Zobacz pełną wersję : wysokie obroty
Witam posiadam od niedawana honde civic ej9 2000r hb silnik d14z2 przebieg ok. 160tyś i zauważyłem że po odpaleniu auta obroty wzrastają do 1700~ (dziś nawet 2tyś jak auto postało na dworze, a przeważnie stoi w garażu) na luzie i po przejechaniu ok 0,5-1km obroty spadają do normalnego poziomu 800~ I związku z tym mam pytanie czy to jest normalne(w co wątpię) jeśli nie to co może być przyczyną tej usterki z góry dziękuję :rolleyes:
Zimny silnik na ssaniu to i obroty wysokie.
Łapie temperaturę i wraca do normy :)
silnik jak jest zimny pracuje na ssaniu i obroty są wysokie do czasu aż się nagrzeje ;)
racja zimny silnik chodzi na ssaniu, jak każdy ale żeby aż 2 tys.? czy to nie za dużo w innych jest max 1500... Ja mam taki sam przypadek
2 tysiące jeszcze ujdzie, zależne od tego jak jest zimno.
W moim zaraz po odpaleniu jest jakieś 1700-1800obr/min.
Myślę, że śmiało możecie olać temat :)
2 tysiące się pojawia jak na zimnym się rusza z samego sprzęgła.
dla mnie to też było zaskoczenie kiedyś, bo np w innych silnikach benzynowych (VAG, nie wspominając już o dieslach) na zimnym silniku obroty oscylowały zawsze ok 1000-1200 max obr/min, więc niżej.
2 tysiące się pojawia jak na zimnym się rusza z samego sprzęgła.
z samego sprzęgła? mi obroty wtedy lecą na pysk......
Ja na ssaniu mam 1500+/-. U rodziców w almerze 1.8 przy samym starcie jest okol 2k rpm po 2sek spada na 1700 i tak stoi.
1500 obrotów nie starcza na ruszenie z samego sprzęgła? Jak malina. Z 800 ruszysz, żeby nie gasł ; )
. Z 800 ruszysz, żeby nie gasł ; ) Nie mów hop, bo nie w każdym aucie to fajnie wychodzi.
z samego sprzęgła? mi obroty wtedy lecą na pysk......
bez wciskania pedału gazu.
Czuć to jak ponownie wciska się sprzęgło, ale wystarczy delikatnie musnąć pedał gazu i obroty wracają na 1500 (tak jest u mnie), inni userzy też tak deklarowali.
Nie widzę problemu ruszania z samego sprzęgła. Przy dobrym wyczuciu ruszysz każdym autem, nawet ze śmiesznym momentem ;) Ale to tylko na podjazdy do krawężnika itp, bo ruszać tak na światłach to by Cię zabili ; )
A zapytam jeszcze ,u mnie obroty w granicach 2000 otrzymują się przez około 10-15 min co możne być tego przyczyną?