Zobacz pełną wersję : Honda Civic 1.4 90km
Niedzwiedz
19-12-12, 07:50
Wczoraj po odpaleniu pojazdu zaświeciła mi się kontrolka na pomarańczowo ( awaria wtrysku paliwa ) co to może być ? Niskiej jakości paliwo ? Honda jest na benzynę + gaz.
na pomarańczowo ( awaria wtrysku paliwa ) co to może być
Chodzi chyba o kontrolkę "Check Engine". Trzeba zrobić samodiagnostykę i będzie wiadomo co się stało. W mojej sygnaturze poniżej masz linka do kompendium wiedzy a tam linka do informacji jak zrobić samodiagnostyke.
w bagażniku jak podniesiesz wykładzinę masz pod deklem przykręconym na 3 śruby złącze czujnika paliwa- pewnie Ci kostka zaśniedziała. Przeczyść kostkę i odłącz akumulator po wszystkim na chwilę i powinno być dobrze. pozdrawiam
w bagażniku jak podniesiesz wykładzinę masz pod deklem przykręconym na 3 śruby złącze czujnika paliwa- pewnie Ci kostka zaśniedziała. Przeczyść kostkę i odłącz akumulator po wszystkim na chwilę i powinno być dobrze. pozdrawiam
1.Wskaźnik poziomu paliwa nie ma nic wspólnego z wtryskiwaczem
2.Obowiązuje Cie post do przywitania się zanim zaczniesz korzystać z forum
Pozdrawiam
Pierwszy post na forum i takie bzdury.....
Nie jestem mechanikiem to były moje przypuszczenia. Poza tym miałem ten sam problem i mechanik postąpił tak jak napisałem wyżej i kontrolka zgasła.
Niedzwiedz
21-12-12, 20:18
Zalałem Verve na Orlenie i kontrolka zgasła.
Czytając cały wątek odnoszę wraszenie, że tobie się po prostu zaświeciła rezerwa....:D
Niedzwiedz
22-12-12, 06:49
Kolego zapaliła się kontrola taka jak w tym linku podpisana awaria wtrysku paliwa, ale tak jak mówię zalałem 10 litrów vervy na orlenie i kontrolka zgasła. Temat do zamknięcia.
http://autopolki.pl/porady/dzialy/co-jest-czym/861-kontrolki-w-aucie-bez-tajemnic.html
Weź olej ta stronę z tymi kontrolkami bo tam bzdury takie piszą ze szok.
Nie ma w hondzie odczytywania błędów bez diagnostyki. Zapali się check i tyle. Awaria pompy - od razu amator wyczytał z "pomarańczowej" lampki. Od razu taką odpowiedź powinieneś dostać. Ta pomarańczowa lampka to rezerwa, jak jest mało paliwa to się podobno pali ; D DLatego nawet jakbyś zalał ruskiej benzyny to by zgasła ; )
A dobra sorki: Te pajace piszą, że chech engine to awaria wtrysku ; D
Ten link co kolega Niedźwiedź wrzucił to jakaś strona dla kobiet. Piszą tam o checku, że "Zapala się wtedy, gdy następuje awaria silnika. Jeśli po uruchomieniu silnika kontrolka nadal się świeci powinnyście jak najszybciej udać się do stacji serwisowej" oraz, że "częsta przyczyną zaświecenia się tej kontrolki jest zatankowania paliwa niskiej jakości dlatego niekiedy wystarczy dolać do baku paliwa o podwyższonej liczbie oktanowej, np. Verva na stacji Orlen"
Ale jaja... Piszą takie bzdety a biedny człowiek w to wierzy.
hahahaha ja tankuje tylko verve a i tak zbyt często świeci mi się ta zolta kontrolka (rezerwa) a check tylko przy 7k rpm ^^
Fajna stronka coś jak joemonster hahaha :)
Zalałem Verve na Orlenie i kontrolka zgasła.
jak zrobisz ponad 100 km na benzynie i zacznie sie znów zapalać kontrolka będziesz miał jasną odpowiedż
hahahaha ja tankuje tylko verve a i tak zbyt często świeci mi się ta zolta kontrolka (rezerwa) a check tylko przy 7k rpm ^^
Pewnie musisz zalać tego Elfa rajdowego:D
Niedzwiedz
23-12-12, 08:11
Niestety to nie była rezerwa, bo miałem pół zbiornika benzynki :)
Ale nie czytaj tych głupot stary. Check engine to jest bardzo duża ilość błędów czasami w ogóle niezwiązanych z paliwem ; )
Jak mówią internet to skarbnica wiedzy, ale też kompletnych debili i debilizmu ; )
Niedzwiedz
23-12-12, 18:26
Człowiek całe życie uczy się na błędach. Na drugi raz będę wiedział :P
Poszukaj na forum o samodiagnostyce. Zrób to i poszukaj jaki kod co oznacza. Wtedy będziesz wiedział co się dzieje ; )