PDA

Zobacz pełną wersję : świece...

maniak2007
19-10-07, 18:13
Witam.bo wiem mam pytanie.zauważyłem u mnie ze na obudowie rozrządu mam napisane jaki rodzaj
świec powinien być stosowany w silniku (BCPR6E)<--taki mam na obudowie. a czy jak sie założy inne świece to czy będą jakieś skutki uboczne...???bo u mnie są inne świece a szukam przyczyny bo mi hanka dużo pali :( wiec wole sie upewnić czy można zakładać inne świece..

Vgen.Hb D15b2
pozdrawiam.

seawater
19-10-07, 18:48
Inne to znaczy jakie? Odstęp elektrod możesz sobie dogiąć sam. Głównie chodzi o to, żeby świece miały ciepłotę taką jak zaleca honda - żeby miały zdolność samooczyszczania (nie mogą być za "zimne") i nie powodowały przedwczesnego zapłonu (świeca za "ciepła").

Dużo pali to znaczy ile? :)

karpik85
19-10-07, 19:17
Inne to znaczy jakie? Odstęp elektrod możesz sobie dogiąć sam. Głównie chodzi o to, żeby świece miały ciepłotę taką jak zaleca honda - żeby miały zdolność samooczyszczania (nie mogą być za "zimne") i nie powodowały przedwczesnego zapłonu (świeca za "ciepła").

dodam jeszcze od siebie, ze bardzo ważne jest to, ze te świece zalecane przez Honde są typu Resistor czyli jeżeli włożymy inne może sie okazać, ze będą one wytwarzały zbyt słabą iskrę. Jeśli masz podojrzenia co do świec to poprostu je zmień. Oryginalne NGK kosztują ok. 8-9 złotych za sztuke, więc to żaden wydatek.

maniak2007
19-10-07, 19:26
A czy jest jakies prawdopodobieństwo ze przez te swiece mi tyle hanka pali??? bo spalanie to mam w granicach 12-13l/100 :( :( :(

pozdro

Lcfr
19-10-07, 19:38
wiec wole sie upewnić czy można zakładać inne świece..

można...
jak sie ma diesla to benzyne do niego też mozna lac...
:/

Niepojętą rzeczą dla mnie jest fakt szukania innych dziwnych rozwiązań, kiedy ma sie jedno prawidłowe..... Po co pytac czy inne swiece beda OK skoro wiesz jakie powinny byc???????
Przeciez to koszt 60zł i sweice podlegają zużyciu, wiec co jakis czas nalezy je wymienic..
Tym razem wypada zrobic to szybciej i wymienic na prawidłowe czyli:
- zalecane przez producenta !!
a zalecane przez producenta to swiec NGK badz DENSO o symbolach wypisanych na obudowie paska rozrządu+w książce obsługi....

Czasem, gdy dostepnosc towaru nie pozwala na jego zakup stosuje sie zamienniki ale tylko dlatego, ze nie mozna dostac tego co jest zalecane. Honda akurat przy swiecach najlepiej pracuje na NGK i DENSO a na innych jednak gorzej....
Nie ma jednak problemu bo DENSO i NGK prowadzi kazdy szanujący sie sklep...

Jak dla mnie temat o rzeźbieniu w......

Maniak2007 zapoznaj sie troszke z szukajką....
Twoje ostatnie tematy to:
boczki w drzwiach, przednia konsola, przedni panel oraz duze spalanie...
NA WSZYSTKIE znalazłbys odpowiedz gdybys chciał troszke poszukac i nie zakłądałbys co chwila nowego wątku ....
Użyj opcji szukaja zanim cos napiszesz kolejnym razem bo bedę zmuszony poprawic Twój ranking ostrzeżeń o jedno....

Nie wspomne juz o fakcie, ze zwracałem uwagę żebys uzupełnił profil... Nie bedzie wtedy dopisywania do każdego posta info czym aktualnie jeździsz.

maniak2007
19-10-07, 19:55
Niepojętą rzeczą dla mnie jest fakt szukania innych dziwnych rozwiązań, kiedy ma sie jedno prawidłowe..... Po co pytac czy inne swiece beda OK skoro wiesz jakie powinny byc???????
Przeciez to koszt 60zł i swiece podlegają zużyciu, wiec co jakis czas nalezy je wymienic..
Tym razem wypada zrobić to szybciej i wymienić na prawidłowe czyli:
- zalecane przez producenta !!
a zalecane przez producenta to swiec NGK badz DENSO o symbolach wypisanych na obudowie paska rozrządu+w książce obsługi....

