Zobacz pełną wersję : wymiana sworzni
ziober111`
12-12-12, 13:34
witam
przy wymianie łożyska w przednim lewym kole zauważyłem że swożeń górny praktycznie w ogóle nie trzyma i dolny też jest słaby. Także czeka mnie wymiana. Chce kupić górny sworzeń marki dokuji lub yamato a dolny ruville. Może ktoś już korzysta z takich sworzni?
Ale też zastanawia mnie czy bez problemu podpasują na wachacz Bo też wyczytałem na forum że niekiedy o 1mm mogą być na duże te sworznie jeśli wcześniejbył wymieniany wachacz na zamiennik. Można jakoś poznać czy mój wachacz jest oryginalny bez demontażu?
musisz zmierzyć jak wyjmiesz sworzeń. Sworznie polecam 555 ale sa mega drogie fajny zamiennik jest CTR. Jeżdze na takich od dawna i moge polecić.
555 mega drogie? Co to znaczy mega drogie? Raptem 15zl roznicy...
Ziober, jak sworznie wygladaja agonalnie to radzilbym nie poruszac sie tym autem do czasu wymiany sworzni.
Yamato nie polecam. Kupiłem ostatnio dolny i nie chciał pasować. Trzeba było oszlifować rant.
555 drogie ? 15-20 zł różnicy wobec CTR... :)
A jakość bdb.
Ja od siebie yamato nie polecam. Z jednej strony wymieniłem sam sworzeń a z drugiej cały górny wahacz. Teraz, po ok 20 tys. km sworznie już mają niewielkie luzy i na wiosnę zapewne będę musiał znowu wymieniać.
zanim zaczniecie sie mądrzyć proponuje jeszcze raz przeczytac to, ze kolega potrzebuje równiez sworznie górne a potem przeanalizowac te Wasze róznice!
zanim zaczniecie sie mądrzyć proponuje jeszcze raz przeczytac to, ze kolega potrzebuje równiez sworznie górne a potem przeanalizowac te Wasze róznice! Nadal nie bardzo wiem o czym mówisz. Za górne płaciłem 69 / szt a za dolne 59, więc ?
No chyba że do 6gena ceny są z kosmosu, ale co najmniej wątpię.
zanim zaczniecie sie mądrzyć proponuje jeszcze raz przeczytac to, ze kolega potrzebuje równiez sworznie górne a potem przeanalizowac te Wasze róznice!
Najpierw ochlon, bo nikt tu na Ciebie nie naskakuje (w przeciwienstwie do Ciebie) tylko zadaje pytanie, a potem uznaj, ze dla innych wydatek 150zl wiecej na 4 elementy od, ktorych zalezy ludzkie zycie i ktore wymienia sie raz na dluuuugi czas nie jest mega wydatkiem, bo robia raz, a porzadnie i tak tez polecaja innym.
Zakładam 555,i też polecam.Dużo dłuższa eksploatacja.
nie oczerniam 555. Na nikogo nie skacze. Uwazam ze CTR jest równie dobry a moze słabszy o 5%.
Z tym ze 555 uratuje Ci zycie to przesadziłęś. Jak Ci tak zalezy to kupuj oem a nie zamiennik ;)
ziober111`
12-12-12, 21:22
Dzięki za opinie panowie, 555 słyszałem ze są dobre, ale tylko dolne moge dostać za 63zł od kuzyna który pracuje w sklepie motoryzacyjnym, a z górnymi jest problem mówi zeby zamówić jakieś dobre, chociaż nie wiem czemu... ale rouville niemieckie też są niby dobre a tańsze (36zł) dolny
Ale z tym bezpieczeństwem i życiem to się trochę przez was przeraziłem, bo cały czas jeżdżę na totalnie wyrąbanym górnym sworzniu, ale myśle że jak oryginał to się nie rozsypie może...:/ Będę ostrożny do wymiany...
Nie mowie dokladnie o 555 tylko o waznych czesciach zawieszenia dobrej jakosci. Zerwanie sworznia wg mnie jest zagrozeniem zycia.
ps. W wiekszosci kupuje OEM.
Ziober, nie masz wplywu na to czy sie zerwie i mozesz byc Ty ostrozny cala rodzina i sasiedztwo, a i tak nie przewidzisz. To, ze oryginal tego nie wiesz, a nawet jesli oryginal to tym bardziej moze sie zerwac, bo ma 15 lat. Bedziesz jechal w luku 60km/h, zerwie sworzen, kolo postawi bokiem i wciagnie na przeciwlegly pas. Normalny przypadek zerwania sworznia. Chcesz ryzykowac taki scenariusz? To ryzykuj. Ja sumienie mam czyste.
dobrze napisane: "płaciłem" nie bede sie kłócił
górne 555 sprzedajemy po 100zł CTR po 50zł
dolne 555 sprzedajemy po 60zł CTR po 45zł
PS dla mnie 50zł to mega róznica
Wow, w sumie ceny i reklama dobra, wiec jesli sie reklamujemy w temacie to
Spynio opierdziela
gorne 555 po 65zl, CTR po 30zl
dolne 555 po 50zl, CTR po 30zl
dla mnie roznica 50zl na gornych sworzniach to zadna roznica, a CTR uwazam za nie mozna absolutnie porownac jakosciowo do 555, sprzedalem kilka kompletow CTR swojego czasu i klienci wrocili po pewnym czasie po 555. Od tamtej pory CTR nikomu nie polecam i polecal nie bede.
Mialem u siebie dolny sworzen CTR i wywalil sie po roku.
:D
gorne 555 po 65zl, CTR po 30zl
dolne 555 po 50zl, CTR po 30zl Czyli ceny 555 są takie, jak mówiłem. :)
Spychu ty nie umiesz jeździć :D napisze ze zartuje zebyście mnie nie pozabijali od razu ;)
JA mam od dwóch lat CTR sworznie drazki i końcówki miesiecznie robie 3-4tys km . i to nie sa autostrady :)
Reasumujac uwazam 555 za najlepszy zamiennik. Ale widocznie moja hurtownia ma słabą polityke cenową dlatego wybieram CTR z uwagi na to ze u mnie wytrzymuje a zawieszenie nie jest seryjne a drogi nie są równe jak stół.
Kiedys miałem takie ceny jak Ty Paweł ale widocznie coś sie zmieniło i musiałbym dokładac :D
ziober111`
14-12-12, 07:04
A czy ktoś z Wrocławia mógłby polecić warsztat który ogarnie wymianę sworzni wraz z ustawieniem geometrii i zbieżności.??
nie oczerniam 555. Na nikogo nie skacze. Uwazam ze CTR jest równie dobry a moze słabszy o 5%.
Z tym ze 555 uratuje Ci zycie to przesadziłęś. Jak Ci tak zalezy to kupuj oem a nie zamiennik ;)
ja mam u siebie od sivego drażki ctr od roku i nie narzekam :D