Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : DZIWNE ODGŁOSY W SILNIKU

Olsześ
17-10-07, 22:49
Posiadam Civica z silnikiem D14A3 i od niedawna słyszę jakieś dziwne odgłosy dochodzące z okolic silnika tzn. podaczas jazdy gdy silnik przekroczy 2tyś obr słychać dziwne wycie i świst ( podobny do świstu paska) narastający z obrotami silnika . Co ciekawe wycie i świst słychac tylko podczas jazdy, gdy gazuję na postoju nic nie słychać. Pomyślałem że to może któryś pasek albo pompa wspom. lub alternator więc zdjołem paski (klima, wspom, alterna) i ruszyłem na przejażdzke i oczywiście nic się nie zmieniło. Póżniej uświadomiłem sobię że jeśli miałby to być któraś z tych żeczy to słychać by było i na postoju. Jeszcze ciekawsze jest to że nie występuje to cały czas, np. moge jeździć pare kilometrów i nic aż powiedzmy zatrzymama się na światłach , ruszam i znowu to słychać.
Pomyślałem że to może sprzęgło lub 1 łożysko w skrzyni biegów, ale w poprzednim Civicu miałem uszkodzone to łożyski i wycie było całkiem inne i wyciszało się wraz ze zmianą biegów na wyższya tu jest słyszalne na każdym biegu tak samo.
CZY KTOŚ SPOTKAŁ SIĘ Z TAKIM PRZYPADKIEM ?????
PROSZĘ O POMOC BO TO WYCIE DOPROWADZA MNIE DO SZEWSKIEJ PASJI!!!!!!
NAGRODA DLA TEGO KTO POMOŻE ZDJAGNOZOWAĆ MI TO DZIADOSTWO!!!!!!

Skoti
18-10-07, 09:25
Miałem podobnie plus taki dziwny "klekot".
Swist był spowodowany zjechaną tarczą sprzegła a "klekot" obudową termiczną. Oczywiście najpierw bym sprawdził zawieszenie w twoim przypadku. Jak stoisz i dodasz gazu masz tez ten odgłos?

maniak2007
18-10-07, 16:24
A moze ktores łożysko w przednim kole Ci wyje i tak slychac :aloha:

pozdro

gruszkin
18-10-07, 16:33
heh jak nie łozysko to moze mechanizm róznicowy , dalej w skrzyni?trudno tak jednoznacznie powiedziec mało szczegółów i niski współczynnik wyobraźni;D co do dźwięku:)

Olsześ
18-10-07, 20:12
Miałem podobnie plus taki dziwny "klekot".
Swist był spowodowany zjechaną tarczą sprzegła a "klekot" obudową termiczną. Oczywiście najpierw bym sprawdził zawieszenie w twoim przypadku. Jak stoisz i dodasz gazu masz tez ten odgłos?

Jak dodaję gazu na postoju to nic nie słychać. Odgłos zaczyna się dopiero po ruszeniu. A w jakim celu mam sprawdzić zawieszenie???