A wiec uświadomię Cie tym ze pytam dlatego bo miesiąc temu zostawiłem samochód u mechanika żeby powymienal to co trzeba standardowo wymienić i dzisiaj zauważyłem ze świece maja inne numerki...wiec wole sie upewnic niz mam wydawać pieniądze dwa razy na to samo :agent:

NA WSZYSTKIE znalazłbys odpowiedz gdybys chciał troszke poszukac i nie zakłądałbys co chwila nowego wątku ....
Użyj opcji szukaja zanim cos napiszesz kolejnym razem bo bedę zmuszony poprawic Twój ranking ostrzeżeń o jedno...

Kolego spedzam przed kompem niekiedy i po 3godz zeby znalezc to czego szukam i tego nie MA...

karpik85
19-10-07, 21:04
A wiec uświadomię Cie tym ze pytam dlatego bo miesiąc temu zostawiłem samochód u mechanika żeby powymienal to co trzeba standardowo wymienić i dzisiaj zauważyłem ze świece maja inne numerki...wiec wole sie upewnic niz mam wydawać pieniądze dwa razy na to samo

Stary zacznij od zmiany mechanika, bo jeżeli wkręcił Ci złe świece to znaczy, ze jest idiotą, szkoda piniędzy na takich specjalistów.
Kup odpowiednie świece i klucz, jeżeli nie masz to w najbliższym hipermarkecie znajdziesz, rozmiar 16mm i działaj.

maniak2007
19-10-07, 21:10
Stary zacznij od zmiany mechanika, bo jeżeli wkręcił Ci złe świece to znaczy, ze jest idiotą, szkoda piniędzy na takich specjalistów.
Kup odpowiednie świece i klucz, jeżeli nie masz to w najbliższym hipermarkecie znajdziesz, rozmiar 16mm i działaj.

Wiec bede musial zmienic swiece i mechanika :aloha: .Ty chociaz potrafisz konkretnie odpisac a nie jak niektorzy sie wymadrzać.Dzieki stary

pozdro.

Lcfr
19-10-07, 22:07
.Ty chociaz potrafisz konkretnie odpisac a nie jak niektorzy sie wymadrzać.Dzieki stary

pozdro.

napisał to samo co ja tylko inaczej...swiece powinny byc takie jakie zaleca honda i tyle... ;?

A wiec uświadomię Cie tym ze pytam dlatego bo miesiąc temu zostawiłem samochód u mechanika żeby powymienal to co trzeba standardowo wymienić i dzisiaj zauważyłem ze świece maja inne numerki...wiec wole sie upewnic niz mam wydawać pieniądze dwa razy na to samo :agent:

wiec nie zostawiaj u mechanika tylko czytaj forum... bedziesz wiedział, ze jak jest opis na pokrywie rozrządu to jest to najpewniejsze info jakie swiece włozyc - zostawione przez mechaników hondy....

kompem niekiedy i po 3godz zeby znalezc to czego szukam i tego nie MA...

nie liczy sie ilosc czasu tylko efektywnosc szukania:

Twoje tematy i odpowiedz na nie:

Twoje ostatnie tematy to:
boczki w drzwiach, przednia konsola, przedni panel oraz duze spalanie...

boczki w drzwiach:

http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=25123&highlight=boczki
http://www.civicklub.pl/f...r=asc&start=180
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=37694&postdays=0&postorder=asc&highlight=boczki&start=20

przednia konsola:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=22011&highlight=zegary
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=20701
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=17858

przedni panel:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=29165&highlight=obudowa+zegar%F3w
i sa jeszcze inne...(nawet z rysunkami)

spalanie......
tutaj nie bede wymieniał bo wystarczy spojerzec na ostatnią storone w technicznym i sa 3 tematy...
a wyszukiwarka aż sie zapycha od tematów wysokiego spalania....

wiec zajmuj sie efektywnym szukaniem jak powiedziłem....
nie pytasz pierwszy o te rzeczy i naprawde odpowiedzi są tak "oficjalne" ze nawet zawieraja sie w dzile "teksty" - wystarczy poczytac..........................................

maniak2007
19-10-07, 22:23
wiec nie zostawiaj u mechanika tylko czytaj forum... będziesz wiedział, ze jak jest opis na pokrywie rozrządu to jest to najpewniejsze info jakie świece włożyć - zostawione przez mechaników hondy....

