Zobacz pełną wersję : głośność powyżej 3000 obrotów
matteusz89
14-12-12, 12:39
Witam,
mam taki problem, że auto powyżej 3000 obrotów bardzo głośno chodzi. Na niższych obrotach dźwięk raczej jest normalny. Czy może to mieć związek ze świecącą się kontrolką 'check engine'? czy może jest to zjawisko normalne? silnik 1.4 90km.
normalne, niedlugo Ci silnik wybuchnie
matteusz89
14-12-12, 13:18
po prostu nigdy nie miałem okazji jechać hondą z takim silnikiem i chciałbym się dowiedzieć, czy ten silnik na prawdę jest taki głośny przy wyższych obrotach, czy może należy szukać jakiejś przyczyny?
jest glsny ale jak to u Ciebie brzmi to nie wiem :)
Głośny w środku, czy na zewnątrz?
matteusz89
14-12-12, 13:47
zarówno w środku jak i na zewnątrz. może to, że był eksploatowany na lpg ?
zarówno w środku jak i na zewnątrz. może to, że był eksploatowany na lpg ?
Powiedz mi co ma to tego LPG? Moze masz poprostu dziurawy wydech...
powyżej 3000 obrotów bardzo głośno chodzi
Temat trochę z d**y. Masz shorta, parówę, przelotowy tłumik? Może nawet nie wiesz czy masz. Może masz dziurę w wydechu, dziurę w podłodze, dziurę w ścianie grodziowej?
Doprecyzuj głośny, żeby tylko nie w stylu "jeździłem nową S klasą i była cisza, a w tej słyszę silnik jak pracuje". Najlepiej nagraj film jakiś podczas jazdy bo bez tego to można stwierdzić jedno: Ten silnik tak działa i już.
matteusz89
14-12-12, 14:53
czyli taka jest specyfika tego silnika, że na wysokich obrotach zauważalnie głośniej pracuje? Nie chodzi o głośność wewnątrz, bo to wiadomo, może być spowodowane złym wyciszeniem, a że auto ma już swoje lata to robi swoje.
a co do lpg, to pomyślałem że mogą być gniazda zaworowe wypalone i to powoduje taką pracę silnika
czyli taka jest specyfika tego silnika, że na wysokich obrotach zauważalnie głośniej pracuje? Nie chodzi o głośność wewnątrz, bo to wiadomo, może być spowodowane złym wyciszeniem, a że auto ma już swoje lata to robi swoje.
a co do lpg, to pomyślałem że mogą być gniazda zaworowe wypalone i to powoduje taką pracę silnika
To co ty masz tam LPG zasilane siła woli ?
matteusz89
14-12-12, 15:48
po prostu taki domysł. Chciałem tylko zapytać czy w waszych silnikach jest podobnie
tak. te typy tak maja, powyżej 3k rpm jest głośno
No w moim akurat przy 3tysiacach jest spoko. Ale u brata w eg5 z h22 na pokladzie przy 3tysiacach ciężko się dogadać.
Podstawowe pytanie czym wczesniej jeżdziłeś. A najlepiej jak byś nagrał (tylko nie pralką) ten głośny dźwięk
A kata zesranego nie masz, że check się pali?
Kiedys wrzucałem taki filmik gdy była jakaś dyskusja odnośnie głośności.
Taka jest głośnośc D14A8 w zakresie 3000 obr (100km/h) i ok 3400 (116km/h)
Opony to 195/50/R15 Uniroyal Rainsport 2, które są stosunkowo szumiące (kierunkowe), wciszone nadkola, drzwi przednie, maska itp.
http://www.youtube.com/watch?v=PhqofqIuhYQ
wciszone nadkola, drzwi przednie, maska itp.
Chyba na grubo poleciałeś z tym wygłuszeniem, bo ja mam taki szum na postoju tylko.
Mike, Ty to dopiero z Twojego Civica zrobiłeś S-klasę :D Jak napisał pyotreq - taki szum to tylko na postoju. U Ciebie przecież w ogóle silnika nie słychać :P
A co do matteusz89:
Czy może to mieć związek ze świecącą się kontrolką 'check engine'?
Kontrolka "check engine" nie jest do ozdoby. Zapier...aj do mechanika, ale już! Zanim zabijesz siebie albo co gorsza kogoś innego...