Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Akumulator, kable, świece i alternator.

skubiszek
21-10-07, 16:07
Zacznę od alternatora.... zastanawiam się czy go da się naprawić?? Pewnego dnia pięknego zebrała się ogromna burza.... padało, lało i podtopiło ulice przez którą musiałem przejechać- Honda dzielnie się spisała ale alternator dostał wody i zaczął po tym szumieć, fakt, że chodzi to jak turbo ale nie w tym chyba sens, żeby jak turbo chodził skoro go nie ma. I teraz pytanie, czy trzeba go wymienić, czy można rozebrać i przesmarować, zmienić łożyska? nie wiem co bardziej się opłaca...

Pytanie drugie- mam 145 tys. na liczniku, przewody nigdy nie wymieniane od nowości 8 lat jakie kable do naszej hondy kupić ? polecacie coś interesującego? na allegro są bosha właśnie za 120 zł chyba...

Trzeba tez wymienić świece?? bo nie wiem właśnie .... te mają 15 tyś. i szkoda by ich było

i jeszcze jedno. Znalazłem podobny temat i dużo mówi się w nim o kablach sentech....tyle, że prawie wszyscy mają Cify na gaz a mój tego nie smakował i zawsze na benzynie bryka

Damiano
21-10-07, 18:18
Witam! Ja nie mam gazu, i tak jak już pisałem tutaj :

http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=33687&highlight=przewody

kupiłem przewody sentecha 8300. Na opakowaniu jest co prawda napisane, że polecane do LPG, ale nie ma to większego znaczenia. Silniczek pracuje równo i bez żadnego problemu, także śmiało mogę je polecić ;)

skubiszek
22-10-07, 09:08
który aku do civic ?

Bo na stronie Centry jest podany że pasuje CP43 ale on ma lewy + a z tego co ja widzę u nas jest plus prawy- tzn jak to się patrzy na to po otwarciu maski? bo jak patrze stoją przodem do auta to plus mam po prawej a jak od strony kierowce by patrzec plus jest lewy.... i nie wiem teraz :( jak patrze na zdjęcie aku to u mnie jest z drugiej strony ten plus.... napiszcie proszę szybko co i jak

czy nie lepiej kupić aku Bosha silver asia s4??

Mishka
22-10-07, 09:39
na stronie Centry jest podany że pasuje CP43 ale on ma lewy + a z tego co ja widzę u nas jest plus prawy

na stronie, jak i w katalogu Centry jest blad! tak jak piszesz do Civica 1,4 jest podany CP043 ale on ma zla biegunowosc.
W sobote kupowalem wlasnie Centre Plus do swojej MB27 D14A8 i sprzedawca mi dal CP44 na czuja "bo do civica takie ida" a jak sprawdzalismy w katalogu jest jak byk CP43.
A wiec do naszych Civicoof podchodzi CP44 a nie 43.

A co do aku bosha s4 to w Focie powiedzieli mi 320 PLN a za Centre Plus w sklepie zaplacilem 264 PLN. Jak sie bedzie sprawowac to zobaczymy, ogolnie z tego co czytalem to Centra ma dobre opinie. Czas pokaze.

Pozdro

skubiszek
22-10-07, 12:50
dzięki. Tak właśnie też myslalem. Pozdro.

Konrad84
22-10-07, 15:15
Zacznę od alternatora.... zastanawiam się czy go da się naprawić?? Pewnego dnia pięknego zebrała się ogromna burza.... padało, lało i podtopiło ulice przez którą musiałem przejechać- Honda dzielnie się spisała ale alternator dostał wody i zaczął po tym szumieć, fakt, że chodzi to jak turbo ale nie w tym chyba sens, żeby jak turbo chodził skoro go nie ma. I teraz pytanie, czy trzeba go wymienić, czy można rozebrać i przesmarować, zmienić łożyska? nie wiem co bardziej się opłaca...

rozebrać, przeczyścić ......

Pytanie drugie- mam 145 tys. na liczniku, przewody nigdy nie wymieniane od nowości 8 lat jakie kable do naszej hondy kupić ? polecacie coś interesującego? na allegro są bosha właśnie za 120 zł chyba...

temat o kablach WN, był jak już zauważyłeś :box:

Trzeba tez wymienić świece?? bo nie wiem właśnie .... te mają 15 tyś. i szkoda by ich było
Zostaw, chociaż NGK to koszt ok 10 PLN/szt, ale 15 kkm to nic.

Akumlator jek akumlator byle nie jakiś kupiony po taniości. 8 lat już ci żaden nie wytrzyma.

skubiszek
22-10-07, 20:19
ciekawe gdzie można i czy można kupić taki jak ten był.... bo ok ... centra słyszałem że dobra ale 4 lata i next a ten wytrzymał 8... ktoś musi to robić i Honda z jakiegoś miejsca brać to musi....

Apropo kabli jeszcze - polecacie sentech8300 a mi sprzedawca wciskał 8169 czy jakoś tak. Kogo więc słuchać??

Damiano
22-10-07, 22:37
Apropo kabli jeszcze - polecacie sentech8300 a mi sprzedawca wciskał 8169 czy jakoś tak. Kogo więc słuchać??

8169 a 8300 różnią się tylko dlugościami poszczególnych przewodów. Tak jak widać na moich zdjęciach zestaw 8300 pasuje do D14Z4 prawie idealnie;) Pozdro