Zobacz pełną wersję : jest sens zakładania LPG do 1.4 75 KM ??
Diverse007
18-10-07, 15:14
tak jak zawarłem w temacie chciałbym się spytać czy jest ogólny sens zakładania LPG... bo niedawno nabyłem Honde Civic VI gen. 1.4 75 KM i szczerze jeszcze nią nie pojeździłem za dożo bo u lakiernika stoi ... lekko przytarta była i naprawdę nie wiem ile pali...;/
ja mam zwykłą instalkę (ale 90KM) i w trybie 60/40 z przewaga trasy pali mi 8,7-9/100 przy jeździe nie do końca spokojnej :afro:
Spadku mocy praktycznie nie odczuwam (chyba tak z 2-3 koniki mniej mam)
ale i takjest za mało :/
bolon, masz odetkaną czy od razu 90 ?
ygor była w promocji od razu :aloha:
ok inaczej - masz d14a3 ? chodzi mi o to czy twoje auto bylo kiedykolwiek odtykane ?
trochę niefortunnie sformułowałem odpowiedz
d14a4
Diverse007
18-10-07, 17:13
moje auto ?? jak moje to nigdy nie było odtykane ale nie wiem o co chodzi :sciana:
Diverse007 pytanie raczej było skierowane w moim kierunku, a chodziło o seryjna moc mojego silnika
poszukaj na forum bo jest łądny temat o odblokowaniu 15 koni w Twoim silniku ( słynna uszczelka)
co do dotyku :
http://www.muchomor.pl/grafika/teksty/422451eee9e629.65858448.jpg
sorki za delikatny OT
po odblokowaniu hania jakoś się zacznie zbierać, ale tak delikatnie ( ech ciągły niedostatek kucyków )
Jeszce odpowiadając na twoje pytanie:
gaz zakłądasz ze względów ekonomicznych. Jeżeli robisz sporo kilometrów tak 20k/rok to opłaca się jak najbardziej (sam musisz sobie zrobic takiego dokładnego excela)
jeżeli nie zalezy Ci na osiągach (ale przecież masz Hanię :afro: ), to możesz gaz założyć bez odtykania silnika
:aloha:
Diverse007
19-10-07, 18:38
to mam jeszcze takie pytanko to gdzie bym mógł znaleźć ten temat o słynnej uszczelce ... nowy jestem na forum i jeszcze nie obeznany... a gaz ... założę ze względów ekonomicznych bo robie ok 4 tysięcy kilometrów tak w półtora miecha ... to chyba sie opłaca ?? gaz zakładać ;]
to mam jeszcze takie pytanko to gdzie bym mógł znaleźć ten temat o słynnej uszczelce ...
na forum używając opcji :szukaj:
po 30 sek szukania znalazłem np
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=33809
:box:
resztę znajdź sam
Diverse007
21-10-07, 04:02
OK thx ;] :piwo:
@Diverse007
Pierwsze i podstawowe pytanie ile kilosów rocznie będziesz robił? Bo jak:
* max 5 tysiaków to gazowanie jest bezsensem,
* 8 - 10kilo to instalacja LPG opłaca się tak sobie, a nawet wcale (patrząc na wzrosty cen LPG :djablek: ).
* 15 - 20 kilo rocznie to się nie ma nad czym zastanawiać, tylko wkladać gasssssssssssss!
Pozdrawiam
Witam.
Ja mam D14A8 wraz z instalacją ELPIGAZ leonardo pro II generacja. Od kąd założyłem instalację nie martwię się podjeżdzając pod stację lpg że w portfelu jest za mało kasy. 10 litrów na 100 km to jest standart. Max 11. W porywach może spaść nawet poniżej 8 litrów - warunek jest jeden. Nie przekraczać 3000. max 90 km/h. Mam instalację już 100 000 kilometrów. Auto ogólnie przejechało 222 000. Ostsnio zmieniając uszczelkę pod głowicą dowiedziałem się że gniazda zaworów wydechowych nie lubią lpg. Moje mają wytrzymać jeszcze około 40 - 50 tyś km. Ogólnie jestem zadowolony. Poza tym na gazie nie mam odcięcia. na 2 jce można ją rozkręcić do 110 km/h zamykając obrotomierz. A przekraczając 6000 odczuwa się nagły przyrost mocy. Lepiej niż na vpower99 racing :). Przy stałej prędkości 150-160km/h spalanie spada do 9litrów, a prędkościomierz jest w stanie zatrzymać się dopiero na 185. Nigdy nie spaliła mi więcej jak 11 litrów. Nigdy nie zszedłem poniżej 7,5 litra.
Reasumując - ja zrobiłem 100 000 przez 3 lata. Samochód jest w b.dobrym stanie. Mechanik stwierdził iż ma lepszą dynamikę niż 1,6 chyba 115 KM. W instalację wsadziłem na tamte czasy duże poieniądze. około 3000 PLN. Teraz można taką wstawić za 2000 max. Jednyny problem to plastikowy kolektor dolotowy (dla instalacji II generacji) miałem co prawda 2 wybuchy pod maską (ci co mają instalację i się orientują wiedzą że jest to standart co jakiś czas, mokry filtr powietrza itd, itp) ale zawory bezpieczeństwa zadziełały rewelacyjnie. Pozdrawiam.
Szczęśliwy posiadacz Aerodecka 1,4 - 90kM
P.S. - Jak najszybciej odetkaj swoją Hanię. Bo szkoda męczyć silnik dla 75 koni.