Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nie działa spryskiwacz szyb

fabi0
10-12-12, 11:08
Witam
Mam krótki pytanie który bezpiecznik sprawdzić jeśli nie działa mi spryskiwacz tylny i przedni?
Jeśli ma ktoś schemat bezpieczników to będę wdzięczny bo sprawdzanie każdego na mrozie do przyjemności nie należy :)

michaus
10-12-12, 11:43
A może Ci kolego przymarzły ?? :D

Poll
10-12-12, 16:35
Właśnie. Może więcej letniego niż zimowego płynu?

Hondziarz84
10-12-12, 16:54
Bezpiecznik 20A znajduje się obok bezpieczników zapasowych 30A i 15A i to on odpowiada za spryskiwacz.

fabi0
10-12-12, 18:43
Bezpiecznik 20A znajduje się obok bezpieczników zapasowych 30A i 15A i to on odpowiada za spryskiwacz.

Dzięki mam nadzieje ze to tylko bezpiecznik. Wlazlem plyn zimowy i samochod byl w garazu. Wogole nie dziala pompa wiec to chyba bezpiecznik no albo spalila sie pompa :/

zajac_skacze
10-12-12, 19:58
Ja się może podepne... Ma ktoś może schemat jak idzie wężyk do tylnego spryskiwacza w Aero? Coś mi tylni nie chce sikać, pompa chodzi słychać jak się załącza.

nikog0
10-12-12, 21:47
Zobacz czy działa przedni i tylny spryskiwacz. Mają osobne silniczki. Jak żaden nie działa i nie daje dźwięku tzn że bezpiecznik, albo masa. Jeśli jeden działa a drugi nie to silniczek. Swoją drogą pewnie zamarzło, bo mrozy były pod -20. Chyba że garaż ocieplony/ ogrzewany to co innego. Może wężyk pękł, wysunął się i jest kałuża przed przednim lewym kołem.

Molek
11-12-12, 12:38
Ja się może podepne... Ma ktoś może schemat jak idzie wężyk do tylnego spryskiwacza w Aero? Coś mi tylni nie chce sikać, pompa chodzi słychać jak się załącza.

Miałem tak samo - tylko tył nie działał. Mechanik odłączył wężyk (bo silniczek działał) i przedmuchał sprężonym powietrzem raz w jedną, raz w drugą. I poszło :)

wrcsti
16-12-12, 16:50
Jak żaden nie działa i nie daje dźwięku tzn że bezpiecznik, albo masa.
bezpiecznik jest OK. Jest jeden na wycieraczki i spryski a wycieraczki działają. Gdzie szukać masy?

już działają :) nie wiedziałem, że pompki maja zabezpieczenia przed spaleniem jak zamarznie płyn :)

bowwer
20-01-14, 20:09
Podepnę sie.. dziś przy -7 przestały mi działać spryskiwacze. Kilka dni temu normalnie działały. Nie słychać nawet pompki czy na tylnej i przedniej wycieraczce. Czy faktycznie pompka ma zabezpieczenie przy zamarznięciu i nie zadziała?? Moja padlinka to d15z8 aerodeck 2000r. Płyn zimowy ale raczej byle jakiej jakości.

Bezpiecznik jest pod maską? Dziękuje za pomoc.

Endrju1
20-01-14, 21:29
Podejrzewam że płyn w zbiorniczku zamarzł jednocześnie blokując pompkę.
Najlepiej było by wstawić na noc do w miarę ciepłego garażu i się okaże.
Z tego co pamiętam bezpiecznik jest nad nogami kierowcy.

Rzyq
21-01-14, 09:15
Mnie raz jakoś dziwacznie się zawinął ten wężyk i załamał przez co blokował płyn od zbiorniczka do spryskiwaczy, ale to było w temperaturach na +

bowwer
21-01-14, 19:27
Dokladni zamarzl plyn w zbiorniczku zimowy. Powiedzcie czy wlanie spirytusu odmrozi plyn?

Krawiec
22-01-14, 08:44
koncentrat zimowy wlej... na drugi dzień Ci lód w zbiorniczku odpuści....

MrGreen
28-01-14, 23:05
Ja wczoraj wlałem koncentrat i niestety nie pomogło, dzisiaj podgrzałem dosyć mocno płyn zimowy i dolałem na maksa - niestety dalej nic. Zaczynam się obawiać czy mi się czasem już nie spieprzyły pompki (obie). No ale nic pozostaje czekać na odwilż i wtedy wszystko się wyjaśni.

BiziYo
28-01-14, 23:43
Ja wczoraj wlałem koncentrat i niestety nie pomogło, dzisiaj podgrzałem dosyć mocno płyn zimowy i dolałem na maksa - niestety dalej nic. Zaczynam się obawiać czy mi się czasem już nie spieprzyły pompki (obie). No ale nic pozostaje czekać na odwilż i wtedy wszystko się wyjaśni.
Możliwe, że masz zamarznięty płyn w wężykach. Ja kiedyś tak miałem, i wlanie samego koncentratu nie pomoże. Spróbój rozgrzac dobrze slinik, może przednie odpuszczą. Na tylny będziesz musiał poczekac, aż się zrobi cieplej :)

MrGreen
28-01-14, 23:54
Ale przy zamarzniętym płynie w wężykach chyba załączała by się pompka a u mnie jest totalna cisza. Wlałem też koncentrat do wężyka ale nic nie dało - widzę cały czas że ile wlałem do wężyka (czyli full ile się dało) tyle tam jest.

MrGreen
03-02-14, 12:46
Mróz znikł, spryskiwacze ożyły :)

BiziYo
09-02-14, 20:19
Mróz znikł, spryskiwacze ożyły :)
Tak też myslałem, że to on był przyczyną :) Mi niestety spalił się silniczek tylnego, bo był zatkany wężyk i po kilku próbach pryśnięcia umarł :(