PDA

Zobacz pełną wersję : D15Z3 słabnie :(

mis3u
17-10-07, 17:55
Cześć! Oto mój problem i chciałbym żeby mi ktoś pomógł.
Podczas jazdy auto ładnie się rozpędza dopóki wsakówka nie znajdzie się w przedziale ok 2500-3000obr/min. Wtedy wskazówka sie prawie zatrzymuje i efekt jest jakbym lekko odjął noge z gazu. Aby się dalej rozpędzać musze dodać więcej gazu a auto już nie "wciska" w fotel jak wcześniej.
Wskaźnik eco świeci się dobrze, dioda od vteca się nie zaświeca, a podczas samodiagnostyki kontrolka check engine świeci cały czas (podczas normalnej jazdy nie świeci). Wie ktoś o co chodzi?

raMMzes
17-10-07, 18:54
Prawdopodobnie komputer (kod zero), ale upewnij się - nie miałem styczności z tym silnikiem. Podobne efekty może wywołać też sonda lambda. Przyjrzyj się dokładnie problemowi nie włączania się VTECa, może to o to chodzi...

draffter
17-10-07, 20:03
do 3000 raczej sie VTEC nie wlaczy, bo wlacza sie wyzej (zreszta sam robiles kontrolke bo to auto fabrycznie takiej nie posiada?). Poza tym ja niestety mam to samo i nie jest to lambda ani komputer. Ale moze to byc cos z elektryka, przynajmniej u mnie jest napewno, ale jeszcze nie wiem co :(

A i czy jak przejdzie ten zakres to ciagnie dalej?

mis3u
17-10-07, 20:31
Jutro wymieniam świece i kable bo są ztyrane już ale niewydaje mi się żeby to pomogło. Vtec się włącza ale przy wyższych obrotach więc jest chyba ok. Jutro sprawdze dokładnie czy i przy jakich obrotach go odmula. Bo tak na mój rozum to coś z komputerem albo jakimś czujnikiem (np lambda) ale wtedy by to wyszło w samodiagnostyce (poprawcie jak się mylę).

Prawdopodobnie komputer (kod zero) jakby to był kod zero to niepowinien zaświecić na 1s albo 2s i zgasnąć? Bo ja czekałem 15s i cały czas świeciło.
I jeszcze jedno: czy jakbym pojechał do warsztatu na komputer to może mi wykryć coinnego niż to co daje samodiagnostyka?

qba1983
17-10-07, 22:20
albo jakimś czujnikiem (np lambda) ale wtedy by to wyszło w samodiagnostyce (poprawcie jak się mylę).
poprawie :aloha: z lambda bywa tak ze jest walnieta a komp nie wyswietla bledu, juz nie jeden na forum mial problem z sada w tym silniku
ile ci pali na 100km

mis3u
17-10-07, 22:33
Pali tak ok 8l/100km, no może czasami miej, ale nie deptam mu wcale (praktycznie zawsze na zielonej kontrolce ). Więc prawdopodobnie to troche za dużo jak na 1,5 i jeszcze econom.
A jeśli to ta sonda to może być nieciekawie, bo z tego co się orientuje ona jest jakaś specjalna i też ma "specjalną" cenę. :(

draffter
17-10-07, 23:00
sprawdz sonde. Odlacz ja, bedzie ci sie palil check, i zobacz czy jest poprawa. jesli bedzie lepiej znaczy ze sonda, jak bedzie tak samo to znaczy ze lambda jest ok.

SPUTNIK1957
18-10-07, 11:11
He problem zaniku mocy przy opisywanych obrotach był już wielokrotnie poruszany na tym forum a przyczyną są lejace wtryski, ja na poczatku bym zastosował STP do wtrysków i poczekał na rezultaty jesli nic z tego to wymiana wtrysków, a co do sondy to jesli zapala się Econo to sonda jest w porzadku, a te 8 l/100 to jak jezdzisz głównie po miescie to to jest normalka

[ Dodano: Czw 18 Paź, 2007 ]
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=14446&postdays=0&postorder=asc&start=140

Boniar
19-10-07, 14:53
a co do sondy to jesli zapala się Econo to sonda jest w porzadku
no ja bym z takim opiniami uważał :)
padnięta sonda często nie daje żadnego objawu - wszystko niby gra a mi np.zaczął ostro żłopać 11-12l/100 - nie pomagał reset ECU (od tego bym zaczął mis3u) a dopiero wymiana ( na używkę - jedyne 350zł :) )
ale stawiałbym na komp

aha 8l to wcale nie jest za dużo - mi po mieście spokojnie 8,5 spala

draffter
19-10-07, 16:54
nie duzo ?? ?? !! ??

ja nie oszczedzam auta, a pali mi 7,8l/100km po miescie, zazwyczaj w korkach.

