Zobacz pełną wersję : Zamarzające spryskiwacze
ogniotrwaly
14-12-12, 07:06
Witam
wiem, że o spryskiwaczach już trochę było, ale mój problem jest ciut inny.
W ciągu dnia spryskiwacz działa, a w nocy jak się robi zimniej już nie.
Płyn zmieniony na -22 wprawdzie z biedronki, ale w zeszłym roku nie było z nim problemu a dzisiaj było z -5 wiec bez przesady.
Nie działają i z przodu i z tyłu. Pompki słychać więc nie wiem dysze gdzieś się przytykają? Ale wszystkie na raz? Jak psika to wszystko jak nie psika to też wszystkie. Dolać jakiś -30 i zobaczyć? Wyciągnąć dysze i przedmuchać? Już mi ręce opadają... Jak trochę pojeżdżę to tak jakby chciały psikać coś tam kapie wilgotne są ale nie psikają.
Ten płyn z biedronki wg mnie jest szajski strasznie, nie trzyma parametrów deklarowanych na opakowaniu, ale w końcu jest 2-3x tańszy niż dobry płyn. Sposobem byłoby dolanie z pół butelki denaturatu do zbiornika spryskiwacza, ale zapomnij o używaniu nawiewu z zewnątrz, przez minute od spryskania szyb (podczas jazdy), bo smród okropny, ale mi np nie przeszkadza, bo i tak szybkę zawsze uchylałem. A jak nie to wymień płyn, zlej stary, wlej nowy, ale nie z biedronki, jakiś lepszy.
Gdzieś te oszczędności muszą się ujawnić, skoro normalny płyn kosztuje w granicach 20-25zł, a w biedronce ok 10zł.
Gdzieś te oszczędności muszą się ujawnić, skoro normalny płyn kosztuje w granicach 20-25zł, a w biedronce ok 10zł.
Dokładnie, w niektórych wypadkach lepiej zapłacić więcej i wybrać coś droższego i lepszego.
Zimowy co kupiłeś jak widać był tylko z nazwy, nic więcej
Żeby nie zlewać, kup dynksu i dolej wystarczająco. Ciesz się niezamarzającym spryskiem ; )
Ostatnio ten ziomal od reklam robił testy płynów i najgosze ze stacji. Te z marketu nie zamarzły przy -27, także nie ma reguły chyba.
Nikogo: Gorzałe trąbią to i zapach wytrzymają haha.
ogniotrwaly
14-12-12, 13:43
Czyli zacząć od płynu... dobra.
Ale z biedronki 15zeta kosztuje i w testach 2 lata temu Auto Świat Poradnik wypadł dobrze.
Używałem go w Mazdzie 2 lata i w zeszłym roku w Hani i nie było takich jaj a tu kurde takie coś...
A wiecie jaki rano jestem zadowolony jak mi zasyfią szybę :).........
Sprawdziłem w teście z lutego 2012 w Auto Świat płyn wyszedł rewelacyjnie...
Ja nie byłem zadowolony rok temu. Mazał się, brudzący. Lipa.
Miałem ostatnio podobnie - tylko dysze nie zamarzały. Płynu zimowego używałem również w lecie i trochę na zimę zostało. Najwyraźniej alkohol przez lato wyparował i nawet przy -1stC po spryskaniu szyby mi zamarzały.
Trzeba wymienić płyn na nowy oczywiście wypompowując stary płyn. Prosta rzecz. Odpinasz wężyk pod maską i wkładasz go do słoika. Po czym pompujesz aż wycieknie. Zalewasz trochę nowego płynu aby go wpompować i przeczyścić przewody. Po upewnieniu się, że wyciekł stary płyn z przewodów zalewasz zbiornik nowym i powinno być dobrze.
MadSkillz84
14-12-12, 22:10
Sam sobie odpowiadasz na pytanie, przy - 22 rok temu nie zamarzał ale teraz przy -5 zamarza..czyli jakość jest ujemna...pogorszyła sie,zwykły obiaw zamarzającego płynu,kup coś lepszego i nie kombinuj oszczędzając na czyms z marketu...nie ważne co by to nie było nic z biedronki bym nie wlał do mojej hondy.......
normalny płyn kosztuje w granicach 20-25zł
Normalny czyli na stacji benzynowej z marżą 80%?
a w biedronce ok 10zł.
Ja mam z promocji w obi - 8.99zl/5l zimowy do -20.
Jak bylo -13 kilka dni temu nie zamarzł :)
Ostatnio AdBuster testował płyny i co ciekawe tani płyn wypadał lepiej od markowego....
Ja mam zimowy płyn kupiony w tesco. Kosztował 7 zł za 5l. Potem mówili mi ludzie, że to dziadostwo, że zamarznie itd. Trochę się zmartwiłem ale pomyślałem, że zobaczę co będzie. Okazało się, że nie ma żadnego problemu - jak na razie wszystko z nim ok a moja Honda w garażu nie stoi.
"Jan" do -20 produkowany przez Orlen jest kijowy, zostawia smugi, jakbyśmy myli szybe olejem.
Wcześniej Mialem "Sylen" do -20 tez od Orlenu ale ciut droższy, może przy -15 zamarzał na szybie jak jechałem, wiadomo ped powietrza ale ma super konsystencje, nie zostawia smug a kosztuje tylko 10zl za 5 l :) Nieneguje śa może lepsze ale w tej cenie ten jest bardzo dobry
Ja tam zawsze kupuje po taniości. Ostatniego roku pamiętam kupiłem w biedronce za chyba 7 zł i cała zime działały spryskiwacze, przy tych najgorszych mrozach pare minut musiał pochodzić zeby sie rozgrzało i działało więc nie mówcie że jak z biedronki to gówniane... W tym roku mnie zima zaskoczyła i nie spuściłem starego płynu :( Spróbuje z denaturatem jeszcze :p
http://www.youtube.com/watch?v=Zg07CLOGBug
Mały test płynów ;)
ogniotrwaly
16-12-12, 08:57
Stwierdziłem, że dam mu jeszcze jedną szansę, dysze przeczyściłem włosem od zmiotki :) bo bałem się wężyki na zimnie ściągać i czekam na mróz
ale co ciekawe napisałem do Organiki że mam taki kłopot i dostałem coś takiego:
"Witam
Bardzo proszę o podanie numeru partii Płynu, który zamarzł Panu w dyszkach (o ile posiada Pan jeszcze opakowanie…). A czy zaobserwował Pan efekt zamarzania Płynu w opakowaniu? Bardzo proszę o informacje – umożliwią nam one identyfikację problemu.
Pozdrawiam,
Specjalista ds. badawczych
......."
aż się zdziwiłem....
Kupic z biedronki płyn i dolac denaturat, ja tak robie i nie zamarza;-)
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
Kupic z biedronki płyn i dolac denaturat, ja tak robie i nie zamarza;-)
2
w gratisie bezcenny zapach :)
Płyn zmieniony na -22 wprawdzie z biedronki, ale w zeszłym roku nie było z nim problemu a dzisiaj było z -5 wiec bez przesady. Włączając spryski później czuć jakby żul w okolicy byl. :)
ogniotrwaly
16-12-12, 19:00
Moja siostra ma tylko czysty denaturat :) więc sobie wyobraźcie...........
A co do mnie to im odpisałem i zobaczymy. Najwyżej kupię litr takiego do -50 i doleję
w gratisie bezcenny zapach :)
Powiem Ci ze nie jest tak źle, sa 2 rodzaje denaturatu. Normalny- niebieski i bezbarwny mniej smierdzacy:-P
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2