie ciekawi, neich ktos kto ma na kompie katalog sprawdzi numery mechanizmu w skrzyni s9b i s80 bo cos mi sie wydaje ze jest to to samo, a pogloski jako w s80 spinala znacznie mocniej moze byc podytktowane tym ze itr jest znacznie lzejszy i o wiele lepiej sie prowadzi co jest zasluga dobrego wywazania samochodu a nie koniecznie mocniejszego lsd, ale oczywiscie moge sie myslic wiec niech ktos to sprawdzi bo ja nie mam jak
przerobiłem kawałek epc na pdf'y klik klik (http://student.agh.edu.pl/~mzajac/transmission/)
E57 - dzieki za pdf'y.
Tomi znow mial racje :) Wychodzi na to, ze szpera w ITR i 1.8VTi to to samo. Tylko FD jest inne (co bylo jasne).
Czyli EK4 ze skrzynia Y21 nie mialy ? :D
Dołaczam do wyznawcow LSD ;] ( Brzmi dwuznacznie ;] ) Tomi rozjasnił mi temat za co dziekuje.
Czyli EK4 ze skrzynia Y21 nie mialy ? :D
Niestety, w zwiazku z czym trzeba sie uzbroic w ponizszy zestaw:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/JDM-Honda-Integra-DC-Type-R-LSD-4-785-Final-Drive-Kit_W0QQcmdZViewItemQQcategoryZ33731QQihZ011QQitem Z320153169705QQrdZ1QQsspagenameZWDVW