Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przekładnia kierownicza(maglownica) - pytania.

Poll
18-12-12, 13:24
Panowie. Mam kilka pytań odnośnie wymiany maglownicy w hance u mnie. Są wątki, ale zależało mi na bezpośrednich odpowiedziach, żeby wiedzeć jaką decyzję podjąć.
Leci mi płyn do wspomagania i chyba dzieje się to coraz mocniej i myślę już o naprawie.
I teraz.
1) Lepiej kupić używkę od kogoś zaufanego z forum i wstawić ją za w sumie nieduże pieniądze
2) Kupić regenerowaną? Ile wynosi koszt takiej przekładni? Bo na IC widziałem 3 tys zł, a to chyba żart.
3) Wysłać do regeneracji? Ale wtedy czas oczekiwania, mogące z tego faktu wynikać problemy.
Czy ktoś kto się zmierzył z tym problemem może mi odpowiedzieć ; ) Z góry dzięki.
A autko elegancko się prowadzi, nie ma objaw innych poza cieknącym olejem.
4)Zna ktoś jakaś firmę w okolicy Gdańska, Elbląga specjalizującej się w tym?

MadSkillz84
18-12-12, 19:27
Kupuj sprawdzoną używkę,regeneracja sie nie opłaca, gwarancję w takim przypadku dostajesz na 12 miechów a koszt takiego zabiegu to 650 zł już raczej z wysyłka jeśli robisz to wysyłkowo.Po 12 miechach może( lecz nie musi) Ci paść i co? znowu 650? a używkę w dobrym stanie kupisz za 200-250 zł i możesz (lecz też jie jest to zagwarantowane) przejeździć i 10 lat, zależy ile taka używka ma nabite kilosów i kto jak się obchodził z maglem.

nikog0
18-12-12, 19:32
Słyszałem o warsztatach, które działają tak (dla popularnych marek, czyli i mb), że zawozisz (wysyłasz) aktualny magiel a odrazu otrzymujesz jakiś inny pochodzący z Twojego modelu, ale już zregenerowany... swoją drogą niewiadomo co się dostanie.

A sprawdziłeś dokładnie, że to na pewno z magla kapie płyn? może z innego miejsca na łączeniu przewodów (zwłaszcza gumowych)?

U mnie nic nie kapie, ale mam wyraźny luz na kierownicy, piszę to ten sam model mamy :) jestem z południowego wschodu, więc nie doradzę konkretnych miejsc :) ale powodzenia!

Poll
18-12-12, 20:11
Z magla. Bo już rok temu się sączyło, ale wlałem płyn z uszczelniaczem i się zatrzymało. A teraz znowu cieknie. Wtedy mechanior mi doradził, żeby dolewać, bo jest bardzo mały wyciek i szkoda zachodu na regenerowaną, ale chyba wezme używkę. Jest jakiś sklep we Wrocławiu, uzytkownik CRX1 brał tam magle i każdy elegancki (uzywki, ale nie buble). Zadzwonie, pogadam. On mi sprawdzi jak coś i zamówie używkę. Napisałem jeszcze do x-tygryska-x. Jeszcze jak będę robił przegub to powiem, żeby na 100 % się upewnił czy to magiel, żebym w ciemno nie brał. Ale już kiedyś mówił, że z magla. I leci po wahaczu lewym. A może tam jest coś co może ciec?

P.S Jak Ci się ten luz objawia?

nikog0
18-12-12, 20:26
Hmm, po lewym wahaczu kapie. Myślałem że bardziej plama pod autem, nie robiłem sam koło magla i nie będę sie wypowiadał, bo nie mam wiedzy w tym temacie, ale jak mechanik mówił, że już kiedyś ciekło, to pewnie magiel.
luz się objawia: jadac prosto autem, kiedy ruszam kierownicą na lewo czy prawo po 20 stopni około, to nie ma reakcji na kołach (żeby się skręcały), muszę dużo skręcić żeby pas zmienić, mam to od początku, ale wcześniej jeździłem maluchem, który luzu dobrze ponad 90 stopni , więc i tak było fajniej :) ale się przyzwyczaiłem i mi to w sumie nie przeszkadza i też nie wiem jak się zabrać za to...

Poll
19-12-12, 13:53
Dzisiaj sprawdziłem i luzów nie ma ; ( Jeszcze bardziej szkoda. Leciutko ruszam kierą i czuć to na aucie. Wiadomo niewielkie są.

K0wal
01-04-13, 14:30
Czesc. Mam kilka pytań. Prawdopodobnie mam luz na maglownicy (delikatny ruch kierownicą powoduje lekki stuk). Słyszałem gdzieś że jest jakaś śruba na maglownicy którą mogę przykręcić i będzie dobrze. Czy to prawda?

pablo_020
20-05-13, 23:50
Podepnę sie pod temat. Od jakiegos czasu zauwazyłem luz na kierownicy (dość spory), ale tylko wtedy gdy samochód troche postoi. Dziwne jest to, że jak przejade ok 10 km luz nagle znika :/ Pojawia sie to coraz częściej.
Zawias był wymieniany praktycznie cały jakieś 3 tygodnie temu, jest możliwe, żeby luz na maglu raz był, a raz nie?