PDA

Zobacz pełną wersję : wymiana sworzni

ziober111`
12-12-12, 13:34
witam
przy wymianie łożyska w przednim lewym kole zauważyłem że swożeń górny praktycznie w ogóle nie trzyma i dolny też jest słaby. Także czeka mnie wymiana. Chce kupić górny sworzeń marki dokuji lub yamato a dolny ruville. Może ktoś już korzysta z takich sworzni?
Ale też zastanawia mnie czy bez problemu podpasują na wachacz Bo też wyczytałem na forum że niekiedy o 1mm mogą być na duże te sworznie jeśli wcześniejbył wymieniany wachacz na zamiennik. Można jakoś poznać czy mój wachacz jest oryginalny bez demontażu?

sivy
12-12-12, 13:39
musisz zmierzyć jak wyjmiesz sworzeń. Sworznie polecam 555 ale sa mega drogie fajny zamiennik jest CTR. Jeżdze na takich od dawna i moge polecić.

Gumka23
12-12-12, 14:02
555 mega drogie? Co to znaczy mega drogie? Raptem 15zl roznicy...

Ziober, jak sworznie wygladaja agonalnie to radzilbym nie poruszac sie tym autem do czasu wymiany sworzni.

birchie
12-12-12, 14:11
Yamato nie polecam. Kupiłem ostatnio dolny i nie chciał pasować. Trzeba było oszlifować rant.

Młody ŁDZ
12-12-12, 14:14
555 drogie ? 15-20 zł różnicy wobec CTR... :)

A jakość bdb.

marius
12-12-12, 14:14
Ja od siebie yamato nie polecam. Z jednej strony wymieniłem sam sworzeń a z drugiej cały górny wahacz. Teraz, po ok 20 tys. km sworznie już mają niewielkie luzy i na wiosnę zapewne będę musiał znowu wymieniać.

sivy
12-12-12, 14:28
zanim zaczniecie sie mądrzyć proponuje jeszcze raz przeczytac to, ze kolega potrzebuje równiez sworznie górne a potem przeanalizowac te Wasze róznice!

Młody ŁDZ
12-12-12, 14:30
zanim zaczniecie sie mądrzyć proponuje jeszcze raz przeczytac to, ze kolega potrzebuje równiez sworznie górne a potem przeanalizowac te Wasze róznice! Nadal nie bardzo wiem o czym mówisz. Za górne płaciłem 69 / szt a za dolne 59, więc ?

No chyba że do 6gena ceny są z kosmosu, ale co najmniej wątpię.

Gumka23
12-12-12, 18:22
zanim zaczniecie sie mądrzyć proponuje jeszcze raz przeczytac to, ze kolega potrzebuje równiez sworznie górne a potem przeanalizowac te Wasze róznice!

Najpierw ochlon, bo nikt tu na Ciebie nie naskakuje (w przeciwienstwie do Ciebie) tylko zadaje pytanie, a potem uznaj, ze dla innych wydatek 150zl wiecej na 4 elementy od, ktorych zalezy ludzkie zycie i ktore wymienia sie raz na dluuuugi czas nie jest mega wydatkiem, bo robia raz, a porzadnie i tak tez polecaja innym.

CRX1
12-12-12, 18:34
Zakładam 555,i też polecam.Dużo dłuższa eksploatacja.

sivy
12-12-12, 21:06
nie oczerniam 555. Na nikogo nie skacze. Uwazam ze CTR jest równie dobry a moze słabszy o 5%.

Z tym ze 555 uratuje Ci zycie to przesadziłęś. Jak Ci tak zalezy to kupuj oem a nie zamiennik ;)

ziober111`
12-12-12, 21:22
Dzięki za opinie panowie, 555 słyszałem ze są dobre, ale tylko dolne moge dostać za 63zł od kuzyna który pracuje w sklepie motoryzacyjnym, a z górnymi jest problem mówi zeby zamówić jakieś dobre, chociaż nie wiem czemu... ale rouville niemieckie też są niby dobre a tańsze (36zł) dolny
Ale z tym bezpieczeństwem i życiem to się trochę przez was przeraziłem, bo cały czas jeżdżę na totalnie wyrąbanym górnym sworzniu, ale myśle że jak oryginał to się nie rozsypie może...:/ Będę ostrożny do wymiany...

Gumka23
12-12-12, 21:39
Nie mowie dokladnie o 555 tylko o waznych czesciach zawieszenia dobrej jakosci. Zerwanie sworznia wg mnie jest zagrozeniem zycia.

ps. W wiekszosci kupuje OEM.

Ziober, nie masz wplywu na to czy sie zerwie i mozesz byc Ty ostrozny cala rodzina i sasiedztwo, a i tak nie przewidzisz. To, ze oryginal tego nie wiesz, a nawet jesli oryginal to tym bardziej moze sie zerwac, bo ma 15 lat. Bedziesz jechal w luku 60km/h, zerwie sworzen, kolo postawi bokiem i wciagnie na przeciwlegly pas. Normalny przypadek zerwania sworznia. Chcesz ryzykowac taki scenariusz? To ryzykuj. Ja sumienie mam czyste.

spychu
13-12-12, 07:47
dobrze napisane: "płaciłem" nie bede sie kłócił

górne 555 sprzedajemy po 100zł CTR po 50zł
dolne 555 sprzedajemy po 60zł CTR po 45zł

PS dla mnie 50zł to mega róznica
Wow, w sumie ceny i reklama dobra, wiec jesli sie reklamujemy w temacie to

Spynio opierdziela

gorne 555 po 65zl, CTR po 30zl
dolne 555 po 50zl, CTR po 30zl

dla mnie roznica 50zl na gornych sworzniach to zadna roznica, a CTR uwazam za nie mozna absolutnie porownac jakosciowo do 555, sprzedalem kilka kompletow CTR swojego czasu i klienci wrocili po pewnym czasie po 555. Od tamtej pory CTR nikomu nie polecam i polecal nie bede.

Mialem u siebie dolny sworzen CTR i wywalil sie po roku.

:D

Młody ŁDZ
13-12-12, 10:44
gorne 555 po 65zl, CTR po 30zl
dolne 555 po 50zl, CTR po 30zl Czyli ceny 555 są takie, jak mówiłem. :)

sivy
13-12-12, 11:26
Spychu ty nie umiesz jeździć :D napisze ze zartuje zebyście mnie nie pozabijali od razu ;)

JA mam od dwóch lat CTR sworznie drazki i końcówki miesiecznie robie 3-4tys km . i to nie sa autostrady :)

Reasumujac uwazam 555 za najlepszy zamiennik. Ale widocznie moja hurtownia ma słabą polityke cenową dlatego wybieram CTR z uwagi na to ze u mnie wytrzymuje a zawieszenie nie jest seryjne a drogi nie są równe jak stół.

Kiedys miałem takie ceny jak Ty Paweł ale widocznie coś sie zmieniło i musiałbym dokładac :D

ziober111`
14-12-12, 07:04
A czy ktoś z Wrocławia mógłby polecić warsztat który ogarnie wymianę sworzni wraz z ustawieniem geometrii i zbieżności.??

mayday-82
14-12-12, 18:18
nie oczerniam 555. Na nikogo nie skacze. Uwazam ze CTR jest równie dobry a moze słabszy o 5%.

Z tym ze 555 uratuje Ci zycie to przesadziłęś. Jak Ci tak zalezy to kupuj oem a nie zamiennik ;)

ja mam u siebie od sivego drażki ctr od roku i nie narzekam :D