NO teraz to juz napewno bede wiedzial ze musza byc takie swiece jak na naklejce pokrywy rozrzadu.

boczki w drzwiach:

A odnośnie tych boczków w drzwiach to głównie mi chodziło o te zgrzewy co z nimi zrobić i jak później to połączyć a o tym nie było napisane.wiec poruszyłem temat...

pozdro

Bishop
20-10-07, 20:59
bo spalanie to mam w granicach 12-13l/100 :(

a wiec zbyt duze jak na ten silnik. dla mnie pierwszym podejrzanym o wysokie spalanie jest sonda lambda - moze powinienes podjechac do elektryka zeby sprawdzil czy dziala ona poprawnie?

oczywiscie nieodpowiednie swiece tez moga miec na to wplyw

Lcfr
20-10-07, 21:33

no ale nie taki zeby auto paliło 3-4 litry wicej niz norma....... :/

kolega maniak 2007 duzo pisze..... podobno duzo czyta.... mniej jednak stosuje sie do rzeczy zamieszczonych w opisach.....
skoro zamiast sparawdzic wszystkie pdst. sprawy (filtry/zapłon/zawory/sonde)
czepia sie swiec to nie moze dojsc do dobrych wniosków i nie zlikiwduje usterki

maniak2007
21-10-07, 15:44
a wiec zbyt duze jak na ten silnik. dla mnie pierwszym podejrzanym o wysokie spalanie jest sonda lambda - moze powinienes podjechac do elektryka zeby sprawdzil czy dziala ona poprawnie?

W tym tygodniu zamierzam jechac na podlaczenie jej pod kompa...zobaczymy co wykaże :d

kolega maniak 2007 duzo pisze..... podobno duzo czyta.... mniej jednak stosuje sie do rzeczy zamieszczonych w opisach.....
skoro zamiast sparawdzic wszystkie pdst. sprawy (filtry/zapłon/zawory/sonde)
czepia sie swiec to nie moze dojsc do dobrych wniosków i nie zlikiwduje usterki

Wszystkie filtry i oleje wymieniałem na początku sierpnia :agent: a sondę to samemu nie potrafię sprawdzić...zawory były sprawdzane.dodam ze robiłem remont silnika w sierpniu bo łykał olej :aloha:

pozdro

skolopendra
21-10-07, 15:48
stosowany w silniku (BCPR6E)
jak zastosujesz o stopień cieplejsze(5) też się nic nie powinno stać,no chyba że zaczną się topić ;pomału ........... :)

ze przez te swiece mi tyle hanka pali?
znaczenia to nie ma

analiza spalin prawdę Ci powie........................ :aloha:

maniak2007
21-10-07, 15:51
znaczenia to nie ma

analiza spalin prawdę Ci powie........................

a jak Ja podlaczy pod kompa to wykaze czy sonda jest dobra czy nie??
BO jak na Honde to wydaje mi sie ze za duzo pali :(

pozdro

skolopendra
21-10-07, 15:56
pod kompa
jakiego kompa PC ta :)
jeśli nie wywala Ci błędu to co ma pokazać komp?
analiza spalin tylko

12-13l/100
z drugiej strony, skoro jeździsz jak prawdziwy maniak hond, i ciśniesz na biegach do odcinki
to tyle spali
;)

maniak2007
21-10-07, 16:05
jakiego kompa PC ta :)
jeśli nie wywala Ci błędu to co ma pokazać komp?
analiza spalin tylko

Tak pod peceta :aloha: no błędu nie wywala...
Ogolnie to chce sie dowiedzieć jaka podaje mieszankę czy nie za bogata :/

z drugiej strony, skoro jeździsz jak prawdziwy maniak hond, i ciśniesz na biegach do odcinki
to tyle spali

nawet jak bym ją ciskał to nie powinna łyknąć 12l/100.no bez przesady do tylu to jej nie przeciągam :aloha: :aloha: ostatnio jezdzilem wolno, to mi łykła około 11l/100 no wiadomo jak trzeba to troche ja przeciągnąłem :speszony:

pozdro

Bishop
21-10-07, 19:19
Bishop napisał/a:

no ale nie taki zeby auto paliło 3-4 litry wicej niz norma....... :/

True true...

a jak Ja podlaczy pod kompa to wykaze czy sonda jest dobra czy nie??
Pod kompa to jedynie w jakis dobry magik Ci sie podlaczy poza ASO (np. Magnati Merelli), tak zeby sprawdzic wszystkie bledy. Najlepiej zrobic samemu samodiagnostyke i odczytac kody usterek. Jezeli nie wywali zadnych bledow np. sondy (u mnie nie pokazalo bledu sondy, ale byl blad 43, chociaz sonda byla padnieta) to jedziesz do elektryka i oscyloskopem (chyba tak to sie nazywalo) podpina sie pod lambde i sprawdza wahania napiecia. Na rozgrzanym silniku powinna byc plynna amplituda pracy (taki wezyk) w granicach 0,1-0,9V. Jesli wykres wyjdzie z dupy to znaczy, ze cos z lambda jest nie tak.