SPUTNIK1957
19-10-07, 21:12
a co do sondy to jesli zapala się Econo to sonda jest w porzadku
no ja bym z takim opiniami uważał :)
padnięta sonda często nie daje żadnego objawu - wszystko niby gra a mi np.zaczął ostro żłopać 11-12l/100 - nie pomagał reset ECU (od tego bym zaczął mis3u) a dopiero wymiana ( na używkę - jedyne 350zł :) )
ale stawiałbym na komp

Jesli komp funkcjonuje normalnie to jesli sonda padła i nie generuje żadnego napięcia to jest to normalną rzeczą żę lampka Ekono nie zaświeci, i mogę się nawet o to założyć :)

leszek00
20-10-07, 00:22
Nie wiem czy tak dokladnie z ta sonda jest. Moja sonda jest niewporzadku, a eco sie pali

SPUTNIK1957
20-10-07, 09:39
Hmm no ale komp w swojej pamieci ma zaprogamowane czasy otwarcia wtrysków co do swiecenia tej lampki i jesli jest on zbyt długi to to już nieodpowiada małemu zużyciu i odpowiednio daje to blokade do podukładów odpowiedzialnych za zapalanie się Eco, a podczas padnietej sondy kompowi wydaje się wciąż ze mieszanka jest zauboga i by zwiekrzyc ilośc paliwa zwiękrza czas otwarcia wtryskow - chyba to proste jest prawda ;)

Boniar
20-10-07, 13:18
sonda w d15z3 może generować napięcie , nie wywalać błędów i to podczas diagnostyki a i tak nie działać prawidłowo - wiem to z praktyki, czary :d

no dobra draffter to ja mam bardziej extremalnie niż w mieście - rano odpalenie, na zimnym 4km do pracy i zgaszenie - tak przez okragły miesiąc :-)

glinthor
21-10-07, 16:13
8,5 dla tego silnika to stanowczo za duzo nawet jak po miescie. W trasie jadac oszczednie powinienes zmiescic sie do 5l. w miescie gora 7l.

8L to pali moje 1,4 w cylku mieszanym i przy w miare oszczednej jezdzie.

Boniar
22-10-07, 08:02
8,5 dla tego silnika to stanowczo za duzo nawet jak po miescie. W trasie jadac oszczednie powinienes zmiescic sie do 5l. w miescie gora 7l.

8L to pali moje 1,4 w cylku mieszanym i przy w miare oszczednej jezdzie.

no niestety,tak mam ale nie chce mi się znowu do tego wracać bo już przerobiłem temat wysokiego spalania i rzygać mi się od tego chce - takie spalanie/100 mi odpowiada...
poza tym nie odbiegajmy od tematu bo znowu zrobi sie "a moja hania to spala..." :d a skupmy się na problemie mis3u

mis3u
24-10-07, 21:14
Wymieniłem kable WN, świece i pękniętą kopułke i oczywiście nie pomogło. Ale zauważyłem że to słabnięcie występuje tylko przy świecącej zielonej kontrolce "econo". Tzn: gdy jest zimny na 1 2 i 3 biegu idzie równo (ponad 3tys napewno), gdy jest ciepły 1 2 bieg - idzie równo, ale już na trzecim("econo" świeci) go muli. Znowu na 3 biegu jak depne do dechy ("econo" gaśnie) to od 2tyś (do 3tyś napewno) ciągnie bez zająknięcia.
Więc wg mnie to nie będą wtryski tylko prędzej komputer albo ta lambda może.

draffter
24-10-07, 21:18
Więc wg mnie to nie będą wtryski tylko prędzej komputer albo ta lambda może.nie chce byc upierdliwy - odlacz lambde (dojscie jest atwe, najpierw zdejmujesz - odpinasz - z silnika i rozlaczasz) i bedziesz mial jedno mniej. Mi odlaczenie lambdy nic nie zmienilo.

