Zobacz pełną wersję : Ogrzewanie tylnej szyby, grzeja tylko 3 paski
piotrek-k11
10-12-12, 18:22
witam
mam hc 2004r. po lifcie ostatnio zauważyłem ze jak wlacze ogrzewanie to grzeja tulko 3 zwoje, na srodku jeden i na dole 2, jak to mozna naprawic?reszta musi byc przewana ze nie działa?
bastian1982
11-12-12, 13:36
Ja w poprzedniej Hani robiłem tak: cytat '' Przewodzący prąd pasto-klej, do nabycia w sklepach elektronicznych.
Czyścisz wszystko dokładnie, (trzeba poskrobać miejsc, które ma łączyć klejo-pasta)
Naklejasz na szybę taśmę lakierniczą, pozostawiajac szczeliny - tam gdzie biegną "nitki" ogrzewania -
Nakładasz pastę, tak aby połączyła sięz jakimś pewnym odcinkiem pozostałych nitek ogrzewania ,
Czekasz aż klej wyschnie, ''
Dokładnie. Szukaj czegoś takiego jak lakier przewodzący. Ja kupiłem w zwykłym sklepie motoryzacyjnym. Nitki ogrzewania bardzo łatwo uszkodzić na przykład kiedy myjesz szybę i masz na ręku obrączkę, albo jak coś przewozisz i trze o szybę.
Co do diagnozy to jeszcze nikt jasno nie napisał bo to oczywiste :) Te ścieżki, które nie grzeją są gdzieś przerwane i to jest pewne na 100%. Najłatwiej będzie zlokalizować miejsce uszkodzenia przy dobrym oświetleniu i z pomocą lupy.
Ja w polonezie namierzałem w nocy. Chuchałem na ścieżkę i jak szyba była wilgotna w miejscu przerwania przeskakiwały iskry.
piotrek-k11
11-12-12, 20:30
to nic, musze kupic lakier tak jak piszecie i zlokalizowac przerwy. dzieki wielkie