Zobacz pełną wersję : Nawiew ciepłego powietrza tylko z obiegiem zamknietym.
damian18833
19-12-12, 15:29
Witam, mam problem z ogrzewaniem. Wszystko działało wcześniej bez zarzutów. Dzisiaj przy temp. ustawionej na maksa zauważyłem że leci zimne powietrze. Przy włączeniu obiegu zamkniętego było letnie, po dłuższym czasie nawet ciepłe. Po wyłączeniu automatycznie leci zimne. Dodam, że sprawdzałem poziom płynu, linkę i cięgno pod kierownicą i wszystko rusza się tak jak wcześniej. W czym może być problem? Pozdrawiam.
Jak masz manualną klimę (pokrętła konsoli środkowej poziomo) to mogła Ci spaść linka od ustawiania obiegu wody ciepło/zimno. Wtedy pokrętło będzie Ci chodzić bardzo lekko.
Jak działa tak jak dotychczas to wtedy skup się na termostacie bo pewnie jest do wymiany.
damian18833
21-12-12, 18:19
Pokrętło działa, sprawdzałem też pod kierownicą. Termostat i płyn wymieniony i dalej to samo. Ktoś ma może jeszcze jakieś pomysły?
Może korek od chłodnicy masz zepsuty i układ jest zapowietrzony. Na zimnym silniku odkręć korek i zobacz jaki jest stan płynu w chłodnicy. Jak brakuje to dolej i sprawdź stan w zbiorniku wyrównawczym.
Próbowałeś odpiąć linkę z zaworu pod maską i przestawić zawór ręcznie?
damian7444
21-12-12, 21:53
podepne sie pod temat mam podobny problem;/ słaba mi grzeja auto... wymieniony termostat, korek juz zakładałem z innej hondy kolegi co u mniego grzeje jak h... auto. i dalej to samo;/ z rana wskazówka od temp sie podniesie po przejechani okolo 3-4 km na pozycje prawie w poziomie i powietrze zimne jest , po przejechaniu około 20km do pracy powietrze z wentylacji jest takie sobie(chłodne) co to moze byc ??? dodam ze u kolegi co bralem od niego korek on przejedzie jakies 5-6 km i w aucie ma juz cieplutko... czy to -5 czy -10... a u mnie przy -10 to nie da sie jechac bo zimmno jak nie wiem.
Ogólnie dobrze wentylator dmucha? Może macie zapchane filtry pyłkowe i stąd takie wrażenie?
To co mi jeszcze przychodzi do głowy to uszkodzony zawór na ścianie grodziowej bo nie puszcza całego obiegu na nagrzewnicę w aucie. Inny pomysł to zamulona nagrzewnica - mogła się zamulić np kiedy w silniku była zalana kranówka albo ktoś uszczelniał układ jakimś specyfikiem...
damian18833
13-01-13, 17:23
Problemu jeszcze nie rozwiązałem, będę miał trochę wolnego to gdzieś podjadę. Niepokoi mnie temperatura silnika. Wiem, że powinna być poniżej połowy skali, ale nie wiem czy u mnie nie jest zbyt nisko. Wydaje mi się, że tak miałem zawsze i w aucie grzało, aż miło. Poniżej załączam zdjęcie. Czy dokładną temperaturę silnika da się odczytać pod komputerem?
http://img822.imageshack.us/img822/4339/wskazniktemperatury.jpg
pod komputerem da się odczytać dokładną temperaturę :)