pamietaj, ze jak dojdziesz co to bylo, to napisz - zrobie to samo :d

mirasek
24-10-07, 22:17
To chyba normalne ze na "econo" muli? ;)
Próbowaliście odłączyć zawór EGR? Wie ktoś kiedy działa te sterowanie podciśnieniem, tzn. kiedy otwiera ten zawór?

pepe1980
25-10-07, 08:49
co uznacza "na ECO muli" - jak dobrze go wprowadzisz na obroty to u mnie idzie calkiem nieźle,,, oczywiście to nie ferrari,,,ale też daje troche frajdy

mis3u
17-11-07, 19:05
Pod odłączeniu lambdy ciągnie równo na wszystkich biegach. Ale nie zaświeca sie juz [econo] więc to mi dużo nie wyjaśnia, bo słabnięcie występuje tylko przy trybie ECONO. Wydaje mi sie że komp łapie błąd i włącza inny tryb i daje więcej paliwa. Co oczywiście nie oznacza że lambda jest dobra.

Odpinałem też wtyczke od EGR(czarno-żółty i czerwony prezwód przy czarnej puszce pod szybą) bo po obejżeniu schematu wydaje mi sie że w ten sposób wyłącze EGR. Ale też nie pomogło.

mirasek
18-11-07, 18:27
Pod odłączeniu lambdy ciągnie równo na wszystkich biegach. Ale nie zaświeca sie juz [econo] więc to mi dużo nie wyjaśnia, bo słabnięcie występuje tylko przy trybie ECONO. Wydaje mi sie że komp łapie błąd i włącza inny tryb i daje więcej paliwa. Co oczywiście nie oznacza że lambda jest dobra.

Odpinałem też wtyczke od EGR(czarno-żółty i czerwony prezwód przy czarnej puszce pod szybą) bo po obejżeniu schematu wydaje mi sie że w ten sposób wyłącze EGR. Ale też nie pomogło.
Hmm, na moje oko to normalne że w trybie "econo" samochód kiepsko przyspiesza, przecierz jedzie na ubogiej mieszance (krótszy czas wtrysku). Zależy jak bardzo odczuwalne jest to mulenie, choć to trudno opisać obiektywnie...

A co do EGR to wystarczy zdjęcie wężyka od sterowania podciśnieniem.

mis3u
18-11-07, 20:37
Tu chodzi o to że w trybie ECONO do ok 2500rpm przyspiesza normalnie a potem nagle słabnie, "muli" jakbym odjął noge z gazu i praktycznie wogule już nie przyspiesza (lepiej czwórke wrzucić i z tych 2000rpm lepiej się bedzie zbierał niż dalej ciągnąć do 3tys na trójce). To napewno nie jest normalne, jeszcze dodając spalanie ok 8l.

qba1983
18-11-07, 21:20
ale powiedz czy muli ci przy maksymalnym otwarciu przepustnicy? bo jesli tak to zeczywiscie cos nie jest tak jak byc powinno. nie wiem czy ktos proponowal, ale moze rozrzad ci sie przestawil o jeden zabek...
jaka masz max predkosc? czy po przekroczeniu 4,5tys obr samochodzik zbiera sie dosc zwawo czy juz wogole nie przyspiesza?

karoleksz
18-11-07, 23:11
Cześć.

I ja się dołączę. Mam identyczny efekt, czyli mulenie między 2500-3000 obrotów na 3 biegu. Nie sprawdziłem za to czy to występuje tylko przy zapalonym ECONO - sprawdze i dam znać. Dziwne jest to, że do 2500 przyśpiesza normalnie, potem jest dziura w mocy, obroty dochodzą do 3000 i znowu auto zaczyna przyśpieszać.

Jeśli chodzi o spalanie to 5,5 na trasie, około do 6-7 w mieście (ale nie stoję dużo w korkach).

I jeszcze jedna rzecz: jak zmieniłem rozrząd to mam wrażenie, że mulenie zniknęło na jakiś czas (ale trudno mi określić dokładnie, bo nie zwracałem wtedy na to takiej uwagi).

