Zobacz pełną wersję : Pozycyjne wer. amerykańska a przepisy.
Od paru miesięcy jeżdżę civicem ver. amerykan. Do tej pory jednak poza tym że wydawało mi się to zwykłym 'smaczkiem' nie zastanawiałem się specjalnie nad sprawą.
http://img86.imageshack.us/img86/5640/imgp1405dq3.th.jpg (http://img86.imageshack.us/my.php?image=imgp1405dq3.jpg)
Moje pozycyjne są pomarańczowe i wracając do polski na granicy celnicy troche się przyglądali czemu to tak jest z tymi światełkami i czy napewno mogę takim jeździć po europie.
To też zaczynam się zastanawiać czy aby napewno wszystko jest ok... akurat we francji samochód by nie przeszedł przez kontrolę techniczną, powiedział mi to człowiek który się tym zajmuje na codzień. A pytanie brzmi, czy tu mi przejdzie przez kontrolę, jeśli nie to czy przy najbliższej kontroli drogowej mogę się spodziewać problemów no i czy mam przeć na wymianę świateł i ile mam szykować kapusty na całą operację.
Pozycyjne chyba nie mogą być pomarańczowe, bo by takie produkowali na europę. Jeśli to amerykańska, to światła mijania ma pewnie symetryczne??? W Polsce wymagane są asymetryczne.
zajrzyj na styling...tam temacik w ktorym tez o tym pisalismy...
TUTAJ (http://www.opolska.policja.gov.pl/kw/index.php?option=com_content&task=view&id=414&Itemid=750) jest zacytowane rozporządzenie ministra infrastruktury. Postojowe muszą być białe, chyba, że są sprzężone z długimi lub mijania barwy żółtej, a u ciebie są skitrane z kierunkami więc lipa.
musza byc białe...
prawda jest taka jednak, że trzeba trafic na upierdliwego stróża prawa by Cie za to karał...
ja jezdze od roku z tym i miałem juz 2 zatrzymania ia ani razu nie zwrócili uwagi...
mało sie tego czepiaja-bardziej ich drazni wydech głosny czy czarne szyby...
generalnie moze dlatego ze mam oryginał kierunki na usa (pól pomaranczowe...)
tak samo maja volvo w oryginale i tez nie słyszalem by kotos mial problemy 9mialem znajomych z takimi volviankami)
TUTAJ (http://www.opolska.policja.gov.pl/kw/index.php?option=com_content&task=view&id=414&Itemid=750) jest zacytowane rozporządzenie ministra infrastruktury. Postojowe muszą być białe, chyba, że są sprzężone z długimi lub mijania barwy żółtej, a u ciebie są skitrane z kierunkami więc lipa.
ciekawe bo ja widze tutaj co innego:
- światła postojowe nie mogą posiadać barwy innej niż:
c) żółtej samochodowej z boku, jesli światło jest połączone z kierunkowskazem bocznym
tak wiec kierunki/pozycje USA sa OK - sa polaczone w jedno.
W mojej rodzince jest civic z usa i jeździ od 11 lat bez problemów. Ale przeglądy są robione w tej samej stacji PKS. Policja podczas kontroli nigdy sie nie przyczepiała. Wiec spij spokojnie :)
ciekawe bo ja widze tutaj co innego:
- światła postojowe nie mogą posiadać barwy innej niż:
c) żółtej samochodowej z boku, jesli światło jest połączone z kierunkowskazem bocznym
tak wiec kierunki/pozycje USA sa OK - sa polaczone w jedno.
U MikeLDJ to nie są kierunkowskazy boczne, tylko przednie, więc jednak NIE.
//Znajomy jeździ już kilka lat chryslerem i też ma pozycje pomarańczowe+lampy symetryczne. Przeglądy przechodzi po znajomości, drogówka nigdy się nie kapnęła.
CK-Dezerter
31-10-13, 19:50
Witam wszystkich,
Mam takie "amerykańskie" kierunki w Civicu VI coupe i mętlik w głowie z tego powodu. Szperam po necie i wszyscy piszą że jest to nielegalne, ale i że dużo ludzi z tym jeździ. Ja zastanawiam się, czy tego nie zlikwidować. Niedługo będę miał przegląd, a bez znajomości pewnie go nie przejdę. Z resztą nawet nie wiem jak miałbym się tłumaczyć na wypadek kontroli.
Mogę je wyłączać przyciskiem, tylko jaki w tym sens - jeździć bez pozycyjnych to chyba jeszcze gorzej.
Mam w związku z tym pytanie jak to powinno wyglądać, żeby w kwestii przepisów było cacy? Jest ktoś kto ma Civic VI z europejskimi lampami? Będę wdzięczny za wyjaśnienie gdzie ma światła pozycyjne - rozumiem że też gdzieś w kierunkach, tyle że świecą na biało?
Może głupie pytania, ale nic nie znalazłem na ten temat. Wszędzie opisy jak przerobić na amerykany, ale nigdzie nic nie ma jak zrobić na odwrót.