PDA

Zobacz pełną wersję : Zimny nawiew, wysoka temperatura na wskaźniku

Marcin1792
15-12-12, 17:07
Witam, podobnego wątku nie znalazłem, więc tak.

Po jakichś 20 min jeżdżenia po mieście zauważyłem, że temperatura na wskaźniku rośnie, urosła aż pod samo H,
mimo to z nawiewu leci zimne powietrze, pierwszy raz spotkałem się z czymś takim, dodam, że ulice były całe w wodzie i ciapie, gdy dojechałem do domu 5km dalej po zgaszeniu samochodu zaczęło parować z silnika jak z lokomotywy :), wiem, że to woda na wydechu czy silniku, ale czemu nawiew był zimny i wskaźnik był na max.

sulig1510
15-12-12, 18:16
jesli wymieniales ostatnimi czasy caly plyn w chlodnicy to mozliwe ze trzeba teraz układ odpowietrzyć, jesli nie to strzelałbym w termostat spieprzony

Marcin1792
15-12-12, 18:49
Płyn wymieniany w zeszłym roku, znowu czy przy dużej temperaturze nie powinno być gorąco w samochodzie?

sulig1510
15-12-12, 19:30
u mnie przy odpowietrzaniu chlodnica i silnik az parowały na grubo z gorąca a w srodku z nawiweu lecialo letnie powietrze, diagnoza była taka, ze termostat szlag trafił, na dodatek wiatrak sie nie załączał, czekam teraz na termostat i zobaczymy ;)

mirasek
15-12-12, 19:49
Termostat puścił obieg na chłodnicę? Pewnie nie :)

ps. Jak widzisz że temperatura na wskaźniku rośnie, to nie czekasz aż urośnie pod samo H i jeszcze potem jedziesz 5km, bo przegrzany silnik może okazać się do wyrzucenia...

jabko11
15-12-12, 20:09
lubisz adrenaline skoro nawet z temp wchodzisz na maxa :D samochód sie gasi odrazu jak temp troche jest ponad norme!! nawet jesli by obiegu niepuscił termostat silnik to przy normalnej eksploatacji nieprzegrzałby sie,na tyle zeby podejsc pod max!! wiem bo miałem taką sytuacje, termostat sie zawiesił i puscił dopiero po zgaszeniu silnika, a tak apropo jaki masz stan płynu? bo mozliwe ze uszczlka poszła i plyn w wydech ;) i dlatego parowało :D

Marcin1792
15-12-12, 23:14
lubisz adrenaline skoro nawet z temp wchodzisz na maxa :D samochód sie gasi odrazu jak temp troche jest ponad norme!! nawet jesli by obiegu niepuscił termostat silnik to przy normalnej eksploatacji nieprzegrzałby sie,na tyle zeby podejsc pod max!! wiem bo miałem taką sytuacje, termostat sie zawiesił i puscił dopiero po zgaszeniu silnika, a tak apropo jaki masz stan płynu? bo mozliwe ze uszczlka poszła i plyn w wydech ;) i dlatego parowało :D

Nie no nie przesadzajmy, o samochód staram się dbać, a jechałem tylko dlatego, że dziwiło mnie to, że nie leci ciepłe powietrze, płyny sprawdzam więc wszystko jest ok, parowało bo wjechałem w śnieg.

jabko11
16-12-12, 10:13
to był żart taki ;) moze masz zakamieniony układ sprawdz, skoro z płynami ok ;)

Marcin1792
16-12-12, 13:00
Dzisiaj odpalę go i sprawdzę czy rośnie czy jest już ok, najwidoczniej do wymiany termostat.

sebastanlec
16-12-12, 13:18
termostat, zapowietrzony uklad chłodzenia, niewłaściwy poziom płynu chłodniczego, zerwana linka od zaworu ciepłego powietrza ale to tylko dotyczy ciepłego powietrza w srodku

RRa
16-12-12, 15:00
przerabialem w tym tyg to samo.. Okazalo sie ze nie bylo plynu chlodzacego w chlodnicy. Mialem tylko maly obieg. Hania zaczela przepalac plyn bo uszczelka pod glowica padla..

tomek1
16-12-12, 15:13
możesz też sprawdzić zawór który jest na jednym z węży które idą do nagrzewnicy, u mnie z nim był własnie problem...

jabko11
16-12-12, 16:50
przerabialem w tym tyg to samo.. Okazalo sie ze nie bylo plynu chlodzacego w chlodnicy. Mialem tylko maly obieg. Hania zaczela przepalac plyn bo uszczelka pod glowica padla..

Też podobnie oceniłem sprawe,uszczelka lub głowica...

Marcin1792
17-12-12, 16:58
Problem rozwiązany, w wężu wychodzącym z głowicy zrobiła się dziura przez, którą spieprzał płyn, temat do zamknięcia, dzięki za pomoc. :)

niuniexPL
17-12-12, 17:18
a u mnie jest coś takiego. Temperatura na liczniku normalna, wszystko fajnie spoko, płynu jest cały czas tyle samo - prawie max, okładu raczej zapowietrzonego nie mam, ale powietrze leci, hmm.. W porównaniu do corsy ojca - letnie. Nie jest mi w zimę zimno, ale mogło by być nieco cieplej... Wystarczy tylko wyciągnać nagrzewnicę i ją jakoś przeczyścić? czy to już z zużycia i starości tak słabo może grzać?

Marcin1792
18-12-12, 17:11
Schyl się pod schowek i zobacz czy suwak jest na max przesunięty na ciepłe powietrze, jeśli nie to, to odpowietrz układ

Lune
18-12-12, 19:00
Problem rozwiązany, w wężu wychodzącym z głowicy zrobiła się dziura przez, którą spieprzał płyn, temat do zamknięcia, dzięki za pomoc. :)

Sprawdź sobie korek chłodnicy ( może nie upuszczać cisnienia ), bo dziwne aby w tym wężu sama się dziura zrobiła ;)

Marcin1792
18-12-12, 23:01
Sprawdź sobie korek chłodnicy ( może nie upuszczać cisnienia ), bo dziwne aby w tym wężu sama się dziura zrobiła ;)

W miejscu, w którym zrobiła się dziura wąż był miękki i rozciągnięty, myślę, że wiek zrobił swoje :)