Pozdrawiam

mis3u
19-11-07, 13:39
Przy max otwarciu przepustnicy ECONO gaśnie i mulenia już nie ma wogule. Problem jest TYLKO na rozgrzanym silniku, na 3, 4, 5 biegu -> świecąca kontrolka ECONO

Ja bym odrzucił rozrząd i wtryskiwacze, i postawił na tą lambde, jakiś czujnik albo kompa.

A czy nikt z osób na tym forum nie był z tym w serwisie?

qba1983
19-11-07, 21:57
nie wiem jak to u was jest, ale uwazam ze to normalne ze wysoko obrotowy silnik na niskich obrotach, z nie w pelni otwarta przepustnica - muli. tym bardziej ze to jest silnik z VTEC-E. Silnik w trybie econo (po za tym ze otwiera praktycznie tylko jeden zawor) podaje tez zobozala mieszanke paliwa(skraca czas otwarcia wtryskiwacza) wiec nie ma sie co spodziewac ze bedzie autko przyspieszac.
jak chcecie jechac szybciej to wcisnijcie pedal gazu glebiej... :aloha:
p.s. u siebie tez dostrzebam cos podobnego, ale nie dokucza mi to strasznie i nie uznal bym to za wade, chyba ze u was jest to nie do przejscia sprawa...

mirasek
19-11-07, 22:13
chcecie jechac szybciej to wcisnijcie pedal gazu glebiej...

Tak jak to opisuje mis3u że od 2500rpm nie przyspiesza na "econo" być nie powinno. Ja na trzecim biegu moge dociągnąć na "econo" do 3700rpm tyle że bardzo powoli żeby lampka nie zgasła. Może wystarczy zresetować kompa?

mis3u
26-12-07, 00:09
Nie pisałem długo bo nie miałem czasu i nic nie robiłem przy aucie. Ale dziś chciałem sie podzielić swoim spostrzeżniem że od paru dni niemam problemu z zanikiem mocy. Zastanawiam się czy to nie przez zimne powietrze (jakieś -10`C do -5`C). Czy któryś z forumowiczów borykających się zanikiem mocy na ECONO przy 2500rpm ma podobnie, czy to tylko w moim silniku się coś "odmuliło"? Jeszcze zobacze co będzie jak się ociepli jak usterka wróci to do rzeczy które trzeba wymienić będzie można dopisać IAT (Intake Air Temperature) sensor. No chyba że ktoś juz to wymieniał to sobie nie będę zawracał głowy.

Barry
26-12-07, 22:52
U mnie występuje podobny problem.
Silnik trochę inny (D15Z8) ale między 2500 a 3000 rpm podczas jazdy ze stałą prędkoscią auto powoli zaczyna zwalniać a po chwili jest znowu lepiej.
Ktoś mi zasugerował, że to rezystor w przepustnicy. Niestety jest z nią zintegrowany i należy
wymienić całą przepustnicę. Czekam teraz na przesyłkę i jeżeli po zamianie poporawi się to dam znać.

mis3u
27-12-07, 10:06
Czy rezystor w przepustnicy to czujnik położenia przepustnicy (throttle position sensor)?
Bo jeśli tak to widze niewielkie powiązanie z problemem, ale jak już bedziesz wymieniał i pomoże to będzie git. A czy z okazji mrozów usterka nie znikła u Ciebie ? ,czy w Warszawie niema zimy?

Konrad84
27-12-07, 11:24
w Warszawie nie ma zimy.
Jestem ciekaw czy zmiana przepustnicy pomoże. Zmieniasz przepustnicę i krokowy ?

mis3u
27-12-07, 12:21
Wydaje mi się że ten czujnik da się wykręcić z przepustnicy. Ja najwyżej sprawdze go miernikiem u znajomego, ale przed tym nie kupowałbym nowego. Zauważ że mulenie niema nic wspólnego z położeniem przepustnicy.

Nie znam się najlepiej na tym wszystkim ale czy ten "krokowy" to nie służy do utrzymywania wolnych obrotów i automatycznego ssania? Jeśli tak to czy u mnie nie jest on w postaci zaworu IAC (Idle Air Control) a nie silniczka krokowego?

Barry
27-12-07, 18:49
Rezystor w przepustnicy jest tak jak sądzisz czujnikiem i widzę bardzo duży związek.
Wysyła on dane do komputera, który na ich podstawie dozuje paliwo.
Ja mierzyłem u siebie rezystor i rezystancja różni się od innego ale to nie jest chyba główny problem. Chodzi o to że podczas ruszania dźwignią gazu nie zachowuję się liniowo tak jak w tym drugim. Podejrzewam, że jest mechanicznie uszkodzony i komp ma dziwne odczyty.
Może się mylę ale chyba warto popróbować. Chciałem dorwać coś na ten temat ale próżno.
Nawet w ASO nie mają takich danych.
A rezystorka nie da się wymienić. Jest na zrywnych śrubach ponieważ jest ustawiany na odpowiednią wartość w stosunku do położenia przepustnicy. W manualu też nic nie ma.
Ogólnie za mało informacji żeby dało się dokładnie wyjustować przepustnicę.
No jeżeli ktoś potrafi to czekam i chętnie skorzystam.

Krokowego na razie nie zmieniam.

mis3u
27-12-07, 21:38
Ale czy przepustnica dobrze działałaby do 2500obr a potem by dopiero wysyłała zły sygnał?
Nie wydaje mi się. Potencjometr jakby był uszkodzony w którymś miejscu to za każdym razem gdyby trafiał na to miejsce to wysyłałby błędne informacje. A dodając gazu już od 1biegu i od 1000obr możesz trafić na uszkodzoną część a tak się nie dzieje. Mało tego, nawet w momencie "mulenia" na ECONO gdybym ujmował i dodawał gazu żeby ustawić przepustnice(i potencjometr) w "sprawnym" miejscu to wg Ciebie komp dostałby prawidłowe dane i auto zaczęłoby normalnie jechać. U mnie sie tak nie dzieje i nadal nie widze związku z usterką. [mile widziane poprawki do tego co pisze, bo nie jestem mechanikiem samochodowym, a chętnie się czegoś poducze :d ]

Ale może macie racje. I oby Wam się udało bo jest jeszcze pare osób na forum które czekają na rozwiązanie :d

qba1983
27-12-07, 21:54
ja mysle ze ten typ tak ma, jak juz pisalem wczesniej na econo, nie bedzie przyspieszal bo ma wtedy zuborzala mieszanke i komp steruje w jakim stopniu jest zubozona(dlatego czuc roznice w przyspieszeniu), mysle ze z tego samego powodu jest czasem taki objaw ze jade ze stala predkoscia i nie dodaje gazu i w pewnym momecie autko zaczyna przyspieszac jak bym wcisnol pedal gazu. dzieje sie to zazwyczaj przy 2tys obr/min
no ale probujcie z ta przepustnica, mimo iz uwazam ze to nie jest z tym zwiazane, jestem ciekaw czy cos sie zmieni.

Barry
27-12-07, 22:54
Ale czy przepustnica dobrze działałaby do 2500obr a potem by dopiero wysyłała zły sygnał?
:d

Jeżeli potencjometr jest uszkodzony w tym zakresie to znaczy między 2500-3000 rpm to tak.
Jak już wymienię i coś się zmieni dam znać.

mis3u
28-12-07, 10:17
Widze że niezrozumiałeś o co mi chodzi :aloha: Jaki związek ma położenie przepustnicy do prędkości obrotowej? Zastanów się. Dla przykładu: trzymając gaz wciśnięty do dechy można rozkręcić silnik od 800obr do odcięcia a więc w całym zakresie obrotów przy jednym i tym samym położeniu przepustnicy (i potencjometru też).

jjurgiel
28-12-07, 12:04
dokładnie tak jak pisze Darek testowałem w iinym aucie uszkodzony potencjometr powodował szarpanie w czasie przyspieszania niezależnie od prędkości obrotowej silnika

Barry
09-02-08, 15:35
Dzisiaj została wymieniona przepustnica wraz z potencjometrem i problem zniknął.
Okazało się, że i w ten dziwny sposób może się uszkodzić.

MrUkAs
29-05-08, 21:20
Odswieze. Cos dziwnego dzieje mi sie z lampka "econo". Otoz zawsze swiecila mi sie tak gdzies do 3 tys. obrotow. A teraz znika juz przy 2 tysiacach obrotow :( i musze powoli przyspieszac zeby nie zgasla. Tak mi sie wydaje ze auto glosniej zaczelo chodzic, wiekszy warkot silnika :(

Od czego zaczac? I co to moze byc?